Atenţie la căpuşe! A început sezonul lor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ce frumos este afară! S-a încălzit, a dat firul ierbii, e o adevărată plăcere să ieşim prin parcuri, să ne plimbăm cu animalele de companie. Totuşi, trebuie să fim cu mare băgare de seamă. Până şi aceste bucurii simple pot fi periculoase dacă ne gândim că suntem în plin sezon al căpuşelor.

De câteva săptămâni, cabinetul medicului veterinar Daniel Lescai s-a umplut de căţei muşcaţi de căpuşe. Se anunţă un sezon dificil. „Chiar dacă sunt căpuşe de când lumea, în ultimii ani s-a înmulţit numărul celor care transmit boala. Pentru că nu toate o transmit, nu înseamnă că orice muşcătură e periculoasă. Contează atât tipul căpuşei, cât şi timpul cât a stat pe om, pe animal. O insectă este mică, are 2-3 mm, nu prea îi simţi muşcătura mai ales că ea, spre deosebire de ţânţar, introduce în piele un anestezic. Pe măsură ce trec orele, se umflă cu sânge şi se măreşte. Odată cu timpul, creşte şi riscul de a transmite boala”, explică Daniel Lescai.

La om se poate transmite o boală, la câine trei

Pericolul e mai mare pentru animal decât pentru om. Dacă la om se poate transmite o singură boală, Borrelioza (sau boala Lyme), la câine se pot transmite trei boli şi anume Babesioza, Anaplasmoza şi Ehrlichioza. Mai mult decât atât, de la o singură căpuşă se poate lua nu doar o afecţiune, ci mai multe. „Aceste boli se pot «acoperi» una pe alta, adică se poate diagnostica una, iar celelalte să ne scape. Medicii veterinari ştiu acest lucru şi fac teste serologice, dar şi de altă natură, pentru un diagnostic complet”, explică Daniel Lescai. Bolile nu se pot transmite de la câine la om. 

Ce faci dacă observi o căpuşă pe piele

Ideal e să fie îndepărtată de un medic, însă dacă nu poţi ajunge la cabinet, trebuie să respecţi următoarele manevre, acasă: foloseşte o pensetă sau un forceps curbat. Prinde căpuşa ferm, cât mai aproape de piele, întorcând-o cu atenţie pe spate. Foloseşte mănuşi şi nu strivi căpuşa de piele! Dezinfectează locul cu spirt sau betadină, apoi aplică o cremă cu antibiotic. Pentru a nu sta cu grijă, poţi duce căpuşa într-un borcan la cabinetul veterinar, pentru analize care să arate dacă e sau nu tipul care transmite boli. 

Apoi, fii atent la simptome

Fiecare boală are simptome diferite, asemănătoare cu cele de gripă, plus inflamaţie la locul muşcăturii. În caz de Babesioză, câinele devine apatic, nu mănâncă, stă într-un colţ, are febră, urină închisă la culoare, vomită sau poate are mucoasele îngălbenite (icter). Însă, dacă nu apar simptomele, nu înseamnă că a scăpat. E nevoie de analize de sânge şi ecografie pentru a depista boala. Ele se fac după un interval de 1-2 săptămâni. Netratată, babesioza poate ucide în proporţie de 10%. „Contează imunitatea animalului, câte căpuşe l-au muşcat, cât de agresivă e boala”, spune specialistul. 

Cum previi riscurile

Oricât de plăcut este să te întinzi pe iarba moale din parcuri, evită acest lucru, pentru siguranţa ta. În ceea ce priveşte câinele, el trebuie deparazitat extern cu spray-uri, zgârzi şi prafuri speciale. „Deparazitarea nu exclude riscurile. Căpuşele se pot agăţa în continuare de blana animalului, vor fi aduse în casă şi ateriza pe alte suprafeţe, de unde pot intra în contact cu omul. Recomand inspecţia blăniţei şi pieptănarea după fiecare ieşire afară”, mai spune Daniel Lescai.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
TOP 10 destinații din Europa în 2016 jpeg
klaus iohannis pe tron jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (13) jpg
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
image
actualitate.net
image
actualitate.net