Băiețel de 7 ani, chin cumplit. A aruncat mingea în sobă și i-a explodat în față
Poveste cutremurătoare la Botoșani, dar cu final optimist. Un băiețel de 7 ani a ajuns la un spital din Iași cu arsuri grave pe corp, după ce o minge de fotbal i-a explodat în față. Bucățile de cauciuc încins i-au ars membrele, fața și toracele. A fost operat de urgență și i s-a făcut transplant de piele. Rănile sale au toate șansele să se vindece repede, datorită unei donații neașteptate.
Suferință fără margini pentru un băiețel de doar 7 ani din Botoșani. El a ajuns la Spitalul Sfânta Maria din Iași cu arsuri grave, după un gest total nechibzuit. Absolut inexplicabil, copilul și-a aruncat mingea e fotbal în sobă și a privit-o cum arde. La scurt timp însă mingea a făcut ceea ce mintea unui copil nu poate să cuprindă: a explodat. Bucăți încinse de cauciuc în flăcări i-au sărit pe față și pe corp, producându-i răni cumplite și un șoc teribil în plan emoțional.
Băiețelul a fost transportat de urgență la spitalul Sfânta Maria din Iași, care deține o secție de Chirurgie Plastică și Reconstructivă. „Pacientul avea arsuri pe 42% din suprafața corpului. E într-o stare clinică stabilă, a fost supus unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a țesuturilor revitalizate și de acoperire a anumitor zone”, a declarat dr. Sidonia Susanu, directorul secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă a Spitalului Sfânta Maria din Iași.
Pentru ca noua piele aplicată să reziste și să se integreze perfect la nivelul membrelor și feței, medicii folosesc un aparat special. E vorba de o pompă de vacuum, echipament care a intrat în dotarea spitalului cu doar câteva zile în urmă. Pompa, donată de compania de echipamente medicale Hartmann, costă 8.000 de euro. Medicii de la Iași spun că noua achiziție este vitală pentru tratarea pacienților arși. „Este cel mai modern tratament al plăgilor. E folosit mai ales în cazul pacienților cu traumatisme severe, cu pierderi de substanță întinse, sau în cazul arsurilor grave. Curios e că astfel de aparate se folosesc de peste 20 de ani în străinătate. Stabilizarea grefelor la pacientul de 7 ani se va face utilizând această pompă de vacuum, care va asigura menținerea și integrarea optimă a acestora”, a spus dr. Sidonia Susanu.
Donația s-a făcut prin intermediul Asociației Române de Tratamentul Malformațiilor Congenitale, o organizație înființată tocmai de dr. Susanu în sprijinul pacienților. Asociația are contract de colaborare cu spitalul, iar toate sumele de bani sau aparatura obținute din donații sunt folosite în interesul pacienților care sunt tratați în unitatea medicală ieșeană.
Medicii de la Iași mai au nevoie de două instrumente extrem de necesare pentru tratarea bolnavilor, care se află de mai mulți ani pe lista celor solicitate Ministerului Sănătății: un aparat de autotransfuzie, care costă circa 22.000-23.000 de euro, și un sistem de stimulare a nervului periferic, în valoare de circa 70.000 de euro.