Tu ai piele de găină? 40 la sută din populaţie suferă de "boala" Andrei!

Ultima actualizare:

    Acesta este gestul pe care îl face Andra atunci când se emoţioneazăfoto: PRO TV
Acesta este gestul pe care îl face Andra atunci când se emoţioneazăfoto: PRO TV

Glumele cu tentă sexuală ale Mihaelei Rădulescu şi poantele spontane ale lui Florin Călinescu pălesc pe lângă replica-vedetă a Andrei. "Mi s-a făcut pielea de găină" a intrat în istoria show-ului "Românii au talent" (PRO TV), dar şi în vocabularul nostru de zi cu zi. Şi dacă Andra face piele de găină de emoţie, noi vă prezentăm azi partea mai puţin plăcută a acestei afecţiuni.

Nici n-a început bine cel de-al şaptelea sezon al show-ului "Românii au talent", căci jurata Andra a readus în prim-plan vorba ei preferată. "Pielea de găină a rămas la locul ei", i-a spus ea sopranei Paulei Rad, concurenta pe care tot Andra a trimis-o ediţia trecută direct în semifinale, apăsând butonul auriu. Aşadar, pielea de gaina devine parcă marcă înregistrată Andra şi, în cazul ei, descrie emoţie, uimire, extaz.

Puţini ştiu însă că efectul de piele de găină poate avea şi urmări neplăcute, mai ales de ordin estetic. Asta atunci când deja vorbim despre o boală, numită keratoză pilară. Specialistul Ela Spring Vexler, medic dermatolog al Centrului medical "DR.FURTUNA DAN", ne-a explicat ce presupune această afecţiune, pe care o are 40 la sută din populaţia adultă.


    Aşa arată
Aşa arată

"Keratoza pilară este o afecţiune genetică de keratinizare a foliculilor de păr de pe piele. Numeroase papule de culoarea pielii, bej sau roşii inflamatorii, de mici dimensiuni, prezente strict cutanat, apar mai ales pe membrele superioare şi inferioare (braţe, coapse), care la palpare dă senzaţia de asprime. Boala se instalează la vârsta copilăriei şi se agravează la pubertate, devenind mai puţin manifestă la vârstă adultă. Afecţiunea este de cele mai multe ori moştenită genetic. De obicei, aspectul neplăcut al pielii se accentuează iarnă, din cauza temperaturilor scăzute care usucă mai mult pielea. Boala deranjează doar din punct de vedere estetic, fiind de cauză genetică se tratează doar simptomatic. Nu este o afecţiune curabilă. Există momente de îmbunătăţire sau de agravare: devine mai severă în sarcină, are fluctuaţii sezoniere sau în funcţie de vârstă. Keratoza pilară nu este o boală contagioasă şi nici nu prezintă risc de complicaţii.

Tratament

Tratamentele recomandate sunt în general cele de ordin cosmetic. Loţiuni şi creme care duc la un rezultat final de exfoliere uşoară a pielii. E foarte important să se menţină pielea cât mai hidratată. Zona trebuie spălată zilnic, recomandate fiind soluţiile de curăţare care conţin acid salicilic, acid glicolic sau peroxid de benzoil. Tratamentul sistemic cu derivaţi de vitamina A în formele severe de keratoză foliculară are rezultate limitate. Terapia fotodinamică, expunerea la UV, dermabraziunea, peelingurile chimice pot fi de ajutor; se pare că epilarea definitivă în zonele predispuse ar putea fi utilă; uneori se încearcă modalităţi ceva mai invazive de tratament: laser fracţionar, laser CO2. Se recomandă evitarea fricţiunii cu hainele şi folosirea produselor de spălat agresive, care usucă pielea. Păstrarea unei umidităţi optime (peste 40%), băile scurte de maxim 10 minute, cu apă călduţă sunt de ajutor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
mircea diaconu jpg
banner andreea marin violeta banica png
banner buletin de bucuresti png
banner oana pellea png
mircea diaconu jpg
image png
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net