Întâlnirea care i-a marcat viața genialului Nichita Stănescu. „Și aceasta mi se pare nesfârșit de mult”

Ultima actualizare:

Genialul Nichita Stănescu a avut o întâlnire fabuloasă cu genialul Tudor Arghezi. Interacțiunea lor a fost pricinuită de un alt mare nume, scriitorul și părintele reportajului literar, Geo Bogza. Acesta din urmă l-a obligat pe Nichita să-i pupe mâna lui Arghezi. Mulți ani după acest moment, Nichita Stănescu a dat un interviu în care și-a stăpânit cu greu emoția.

Tudor Arghezi, omul care l-a văzut în „carne și oase” pe Eminescu

image

„Mă numesc unul din oamenii în viață care l-au văzut pe Eminescu în carne și oase. Eram copil de 7 ani. L-am zărit pe Calea Victoriei. Trecea prin public un om grăbit, fără să ocolească, impetuos. <<Uite-l pe Eminescu!>>”, a spus cineva, cu un glas pe care-l țiu minte", povestea Tudor Arghezi, iar Nichita Stănescu a fost toată viața marcat de această istorioară.   

Câteva decenii mai tarziu, Nichita Stănescu a evocat o întâmplare pricinuită de un gest oarecum neobișnuit al lui Geo Bogza:

„Cât de sictirit am putut să fiu de unii colegi când Geo Bogza m-a ridicat de ceafă (acum un deceniu și mai bine) - cu macaraua brațului său - și m-a dus să-i sărut mâna lui Tudor Arghezi.

Arghezi era ca o frunză. Vorbea parcă bătut de un vânt stelar. Bogza i-a ridicat mâna lui suavă în lopata mâinii lui și iată că bâlbâit m-am trezit sărutând o mână care-și scrisese testamentul nu pentru sine, ci pentru poezie. Restul e ca un ecran alb. Arghezi a spus atunci câteva cuvinte argheziene. Bogza, câteva cuvinte bogziene. Eu aveam limba smulsă”, relata Nichita Stănescu în tr-un interviu în anii ’80. „<<Penibil! Penibil!>>, mă admonestară câțiva colegi. <<Ai ajuns să pupi mâna mărimilor!>>, îmi reproșară alții. <<Ești un lingav!>>, îmi spuseră ceilalți. Mi-a fost rușine, și ciudă, și atât”, a continuat poetul.

„M-am uitat cu ochii înfioraţi de emoţie în ochii ascuţiţi de inteligenţă ai lui Arghezi”

Într-un interviu memorabil, Nichita Stănescu a descris imapctul pe care l-a avut asupra lui întâlnirea cu Tudor Arghezi.

„Azi, însă, când potrivesc câte un cuvânt sau rostesc cu gura câte o frază în omenia artei, mă întorc și zic: e gura care a sărutat mâna lui Arghezi.

E Arghezi, cel care, fiind copil, l-a văzut cu ochii săi căprui pe Eminescu. Și aceasta mi se pare nesfârșit de mult.”

„Arghezi povestea – îşi aminteşte Nichita Stănescu într-un interviu, în 1977 – că fiind copil l-a văzut [pe Eminescu] pe Calea Victoriei trecând în absentă visare.

Arghezi era copil şi ce face un copil? Un copil se uită cu ochii lui de copil, curioşi, în ochii tuturor.

Tânăr fiind, m-am uitat cu ochii curioşi şi înfioraţi de emoţie în ochii ascuţiţi de inteligenţă şi de sarcasm ai lui Arghezi. Iată cît e de apropiat Eminescu de noi! Ochii mei s-au uitat în ochii lui Arghezi, care s-au uitat în ochii lui Eminescu. Cum spun unii anatomiști, ochiul este partea cea mai expusă a creierului. E ca și cum m-aș fi uitat în versurile lui când m-am uitat în ochii lui Arghezi”, sunt cuvintele lui Nichita Stănescu despre Tudor Arghezi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fran Demi Moore Sheryl Crow colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
masini politie facebook jpg
bath 3084156 1280 jpg
Carne porc   Musca Arad (8) jpg
ciuperci noua zeelanda jpeg
ceausescu nixon 1970 jpg
brasov 1970 jpg
baking soda 768950 1280 jpg
Culori semafor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net