Veta Biriş: «Sap în grădină, e sportul meu, la 69 de ani»
Are 69 de ani, iar de 51 de ani se află în slujba cântecului popular. Este vorba despre celebra Veta Biriş, artista originară de pe Valea Târnavei, cunoscută pentru melodiile sale patriotice. Are o colecţie de premii, precum şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, cu care a fost decorată pe 7 februarie 2004. Artista şi-a deschis sufletul pentru Click! într-un interviu emoţionant.
- Click!: Povestiţi-ne despre copilăria dumneavoastră.
Veta Biriş: Am avut un trai greu. Vin dintr-o familie cu 8 fraţi şi a trebuit să am grijă de ei. Au fost vremuri foarte grele, am prins CAP-urile, am mers la sapă, a trebuit să am grija fraţilor mai mici. Viaţa mea e o poveste, şi dacă le-aş spune celor din noua generaţie că în copilăria mea de acum 60 de ani cu o mână ţineam ceapa şi cu alta mămăliga, li s-ar părea că fabulez. Nu am avut jucării, făceam minge din cârpe şi păpuşi din tulpina porumbului.
- Au venit însă şi evenimentele frumoase, nunta, copiii.
Evenimentele frumoase în viaţa mea au venit pe urmă, chiar dacă m-am căsătorit la 17 ani şi jumătate. Credeam că nu mă ia nimeni pentru că eram dintr-o familie numeroasă. M-am bucurat că mi-am găsit un om bun, care m-a înţeles şi face şi el parte dintr-o familie iubitoare de cultură. La noi era un obicei să intri domnişoară în biserică, iată că am făcut cununia, iar de atunci au trecut 51 de ani. Fiind foarte mult plecată de acasă, în concerte, el s-a ocupat de copii, de gospodărie.
- Când aţi început să cântaţi, cine v-a insuflat dragostea pentru cântecele patriotice?
M-am îndrăgostit de cântul popular de micuţă. Îmi cânta tata. El a fost în Al Doilea Război Mondial şi cântecele sale erau foarte triste, de fiecare dată ni se umezeu ochii când auzeam: ”Ne întoarcem iar biruitori”. Am învăţat şi eu acest cânt, doar că nu am vrut să îl interpretez de multe ori, pentru că îmi provoca mare durere ştiind cât de mult a suferit tata atunci.
- Aveţi o familie frumoasa. Sunteţi şi bunică.
Am doi băieţi, pe Neluţu (50 de ani) şi pe Cristi (46 de ani). Unul lucrează în Poliţie, celălalt are afacerea lui. Am trei nepoţi de la ei pe care îi iubesc enorm. Sunt mari şi aştept îndată să fiu şi străbunică. Am o familie frumoasă.
- Cu siguranţă vi s-a mai spus că arătaţi foarte bine. Aveţi un ten frumos, de parcă aţi sta numai la saloane. Cum fentaţi anii?
Nu fac nimic ieşit din comun. Seara, când vin, mă demachiez şi mă dau cu cremă. Bunica mea şi mama au murit cu roşu în obraz şi l-am moştenit şi eu. Am un ten întins şi strălucitor, iar doamnele se miră de mine şi mă întreabă cum de la aproape 70 de ani e aşa. Nu am băut, nu am fumat şi nu îmi irosesc timpul. Prefer odihna, adorm uneori şi pe la 9 seara după ce termin de gospodărit. Când e vorba de mâncat, nu sunt o mare consumatoare de carne, însă îmi place foarte mult brânza. Am în grădină de toate. Abia acum realizez, când ies din grădina mea cu coşul plin de mazăre, spanac, roşii, fasole, castraveţi, vinete, şi alţii le cumpără şi tânjesc după aer curat. Grădina eu mi-o întreţin, eu mi-o sap, ăsta e sportul meu. Nu simt încă anii pe care-i am. Abia aştept să se coacă prunele, pentru că îmi place foarte mult magiunul fără zahăr.
- Cum decurge o zi din viaţa Vetei Biriş?
Mă trezesc la 6.00, îmi beau cafeaua cu miere, apoi mă apuc de gătit. Îmi place să gătesc zilnic, spre exemplu acum am tăiat doi pui şi am făcut o tocăniţă delicioasă, dar şi o ciorbă din ultima fasole verde, aşa cum ne place nouă, ardelenilor, cu smântână multă. Mi-am făcut lichiu, o prăjitură din aluat de cozonac pe care îl fac cu prune, varză sau piersici. Întind o foaie peste care pun puţin griş, apoi prunele, iar pe deasupra smântână cu ou. Avem pui, găini, porci, de toate care să ne ţină ocupaţi toată ziua.
- Aveţi o viaţă superbă aici. Nu aţi vrut să veniţi la Capitală, precum colegii dvs?
Eu sufeream în 67 că nu voi ajunge să devin cântăreaţă. Îi invidiam pe colegii mei pentru că ei plecau toţi spre Bucureşti să se realizeze. Acum, însă, sunt invidiată eu pentru că aici, în Alba, în Munţii Apuseni, e altă viaţă. Am rămas şi am reuşit să mă fac cunoscută datorită cântecelor patriotice. Mulţumită lui Dumnezeu!
Aşa arată camera în care a copilărit «Doamna Moţilor»
Interpreta de muzică populară şi patriotică Veta Biriş s-a născut la 11 august 1949, în localitatea Veseuş, judeţul Alba, într-o familie numeroasă, având şapte fraţi. În 1966 s-a mutat în Căpâlna de Jos. A debutat în 1967 în cadrul concursului “Dialoguri la distanţă”, primele înregistrări audio au fost realizate la Radio Târgu Mureş. Consacrarea artistei a avut loc după participarea la concursul “Floarea din grădină” (1974) de la Televiziunea Română, care i-a adus marele trofeu. A devenit celebră cu piesele ”Tu, Ardeal!”, ”Aşa-i românul” şi ”Doamne, ocroteşte-i pe români”. E stabilită în Alba, acolo are o casă frumoasă, iar o cameră are amintiri preţioase. ”Am o cameră frumoasă cu covoare vechi, pat cu perne, mobilă veche şi hăinuţe frumoase. Când deschid uşa camerei îmi regăsesc copilăria”, ne-a spus artista.