Ce se întâmplă cu românii în Catalonia independentă

Ultima actualizare:

    În cazul proclamării independenţei, viaţa conaţionalilor noştri va trece prin mai  multe schimbăriFoto: Guliver/ Getty Images
În cazul proclamării independenţei, viaţa conaţionalilor noştri va trece prin mai multe schimbăriFoto: Guliver/ Getty Images

Referendumul de duminică din Catalonia s-a soldat cu lupte de stradă şi peste 840 de răniţi. Cu o rată de participare de 42% dintr-un electorat de peste 5,3 milioane de oameni, independenţa Cataloniei a fost votată cu un scor de 90%. Iată schimbările ce survin odată cu independenţa Cataloniei!

Întreaga Catalonie ardea marţi, fiind cuprinsă de o grevă generală. Chiar dacă nu s-a implicat direct, Comisia Europeană a punctat că „referendumul de duminică e o problemă internă a Spaniei şi că a fost ilegal, potrivit Constituţiei Spaniei”. În Catalonia trăiesc aproximativ 110.000 de români care privesc cu îngrijorare tensiunile din regiune. Independenţa Cataloniei înseamnă ieşirea acesteia din UE şi românii vor avea nevoie de paşaport pentru a intra pe teritoriul noului stat format, care nu va fi recunoscut de UE. Asigurările de Sănătate (Tarjeta Sanitaria), contractele de muncă şi sistemul de înscriere în registrele de evidenţa populaţiei se vor modifica în conformitate cu normele adoptate de noul guvern. Pentru o perioadă nedeterminată, expaţii care trăiesc în Catalonia vor avea probleme cu vânzarea, cumpărarea şi înmatricularea maşinilor, internarea în spitale şi semnarea contractelor de închiriere a locuinţelor. În Catalonia trăiesc 7,5 milioane de oameni. Independenţa va putea fi exprimată miercuri sau joi, când parlamentul catalan se reuneşte. Preşedintele Carles Puigdemont va fi cel care va face declaraţia publică în cazul în care primeşte avizul parlamentului.

Alte schimbări

Va fi Catalonia recunoscută internaţional? Nici un stat din lume nu şi-a exprimat susţinerea faţă de guvernul catalan în acest demers. Aşa că e posibil ca declaraţia de independenţă să fie respinsă. UE susţine Spania şi pe premierul Mariano Rajoy, care zice că, după independenţă, Catalonia va fi scoasă din zona euro. Produsul intern brut în Catalonia e de 257 miliarde $ anual, aşa că economic stă bine.

Ce schimbări se produc imediat? După îndepărtarea steagului Spaniei de pe clădiri guvernul catalan al statului nou înfiinţat trebuie să asigure forţele armate care să protejeze graniţele, aeroporturile şi punctele strategice. Trebuie să dezvolte relaţii diplomatice cu restul lumii şi să implementeze un sistem de recoltare a taxelor.

Ce va face Spania?


    Poliţia madrilenă a  intervenit în forţă duminică  pentru a opri referendumulFoto: EPA
Poliţia madrilenă a intervenit în forţă duminică pentru a opri referendumulFoto: EPA

Mariano Rajoy a anunţat încă de luni, 2 octombrie, că va invoca articolul 155 din Constituţia Spaniei prin care suspendă regimul Cataloniei de regiune autonomă. Apoi va cere alegeri anticipate pentru a înlocui guvernul în exerciţiu. Cea de a doua opţiune a Spaniei este de a institui legea marţială, considerând demersul catalanilor drept un atac asupra statului de drept şi a integrităţii teritoriale a Spaniei. În cel de-al doilea caz pot exista intervenţii în forţă asupra oricăror manifestaţii pro-separatiste.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net