Ultima mare iubire a poetului Nichita Stănescu. „Mi-a spus «să ştii că tu o să fii nevasta mea»“

Ultima actualizare:

Prima sa iubire a fost Magdalena Petrescu, sora unui prieten din copilărie, de care a divorțat după doar un an. Ulterior, s-a îndrăgostit de Doina Ciurea, care i-a fost iubită un deceniu, apoi a urmat Gabriela Melinescu, tot un deceniu de dragoste. Însă, cea care i-a furat cu adevărat inima poetului Nichita Stănescu a fost ultima sa soție, Dora.

Dora, ultima mare iubire a poetului Nichita Stănescu / Foto: Arhiva Click!
Dora, ultima mare iubire a poetului Nichita Stănescu / Foto: Arhiva Click!

S-au iubit enorm, iar povestea lor de dragoste a fost curmată brusc, odată cu moartea lui. În 1952, Nichita Stănescu s-a căsătorit cu Magdalena Petrescu, sora unui prieten din copilărie, de care a divorțat după doar un an. Ulterior, s-a îndrăgostit de poeta și eseista Doina Ciurea, cea care i-a fost iubită lui Nicolae Labiș, și cu care s-a căsătorit în 1962, dar au luat-o pe drumuri diferite după un deceniu. A întâlnit-o apoi pe poeta Gabriela Melinescu, tot un deceniu de dragoste a fost și idila lor, însă din această iubire au luat naștere nouă din cele 11 eligii.

Dora, marea iubirea a lui Nichita Stănescu

Însă marea și ultima sa dragoste a fost tânăra Todorița Tărâță, căreia poetul i-a spus Dora. Nichita Stănescu era cunoscut pentru petrecerile pe care le dădea în apartamentul său din Piața Amzei și pentru care cheltuia lunar o mică avere. La una dintre aceste întâlniri cu prieteni din lumea artei a venit și Dora, o tânără din Iași, pe-atunci studentă la Filologie (secția Franceză) și campioană universitară la badminton.

„Ne-am dus mai mulţi: Traian, Iaru, Stratan... Dar probabil că Nichita uitase de întâlnirea cu Traian şi în nici un caz nu se aştepta la cinci oaspeţi. A apărut la uşă destul de încurcat, mi s-a părut că-l deranjam şi fata bine-crescută din mine s-a simţit tare stânjenită, adică, uite, deranjăm omul... «Intraţi odată!», ne-a zis.

Au început să-şi citească poemele... A durat o după-amiază întreagă. Când au terminat toţi, Nichita mi-a zis «Hai, citeşte şi tu». «Eu nu scriu», i-am spus. «Atunci de ce-ai venit?», s-a răstit el, speriindu-mă şi mai tare. În ziua aceea n-a vrut să mă creadă, nu înţelegea de ce ar veni cineva la el dacă nu scrie poezii. Când să plecăm, Nichita a zis «M-aţi obosit şi acum mă lăsaţi singur?! Plecaţi pe rând, din sfert în sfert de oră. Şi ea - adică eu - pleacă ultima».

Am mai stat, mai venise nişte lume şi, la un moment dat, s-a întors Iaru, care a zis că şi-a uitat poemele şi pe Dora. Multă vreme Nichita i-a purtat un fel de pică lui Florin pentru că s-a întors să mă ia de lângă el. Când am plecat, mi-a spus «Să ştii că tu o să fii nevasta mea»“, declara Dora Stănescu într-un interviu acordat Iuliei Arsintescu, publicat în revista „Elle“,  relatează Adevărul.ro.  

Poetul a cunoscut-o pe ultima sa soție pe când ea avea 22 de ani, iar el 45. „Când ne-am cunoscut, eu aveam 22 de ani şi Nichita 45. Pe urmă am împlinit 23 şi el 46 - în momentul când am hotărât să rămânem împreună eram exact jumătatea lui. Singura dată când se putea, pe urmă nu s-ar mai fi potrivit. Sună a predestinare”, povestea Dora Stănescu.

Viața lor a continuat, efervescentă, în apartamentul mereu plin de oameni al poetului. „La Nichita venea mereu lume, trăiam într-o casă deschisă. Veneau prieteni vechi, dar şi oameni pe care nu-i văzuse niciodată. Erau mereu 5-6 oameni în jurul mesei noastre, toată ziua, şi se schimbau mereu.

Beam cafeaua de dimineaţă cu lume în jur, mâncam cu lume în jur, treburile le făceam cu lume în jur, dicta poeme şi citea poeme cu toată lumea de faţă... Uneori rămânea câte cineva chiar şi peste noapte. Nu era uşor, dar la un moment dat te obişnuieşti. Ne lega un sentiment enorm şi am făcut foarte repede echipă.

S-a stins din viață în brațele femeii iubite

În perioada aceea, Nichita îşi dicta poemele. El spunea că un poem e o stare de spirit. În general mi-a dictat mie, oricând, ziua sau noaptea. Făcea abstracţie că era mereu lume în jur, lucrul lui continua în minte fără întrerupere, în mod firesc“, spunea soția poetului.

În noaptea de 12 spre 13 decembrie, la vârsta de 50 de ani, poetul Nichita Stănescu s-a stins din viață. Dora i-a fost alături în ultimii ani de viață, încercând să-l țină departe de băutură. Povestea lor de iubire a fost întreruptă brusc de dispariţia poetului. „Au fost la o nuntă la Drobeta Turnu Severin. Lui Nichita i s-a făcut rău şi a ajuns la spital. A murit în braţele Dorei“, povestea Florin Iaru, pentru sursa menționată.

Povestea de iubire dintre Nichita Stănescu și Dora este considerată una dintre cele mai frumoase din istoria literaturii. După moartea poetului, Dora s-a retras la Paris şi a decis s-o ia de la capăt acolo, departe de ochii curioşi ai presei.

Poetul Nichita Stănescu era cunoscut pentru faptul că „umbla din floare în floare”. Pe lângă cele trei căsnicii, „îi ieşeau în afară ba o mână, ba un picior, ba aureola genialităţii lui, fiind incapabil să-şi asume o responsabilitate pentru mult timp“, povestea, cu un umor irezistibil, criticul Alex Ştefănescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
vilnius profimedia jpg
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net