Tudor Caranfil a murit. Criticul de film avea 88 de ani

image
Tudor Caranfil a muritfoto: Revista Tango - Marea Dragoste

Criticul și istoricul Tudor Caranfil a murit sâmbătă dimineață, 23 martie, la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut chiar de Irina-Margareta Nistor, cea care i-a fost alături în diverse călătorii, și care îi este mulțumitoare pentru toate lucrurile pe care le-a învățat de la el.

Tudor Caranfil a decedat sâmbătă dimineață. „Am călătorit mult împreună şi am văzut multe filme. M-a format”, a spus Nistor, potrivit news.ro. Tudor Caranfil este tatăl regizorului şi scenaristului Nae Caranfil.

Cine este Tudor Caranfil și care au fost realizările sale

Tudor Caranfil s-a născut în 1931, la Galaţi, absolvent al Facultăţii de Filosofie la Universitatea din Bucureşti, Caranfil s-a specializat, ulterior, în filmologie. Din 1959 a fost criticul cinematografic al cotidianului Informaţia Bucureştiului unde, între 1960 şi 1970, a redactat săptămânal pagina de cinema „Carnet de cinefil”, potrivit cartepedia.ro.În 1962, a fondat primul cinematograf de arhivă din Bucureşti („Prietenii filmului”) pe baza căruia va fi creată, doi ani mai tîrziu, Cinemateca Română. Din 1970 a activat, cu precădere, în televiziune, unde a realizat, între 1972 şi 1977, un popular magazin săptămânal de cultură cinematografică intitulat „Vârstele peliculei”, emisiune continuată din 1990 până în 1997. Alte cicluri de emisiuni TV iniţiate: „Istoria unei capodopere”, „Povestea unui gag”, „Dicţionar cinematografic”, „Amfiteatrul artelor”, „Traveling peste timp” şi „Telefilmotecă de Aur”.

Din 1966, a demarat seria de volume dedicate istoriei cinematografiei printre care se numără „F.W. Murnau” (1968), „Vârstele peliculei”, o istorie filmului în capodopere (vol. I IV, 1982 1998), „Cetăţeanul Kane”, „În căutarea filmului pierdut” (1988, volum distins cu Premiul ACIN), „Dicţionar de filme româneşti” (2002; ediţia a II a, 2004), „Dicţionar universal de filme” (2002; ediţia a II a, 2003; ediţia a III a, 2008), „Pe aripile vântului” (2003).

Din 1970, Tudor Caranfil a fost solicitat anual la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, din 1980 a fost invitat permanent al Festivalului de la Berlin, unde a fost inclus frecvent în juriul FIPRESCI, iar din 1993 a fost corespondent la Festivalul de la Cannes. A participat la numeroase festivaluri, între care Los Angeles, Locarno, Oberhausen, Cottbus, Lübeck, Namur, Rotterdam, Odesa şi Kiev, precum şi la principalele festivaluri de film din România.

Iar în 2011 el a fost distins cu Premiul „D.I. Suchianu” pentru întreagă carieră de critic şi istoric de cinema.

Care a fost cea mai mare suferință din viața lui

Tudor Caranfil și soția lui, Constantina Caranfil au fost căsătoriți de peste 60 de ani, însă în tot acest timp au trecut printr-un impas foarte trist, după ce fiica lor, Ligia, s-a înecat. Deși era o bună înotătoare, ea a priedut controlul din cauza unor valuri mari și s-a înecat.

„Era o foarte bună înotătoare... A plecat în mijlocul săptămânii, mai avea doar două zile de stat la mare. Păstrez o însemnare a ei într-un jurnal în care scris, în ziua dinainte, că a ajuns până la geamandură și apoi s-a întors satisfăcută de performanță. Zicea: «O să văd mâine ce fac». A doua zi au fost niște valuri îngrozitoare și salvamarul a avut o groază de «clienți». Iar ea s-a dus până după geamandură”, povestea Tudor Caranfil, pentru Revista Tango - Marea Dragoste.

„Eu aveam o treabă și ea mi-a zis doar în treacăt că pleacă iar la mare. Mai fusese în vara aceea. Se ducea des, pentru că acolo aveam niște rude la care îi plăcea să se ducă. Avea tendința să înoate și nu se mai uita, tot se ducea și nu își dădea seama cât s-a depărtat. Cred că voia să verifice adâncimea apei. Ea probabil s-a băgat sub apă, să vadă cât de adâncă e, și nu a mai putut reveni”, a adăugat, pentru aceeași publicație, şi Constantina Caranfil.

Mihai Bendeac
niculina stoican   facebook jpg
andreea berecleanu si catalin maruta jpg
corina caragea jpg
teo trandafir jpg
Sanziana Buruiana party 2 jpg
Gigi Hadid și Kanye West
cabral andreea ibacka botez fetita jpeg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Mig 21 Fortele Aeriene Romane sursa roaf ro jpg
image
image
image
image
teo trandafir jpg
oana lis si a vandut verigheta pentru a i cumpara lui viorel un scaun cu rotile 8 size19 jpg
corina caragea jpg
kanye west
Angelina Jolie si Brad Pitt
Radu Dumitrescu  jpg