Vedetele cu copii bolnavi îți explică de ce nu trebuie să duci povara de unul singur

Ultima actualizare:

    De 27 de ani, Manuela Hărăbor are grijă de băiatul ei care suferă de autism
De 27 de ani, Manuela Hărăbor are grijă de băiatul ei care suferă de autism

Le vedem debordante la televizor. Zici că viața lor e desprinsă din filme. În adâncul sufletului nostru le invidiem, fiindcă pe micul ecran „mustesc” de fericire. În realitate, celebritățile de la noi sunt la fel de vulnerabile ca și noi când sunt în suferință. Oamenii populari din România care au copii bolnavi se consumă ca oricine altcineva într-o situație similară. Iată ce putem învăța de la ei pentru a putea trece mai ușor peste problemele de sănătate ale copiilor!

Viața cu o boală dobândită la naștere este chinuitoare pentru oricine. Când vine vorba de copiii noștri, suferința se amplifică, mai ales dacă nu găsim în noi resurse să acceptăm că trebuie să ducem această luptă până la sfârșitul vieții. Personalități din showbiz-ul românesc precum Manuela Hărăbor, Cristina Bălan sau Andreea Stroe au învățat să lupte cu afecțiunile copiilor lor. Dar, uneori, cu toții simt că resursele lor sunt pe cale să se epuizeze. Iată ce spune Manuela Hărăbor despre zbaterea ei de zi cu zi de când îl are pe Andrei!

„Fiul meu, Andrei, este diagnosticat cu autism. O boală prea puțin înțeleasă, autismul beneficiază astăzi de terapii și tratamente controversate. De cele mai multe ori, părinții sunt instruiți de specialiști cu privire la exercițiile și activitățile pe care le pot desfășura împreună cu copiii, însă mai puțină atenție li se acordă lor, adulților. În toţi aceşti ani, tot ce am facut eu, mamă tânără fiind, am făcut de capul meu. Greu am găsit terapeuţi, greu am găsit în primul rând psihiatri care să mi-l diagnosticheze. De grupuri de suport, nici vorbă. În 1995 am plecat pentru prima dată în Statele Unite ale Americii şi acolo am aflat de aceste grupuri care nu sunt altceva decât nişte grupuri de prieteni, oameni cu aceleaşi probleme care se întâlnesc să empatizeze unul cu celălalt, să râdă împreună, şi de ce nu, să plângă fiecare pe umărul celuilalt. Pentru că aşa cum avem nevoie să respirăm, să ne hrănim, să râdem, avem nevoie şi de lacrimi”, a spus actrița în cadrul unui eveniment de lansare a unor programe gratuite de psihoterapie de grup pentru copii și părinți.

Oricât de puternici am fi, lupta cu autismul, diferitele tipuri de cancer sau diabet este istovitoare pentru cei care au grijă de copii. De aceea, pentru a-i ajuta cu adevărat pe cei aflați în suferință, îngrijitorii lor trebuie să fie foarte bine pregătiți fizic și psihologic.

„Sunt copii care, de la vârste fragede, devin captivii unei vieți în care afecțiunile lasă răni adânci nu doar la nivel fizic, ci și emoțional. Cel mai adesea rănile se transformă în traume de natură psihologică pe care copiii, respectiv adulții, ajung să le dezvolte chiar și în situația înfrângerii acestor afecțiuni. Acestor copii și părinților lor le venim în ajutor prin suport psihoterapeutic orientat către normalizarea și echilibrarea mental-emoțională”, spune dr. Cristian Manea, fondatorul Asociației de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală de Grup (APCCG).


    Dr. Cristian Manea și echipa sa vor oferi suportul de care au nevoie părinții cu copii bolnavi, în cadrul unor programe gratuite
Dr. Cristian Manea și echipa sa vor oferi suportul de care au nevoie părinții cu copii bolnavi, în cadrul unor programe gratuite

Asociația va oferi sprijin familiilor care au copii bolnavi, începând din luna ianuarie a anului viitor, în cadrul unor programe de psihoterapie de grup. Programele sunt organizate în module de câte zece săptămâni, iar frecvența va fi săptămânală. Cei care au copii bolnavi de autism, diabet sau cancer și simt că nu mai fac față provocărilor de zi cu zi se pot înscrie la adresa de mail: malvina@terapiedegrup.ro.

Cântăreața Cristina Bălan (35 de ani) are un copil bolnav și știe ce înseamnă lupta de zi cu zi a unui părinte suprasolicitat.

„Autism, cancer, diabet sunt afecţiuni dobândite, copiii nu se nasc cu ele neapărat, însă eu am făcut aroganţa de a alege să nasc cel puţin un copil care avea risc de sindrom Down. L-am iubit aşa, cu toate că fusesem cumva avertizată. Aveam 24 de săptămâni de sarcină şi mi s-a propus avortul medicinal. Este un termen foarte frumos şi curăţel pentru o procedură care înseamnă, până la urmă, uciderea copiilor. Eu mi-am iubit copiii aşa cum mi-au fost daţi, am privit asta ca pe o experienţă care mă poate construi, aşa cum îmi este menit să fiu”, a spus solista.


    Cristina Bălan a ales să-i nască pe cei doi băieți gemeni, deși i s-a spus că unul poate dezvolta sindrom Down
Cristina Bălan a ales să-i nască pe cei doi băieți gemeni, deși i s-a spus că unul poate dezvolta sindrom Down

Ea a declarat, în cadrul aceluiași eveniment, care a avut loc la Palatul Mogoșoaia, că e foarte fericită. Foarte fericită că ambii ei băieți, Toma David și Matei Nikolas, au început să meargă la grădiniță. Și nu la orice grădiniță, ci la una care acceptă atât copii perfect sănătoși, cât și copii cu autism sau cu sindrom Down.

Andreea Stroe, jurnalist Antena 3, a acceptat cu greu vestea că fiul ei e bolnav de diabet. De atunci, a căutat mereu să se blindeze cu optimism și credință, credința că va reuși să-l ajute să ducă o viață normală.

„Prima reacţie e de refuz. Şi apoi am ajuns la urgenţă. Glicemia lui era aproape de comă. În două săptămâni am învăţat cum să administrez insulină. Un copil bolnav de diabet are de înfruntat sute de înţepături pe lună, mii de înţepături pe an. La spital, părinţii înfundă băile plângând când încep să realizeze. După o lună, două, şi copiii îşi dau seama cum va fi viaţa lor de atunci încolo. Evident că părinţii trebuie să se întărească în acel moment. E clar că e nevoie de suport psihologic”, s-a confesat Andreea.


    Andreea Stroe a acceptat cu greutate faptul că fiul ei e bolnav de diabet
Andreea Stroe a acceptat cu greutate faptul că fiul ei e bolnav de diabet

Fiul ei, Vlad, are acum 14 ani. Și o viață înainte. Iar ea se va asigura că-i va fi bine.

image
image
image
image
image
image
Ramona Olaru jpeg
image png
dorian popa hp jpg
image png
colaj gina pistol  irina fodor png
iulia albu si mike instagram jpg
banner oana moșneagu vlad gherman png
banner gabriela cristea png