Motivul pentru care Nichita Stănescu a fost tratat regește de Ceaușescu. Care era latura sa rușinoasă: „A făcut și el un pact cu diavolul”
Nichita Stănescu era tratat regește de către Ceaușescu, pentru contribuțilile sale literare și naționale. Era preferatul dictatorului, motiv pentru care primea sume uriașe din lui. Totuși, poetul investea totul în vicii, petreceri și alcool.
Nichita Stănescu, răsfățat de Ceaușescu
Nichita Stănescu cheltuia bani grei în perioada comunistă. Uneori, poetul ajungea să scoată din buzunar chiar și 10.000 de lei, în timp ce salariul mediu în România era de 1.000 de lei. Pentru postul său de la „România literară”, acesta încasa aproximativ 5.000 de lei, iar restul banilor erau câștigați din drepturi de autor.
Cu toate că nu era deloc o fire chibzuită, scriitorul avea un carnețel în care își nota toate cheltuielile, chiar și sumele cu care îi împrumuta pe colegii săi. Odată cu trecerea timpului, alcoolul l-a transformat complet pe Nichita Stănescu, iar la un moment dat i-au căzut și dinții. Totuși, nimic nu l-a împiedicat să aibă o viață amoroasă tumultuoasă. Poetul a avut 3 soții și o mulțime de femei cu care s-a iubit.
Nichita Stănescu s-a stins din viață din cauza alcoolului
În 1981, maestrul scriitor a făcut prima criză hepatică, iar la scurt timp a fost internat într-un spital din Capitală. În 1983 s-a stins din viață, însă cu 2 zile înainte de tragedie, acesta a fost la o nuntă la Turnu Severin. Din cauza consumului excesiv de alcool, acesta a avut o criză de ficat și a fost dus la spital, însă a fost prea târziu. Medicii au constatat că făcuse un stop cardio-respirator, însă după autopsie, s-a dovedit că ficatul său era distrus, potrivit prietenului său, Cezar Ivănescu.
„Mulţi şi-au pus problema dacă Nichita ar fi scris ce a scris dacă n-ar fi băut. Probabil că nu. Ca şi Adrian Leverkühn, celebrul personaj al lui Thomas Mann, Nichita a făcut şi el un pact cu diavolul. Acesta i-a oferit douăzeci şi patru de ani de geniu, exact cât şi lui Leverkühn. Şi-a plătit datoria către diavol prin alcoolism şi o moarte prematură.
Am spus douăzeci şi patru de ani din cauza că Nichita n-a băut până la douăzeci şi şase de ani, spre râsul colegilor de generaţie, decât carcalete, un amestec de vin, sifon şi sirop. Atunci când a debutat, în 1960, cu volumul Primele iubiri, puţea de talent. I s-a părut prea puţin”, spunea Ștefan Agopian, un alt prieten apropiat al poetului, potrivit descoperă.ro.