Uite ce ciudăţenii au mâncat vedetele în Asia!

simeon stalpnicul png
Liviu Vârciu şi Andrei Ştefănescu, la masa plină de insecte prăjite

Ce răsfăţuri culinare, ce delicatese exotice?! Nimic din ce au visat că vor avea parte în Asia nu s-a împlinit. În schimb, le-a „ieşit pe ochi” orezul fiert, au făcut foamea şi au fost nevoiţi să mănânce preparate care ar întoarce multora stomacul pe dos.

Dincolo de probele dificile, de barierele de limbă şi diferenţele culturale, vedete din show-ul de aventură “Asia Express” (n.r. ce va avea premiera luni, 12 februarie, la Antena 1) au avut de înfruntat dificultăţi şi la capitolul mâncare. Echipele au fost nevoite să se descurce cu un euro pe zi şi, dacă puteţi crede, nu asta a fost problema. 

simeon stalpnicul png

S-au descurcat, au apelat la omenia localnicilor care i-au găzduit de-a lungul drumului şi le-au dat de mâncare, în schimbul diverselor servicii. Problema a fost meniul din care nu lipsea orezul fiert şi mâncărurile pe bază de carne. Dacă în prima săptămână i-a distrat să descopere că vietnamezii mănâncă aceste preparate dimineaţa, la prânz şi seara, în scurt timp au început să se sature de ele şi să viseze la sărmăluţe, plăcinte cu dovleac, ciorbă de fasole şi alte bunătăţi de pe meleaguri româneşti. De alt-fel, gastronomia era subiectul lor preferat de conversaţie. Aflaţi la peste 7.000 km de casă, atât concurenţii, cât şi întreaga echipă de producţie nu se mai săturau să vorbească despre reţete, mirosuri şi gusturi „ca la mama acasă”.

Nu mai vor să audă niciodată de orez

Orez. Orez la micul dejun, orez seara, la cină, în orice moment al zilei, alături de orice fel principal. L-au mâncat pentru că avea gustul cel mai apropiat de ceea ce erau obişnuiţi de acasă. Restul preparatelor asiatice erau fie foarte dulci, fie foarte picante. „Dacă voiai sare, ţi se aducea sos de soia. Apoi, se punea un ingredient numit lemongrass în aproape toate mâncărurile. Nu exista pâine, ne era dor de mirosul de pâine caldă”, au mărturisit vedetele, la întoarcere. Noroc cu fructele. Aici, alegerile erau variate: de la ananas, pepene roşu, galben sau papaya, la cocos şi fructul pasiunii. Dulciurile aveau şi ele acel gust exotic, fiind îndulcite cu zahăr de cocos şi având topping interesant de sare şi chili. 

simeon stalpnicul png

Şi mai exotice erau preparatele din diverse vietăţi târâtoare şi umblătoare. De voie sau de nevoie (în cadrul probelor), de curiozitate sau pentru a-şi demonstra vitejia, vedetele au mâncat tot felul de ciudăţenii: tarantule, greieri, scorpioni prăjiţi, creier de maimuţă şi carne de veveriţă. Bizarele mâncăruri sunt considerate adevărate delicatese de către localnici.

„Tarantulele nu miros chiar rău, miros a tocăniţă. Aici, când pleci de acasă, în loc de mere la pachet, sau de banane, îţi iei o tarantulă”, a glumit Gina Pistol, gazda emisiunii, pe când filmau într-o piaţă de insecte, după ce şi-a făcut curaj să guste. 

Una peste alta, după această experienţă de 5 săptămâni, după un traseu de 5.000 de kilometri parcurşi cu rucsacul în spate din Vietnam în Thailanda, cu toate mijloacele de transport posibile, după toată oboseala şi limitările alimentare, vedetele noastre s-au întors acasă mai slabe cu câteva kilograme. Lora a lăsat în Asia 6 kg, Andrei Ştefănescu 5 kg, Vica şi Daniela Crudu câte 4 kg. Nu-i nimic, au avut grijă să recupereze integral kilogramele pierdute. Odată ajunşi acasă, au dat iama în mult visatele sărmăluţe, cozonaci şi plăcinte, de parcă nu le-ar mai fi mâncat de o veşnicie. Nu de alta, dar era Crăciunul.

Click spune

Liviu Vârciu şi Andrei Ştefănescu, Cătălin şi Claudiu Moroşanu, Marian şi Corina Drăgulescu, Lora şi Ionuţ Ghenu, Raluk şi Ana Baniciu, Daniela Crudu şi Vica Blochina, Dorian Popa şi mama lui sunt cele 14 vedete care au participat la „Asia Express”. Ei au pornit din Vietnam, au trecut prin Laos şi Cambodgia, până în Thailanda, fiind nevoiţi să se descurce cu un singur euro pe zi. 

silviu silvius prigoana jpeg
Lucile Randon
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
anamaria prodan3 png
280952814 1610884362606650 749984686026597387 n jpg
laura cosoi jpg
4 theo rose jpeg
jon snow si daenerys foto instagram
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
anamaria prodan3 png
BeFunky collage 14 jpg
280952814 1610884362606650 749984686026597387 n jpg
4 theo rose jpeg
jon snow si daenerys foto instagram
tyson mike gettyimages 1096316320 jpeg