Singurul animal din lume care are 3 vagine. Ce truc folosește pentru a-și perpetua specia

În fiecare zi descoperim lucruri uimitoare despre lumea animală, dar unele informații reușesc cu adevărat să ne lase fără cuvinte. De exemplu, știați că există un animal care are trei vagine? Și mai surprinzător este motivul evolutiv din spatele acestei particularități incredibile!

Cangurul este un animal cu adevărat special / foto: Pixabay
Cangurul este un animal cu adevărat special / foto: Pixabay

Ei bine, răspunsul este cangurul! Deși pare o creatură bizară mai ales din cauza modului în care se deplasează – prin sărituri –, realitatea este că interiorul corpului unei femele de cangur e chiar mai fascinant decât exteriorul, explică Live Science.  

Femelele cangur nu au doar un sistem reproductiv neobișnuit, ci și unul incredibil de eficient. Ele au două vagine laterale pentru reproducere, iar un al treilea vagin central, folosit exclusiv pentru naștere. Acestea se conectează la două utere, fiecare capabil să găzduiască un embrion în dezvoltare.

Această „arhitectură” anatomică bizară este de fapt o adaptare evolutivă care le ajută să supraviețuiască în condițiile dure ale Australiei – un mediu imprevizibil, unde hrana poate deveni brusc insuficientă din cauza secetei.

Trucul incredibil al cangurilor pentru perpetuarea speciei

Această configurație permite un fenomen numit diapauză embrionară: femela poate avea trei pui în trei stadii diferite de dezvoltare – unul care suge dar nu mai e în marsupiu, unul în marsupiu, și un al treilea aflat „în așteptare”, sub formă de embrion fertilizat, dar neactiv.

Cum funcționează acest mecanism? Chiar dacă o femelă are deja un pui în marsupiu, ea poate rămâne din nou însărcinată. Dar în loc să înceapă imediat dezvoltarea noului embrion, corpul îl „pune pe pauză”, așteptând momentul potrivit – de exemplu, când celălalt pui părăsește marsupiul sau când condițiile de mediu se îmbunătățesc.

„Până găsește condiții optime sau când un pui iese din marsupiu, acel ovul fertilizat va sta acolo, așteptând”, explică Kelly Forrester, doctorandă la University of Alberta.

Este un sistem remarcabil de eficient, care asigură că femela cangur este mereu „pregătită” pentru o nouă generație, indiferent de provocările externe. Acest „truc biologic” este esențial într-un mediu unde moartea puilor din cauza lipsei de hrană este frecventă, iar supraviețuirea depinde de abilitatea de a produce rapid un alt pui.

De ce sunt puii atât de mici? Anatomia ascunde secretul

Un alt aspect interesant este dimensiunea extrem de mică a puilor la naștere – doar cât o boabă de fasole. De ce? Dintr-un motiv cât se poate de pragmatic: anatomia complexă a tractului reproducător și urinar.

„Cele două tracturi urinare ale unei femele de cangur trec prin spațiile dintre cele trei vagine. Dacă puii ar deveni mult mai mari, ar apărea o problemă din cauza acestei anatomii ciudate”, spune dr. Marcie Logsdon, de la Washington State University.

Astfel, natura a găsit o soluție elegantă: puii se nasc extrem de mici și își finalizează dezvoltarea în marsupiu, într-un mediu sigur și protejat, unde sunt hrăniți cu un lapte specializat care se schimbă pe măsură ce ei cresc.

Când alăptarea devine o luptă pentru supraviețuire

Lactația la canguri este atât de solicitantă, încât este considerată mai costisitoare energetic decât sarcina. În perioadele de secetă severă, când hrana este greu de găsit, femela nu mai poate produce suficient lapte, iar puiul poate muri.

Dar datorită sistemului lor de reproducere în mai multe „etape”, femela poate începe imediat dezvoltarea embrionului „pus pe pauză”, dând naștere unui alt pui – și continuând astfel ciclul vieții.

Cangurii sunt, fără îndoială, o capodoperă a evoluției – nu doar prin săriturile lor spectaculoase sau prin marsupiul lor adorabil, ci mai ales printr-un sistem reproductiv care sfidează logica, dar salvează vieți. Și totul începe cu… trei vagine.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
village 3735180 1280 jpg
Groenlanda - aisberg - Polul Nord FOTO Shutterstock
Care sunt cele 7 țări din Uniunea Europeană care nu folosesc moneda euro, foto Shutterstock jpg
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
dictionar, foto shutterstock jpg
ciuperci jpg
LIESL BENECKE MINIONI GUINNESS jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net