Dependentă de prăjituri? Uite câteva trucuri care îţi taie pofta de dulce
Nevoia de dulce apare când eşti stresat, când ai o zi grea, obositoare, şi tinzi să-ţi alini „amarul" la cofetărie. Mai apare când eşti obosit psihic, deoarece zahărul dă energie. Perioada critică din zi când nevoia de dulce este mai mare ar fi între 16.00-18.00, dacă nu ţi-ai luat gustarea şi a trecut mult de la masa de prânz. „Când se întâlneşte cu zahărul, creierul descarcă opioide, un chimical natural care creşte senzaţiile de fericire şi bucurie.
Din păcate, consumul excesiv duce la dependentă, creierul acţionând la aportul de zahăr într-un mod asemănător aportului de morfină sau de heroină", spune specialistul.
Din păcate, kilogramele în plus nu sunt singurul inconvenient al consumului zilnic de prăjituri, bomboane şi biscuiţi. Poate să-ţi crească nivelul colesterolului sau chiar să ajungi să faci diabet zaharat de tip 2.
Pentru a scăpa de nevoia acută de dulce, Alin Popescu îţi recomandă câteva trucuri:
- Mănâncă la ore fixe şi din trei în trei ore. În acest fel, nu rişti să faci hipoglicemie.- Bea un pahar de apă. De multe ori, confundăm foamea şi nevoia de dulce cu setea.- Consumă un iaurt simplu, semidegresat. Acesta conţine glucide, dar e un aliment echilibrat, are şi calciu, proteine etc.- Acum, vara, profită de pepenele roşu. Are doar 20 de calorii la 100 g şi taie pofta de dulce.- Pe post de gustare, poţi alege un baton de cereale de tip muesli. Conţine o cantitate mai redusă de zahăr, suficient cât să-ţi satisfacă pofta, dar şi fibre.- Pe post de desert, poţi alege un fruct sau un cubuleţ de brânză cu câteva boabe de struguri.- Redu cantităţile de dulce. Nu brusc, ci treptat. - Nu mânca desertul imediat după masă, mai ales dacă aceasta a fost compusă din fasole, cartof, paste, pâine. Vei avea un aport prea mare de carbohidraţi.