Adio, catalog! Notele vin pe internet

Ultima actualizare:
Profesorii trec notele, absenţele şi observaţiile în  catalogul digital. Datele ajung la părinţi pe loc
Profesorii trec notele, absenţele şi observaţiile în catalogul digital. Datele ajung la părinţi pe loc

Anul şcolar începe cu dureri de cap pentru elevii din sectorul 3 care obişnuiau să ascundă de părinţi notele şi absenţele. În toate unităţile de învăţământ preuniversitar din această zonă a Capitalei a fost implementat un sistem digital de informare a părinţilor în legătură cu evoluţia copiilor lor la şcoală.

Catalogul clasic, în care dascălii treceau notele, absenţele şi recomandările pentru „îndreptarea” elevului care a păşit pe căi greşite, va dispărea din toate şcolile din sectorul 3. Toţi cei 2.000 de dascăli au primit câte un laptop pentru a face prezenţa şi a nota prestaţia fiecărui elev la şcoală. Calculatorul este conectat la o platformă online care permite profesorului să treacă note, absenţe şi observaţii despre fiecare elev pe care îl are la clasă.

Catalogul digital a fost lansat oficial ieri, în cadrul unei conferinţe de presă a primăriei, la care a participat şi ministrul educaţiei, Sorin Câmpeanu. Aplicaţia, care calculează singură mediile anuale ale elevilor, este extrem de utilă profesorilor, dar şi părinţilor, care află în timp real ce au făcut copiii lor la şcoală.

Situaţia şcolară, la discreţia părinţilor


    Profesorii trec notele, absenţele şi observaţiile în  catalogul digital. Datele ajung la părinţi pe loc
Profesorii trec notele, absenţele şi observaţiile în catalogul digital. Datele ajung la părinţi pe loc

Toţi părinţii din sectorul 3, care au copii în clasele I-XII, vor primi un nume şi o parolă la prima şedinţă organizată de şcoli în acest an. Cu ajutorul lor, ei îşi vor crea cont pe ecatalogs3.ro, unde vor trece o adresă de e-mail şi un număr de mobil, pe care vor primi informări referitoare la situaţia şcolară a copiilor (note, absenţe, grafice privind evoluţia lor la învăţătură în fiecare semestru). Părinţii nu plătesc nimic pentru aceste facilităţi, toate costurile fiind suportate de primărie. „Softul a costat câteva mii de lei pentru fiecare şcoală în parte. Având în vedere beneficiile sale, costul nu e o problemă, e neglijabil”, a declarat edilul sectorului 3, Robert Negoiţă.

Pentru a crea un cont şi pentru a primi informări de la dascăli, părinţii au nevoie de un calculator sau un telefon mobil conectat la internet. Dacă nu au acces la internet, părinţii pot primi informări prin SMS, iar dacă nu deţin nici telefon mobil atunci trebuie să meargă la şcoală pentru a se interesa de situaţia şcolară a copiilor.

Catalog digital în toată ţara?

Ministrul educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat că îşi doreşte ca acest proiect-pilot să fie extins la nivel naţional. Pentru ca acest lucru să fie posibil e nevoie de investiţii colosale în achiziţionarea de calculatoare, telefoane inteligente, acces liber la internet şi softuri. „Am fost de acord cu introducerea catalogului electronic pentru că, indiferent de voinţa noastră, mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla. Ministerul Educaţiei va face tot ce-i stă în putere încât acest proiect-pilot să fie posibil din acest an şcolar”, a spus Câmpeanu. 

Carnetul de elev se mută pe telefon

Cea mai mare dorinţă a părinţilor, aceea de a şti ce fac cu adevărat copiii lor la şcoală, s-a împlinit. Indiferent de reţeaua telefonică la care sunt abonaţi, aceştia vor fi informaţi prin SMS, în timp real, ce note primesc odraslele lor la clasă, ori în urma unui extemporal sau teză. Dascălii spun că, aflând din timp ce fac copiii la şcoală, părinţii pot discuta cu ei motivul pentru care au luat note proaste sau au chiulit, evitând conflicte ulterioare. Reprezentanţii primăriei spun că noua aplicaţie va reduce cu cel puţin 20% numărul absenţelor şi va creşte mediile elevilor cu acelaşi procent.

Datele trimise părinţilor, confidenţiale

Contul fiecărui copil e securizat şi poate fi accesat doar în baza numelui de utilizator şi parolei primite. Părintele poate vedea doar situaţia şcolară a propriului copil, nu şi a colegilor lui. La sfârşitul fiecărui semestru, catalogul fiecărei clase se va printa şi se va asuma prin semnătură. O „copie” a acestuia se va regăsi pe serverul securizat al ministerului. „Acest lucru se va face într-un sistem bine controlat, iar de monitorizare se va ocupa Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Se va obţine avizul Autorităţii pentru Supravegherea Datelor cu Caracter Personal”, a declarat ministrul educaţiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net