Vedetele TVR, povești de suflet de “Ziua Iei”. Cu cine a petrecut Marina Almășan această sărbătoare

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Aflată în Luxemburg, pentru a realiza un reportaj, Marina Almăşan a sărbătorit „Ziua Iei” (24 iunie) în mijlocul comunităţii românești de acolo. Luxemburgul adăposteşte aproape 5.000 de români, la o populație de doar 500.000 de locuitori.

În fiecare an, în Luxemburg, într-una dintre piețele centrale ale orașului, românii, purtand tradiționalele ii, se adună în jurul statuii Marii Ducese Charlotte și sărbătoresc portul popular românesc, provocând o  sinceră reacție de interes și simpatie a luxemburghezilor. “Poza de grup” a devenit deja o tradiție, adunând laolaltă bunici, părinţi și copii, legați de România. Unul dintre cei mai activi participanți la eveniment este însăși Excelența Sa, dl. Lilian Zamfiroiu, ambasadorul Romaniei la Luxemburg, care, alături de soția și fiica sa, a înlocuit pentru o zi costumul și cravata cu cămeșa populară,  brâul și straița atât de frumos colorate!


    Marina Almăşan, în Luxemburg, alături de soţia ambasadorului Lilian Zamfiroiu
Marina Almăşan, în Luxemburg, alături de soţia ambasadorului Lilian Zamfiroiu

Pentru Raluca Arvat, prezentatoarea principalului Telejurnal de weekend, de la TVR 2, portul tradiţional cel mai frumos este cel din Maramureş, dar pentru că este braşoveancă are acasă un costum popular din Ţara Barsei, „sobru, dar elegant în acelaşi timp”. „Costumul îl am din clasa a 7-a, când am fost într-o tabară cu pionierii, în Rusia, şi ne-au dat de la Palatul Copiilor costume populare ca să promovăm peste hotare tradiţia românească. Cred că are în jur de 40 de ani... În ceea ce priveşte tradiţiile de Sânziene le ştiu, le-am citit de curând, chiar pe site-ul stiriletvr.ro, dar de respectat, nici vorbă... unde să mai găseşti Sânziene, chiar pline de rouă, să le culegi să faci coroniţe? Şi pe ce casă să le mai şi arunci dacă stai la bloc cu 10 etaje?”, a spus, amuzată, Raluca Arvat.


    Raluca Arvar adoră portul tradiţional
Raluca Arvar adoră portul tradiţional

Florina Constantinescu, co-prezentatoarea „Se zice că...”, de la TVR 2, este mândră că are un costum vehi de 75 de ani, moştenit de la străbunica sa şi care a fost ţesut manual. Peste numai o lună, Florina se pregăteşte să devină pentru a doua oară mamă şi spune că deja s-a gândit ca la botezul celui de-al doilea fiu al său să îmbrace portul tradiţional. „Mi se pare că ia este piesa vestimentară care înfrumuseţează orice siluetă. Intenţionez să fac botezul piticului cu tema tradițională, datorita unei ii cu alb și negru, pe care am văzut-o la o prezentare de modă şi m-am îndrăgostit efectiv de ea... aşa că sunt în căutare de ii ţesute cu alb și negru”. Despre costumul său, care are o vechime de 75 de ani, Florina spune că este un port specific pentru adolescente şi că îl ţine într-o cutie frumos ambalată şi, pentru a păstra culorile proaspete, o spală de mână, cu apă rece.


    Florina Constantinescu este insarcinata cu cel de-al doilea copil
Florina Constantinescu este insarcinata cu cel de-al doilea copil
image
image
image
image
image
image
image png
banner dan negru 2 png
Georgiana Lobonț are o finuță de un an de zile, pe nume Ștefania, care este o frumusețe de fetiță
banner oana mizil png
banner Vero Căliman png
Shakira si Pique jpeg
banner jador png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net