Valeria Seciu a împlinit 78 de ani. Singurătatea și tristețea au dărâmat-o
Actrița Valeria Seciu a împlinit pe 1 august vârsta de 78 de ani. Este una dintre cele mai îndrăgite actrițe, dar azi a rămas doar o umbră a celei care încânta inimile românilor prin rolurile de pe scena teatrului.
Valeria Seciu și-a clădit o carieră actoricească strălucită, primind numeroase premii importante pentru talentul său deosebit. Potrivit Libertatea, ea a urmat cursurile la Institutul de Teatru din București între 1960 și 1964, la clasa lui A. Pop Marțian, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, ce i-a devenjit mai târziu soț. Printre colegii săi s-au numărat alte nume mari din actorie, precum Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Mircea Andreescu.
Directorul Teatrului Mic din București, Mihai Dinvale, a supranumit-o „divina Valeria Seciu”, dar în ciuda carierei care a înălțat-o printre marile personalități ale actoriei, azi duce o viață tristă, copleșită de singurătate, bătrânețe și boală. După moartea soțului, Octavian Cotescu, în urmă cu 32 de ani, Valeria Seciu a refuzat să-și refacă viața și nu a mai vrut compania niciunui bărbat, menționează sursa citată.
De asemenea, unicul său fiu, Alexandru Cotescu, a decis după moartea tatălui său să se călugărească. Noua sa alegere l-a obligat să-și părăsească mama, iar acum locuiește la mănăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, unde poartă numele de Monahul Daniil.
Valeria Seciu a devenit cunoscută pentru rolurile din piesele „Livada de vișin”, „Jocul ielelor” sau „Regele Leer”, dar în 2014, ea s-a retras definitiv de pe scenă și nici n-a mai fost văzută în public. Cea mai notabilă apariție în public a fost în vara lui 2015, când artista a primit o stea pe aleea actorilor din Piața Timpului din București. Atunci, ea părea foarte slăbită, complet diferită față de cum era cunoscută.
Printre cele mai bune roluri pe care le-a interpretat pe scenă se numără: Margareta din „Maestrul și Margareta” de Bulgakov, Genica din „Niște țignani”, Ea din „Cerul înstelat deasupra noastră” de Ecaterina Oproiu, Marguerite Gautier din „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas, donata Genzi diu „Regăsire” de Luigi Pirandello, Irina Nikolaeva Arkadina din „Pescărușul” de A. P. Cehov, Vivian Bearing sin „Spirit”, Spiritul Mamei din „Furtuna” de William Shakespeare.