Tudor Gheorghe, recital cu tentă politică în fața Patriarhului Kiril
Tudor Gheorghe a interpretat câteva piese în fața Patriarhului Daniel. Recitalul cântărețului a conținut piese care ar putea fi considerate ca un mesaj cu influențe politice. La acest Festival-Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“ au fost prezenți și Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii și alți conducători de Biserici Ortodoxe.
Tudor Gheorghe și-a început recitalul denumindu-și interpretarea totală ca un “lung poem al suferinței, al rugăciunii la care au semnat pseudonime ilustre precum Andrei Ciurunga, Nichifor Crainic și Radu Gyr”
Artistul a anunțat că el nu-și dorește aplauze deși în final acesta a ovaționat. „Nu-s vinovat c-am îndârjit şacalii/Şi c-am strigat cu ţipătul durut/Că nu dau un Ceahlău pe toţi Uralii/Şi că urăsc hotarul de la Prut“, au fost câteva dintre versurile lui Andrei Ciurunga interpretate de Tudor Gheorghe acompaniat de chiatara sa, care a emoționat întregul public.
La finalul evenimentului, Patriarhul Daniel i-a oferit artistului distincția Crucea Patriarhală a Patriarhiei Române, cea mai înaltă distincție. Patriarhul Kiril a mulțumit pentru invitația care i-a fost oferită și a lăudat interpretările tuturor grupurilor corale prezente.
Cu privire la recitalul artistului și a versurilor pe care acesta le-a interpretat, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat pentru News.ro poziția pe care a avut-o Patriarhul Kiril în perspectiva interpretării lui Tudor Gheorghe.
„Patriarhul Kiril nu a avut absolut nicio reacţie şi nici nu ar fi putut avea o reacţie faţă de un vers dintr-un cântec. Cântecul respectiv, pe care nu îl cunosc, nu putea fi în contextul dat unul cu trimiteri subtil critice la adresa cuiva. Doar dacă vrem neapărat să ne imaginam acest lucru. Un program artistic şi arta, în general, cu atât mai mult muzica, nu trebuie descifrate în cheie politică, ci exclusiv estetic-spirituală“, a declarat purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.