Locul de muncă plătit cu 500 lei pe zi, dar de care românii nu vor să audă. De ce oamenii refuză să lucreze în acest domeniu: „Nimeni nu mai găsește oameni dispuși la muncă fizică”
Deși avem printre cele mai mici venituri din Europa, există joburi care oferă și 500 de lei pentru o zi de muncă, însă majoritatea românilor le evită, iar pentru angajatori este din ce în ce mai greu să găsească personal.
Locul de muncă unde românii primesc 500 de lei pe zi
România este una dintre țările europene, expuse riscului de sărăcie și excluziune sociale, potrivit datelor Eurostat. Deși piața muncii e evoluat destul de mult în mediul urban, la sat situația este complet diferită. Unii oameni trăiesc cu grija zilei de mâine, iar majoritatea preferă să ignore slujbele bine plătite și acceptând să trăiască doar din ajutorul social.
Pe un grup de Facebook dedicat celor care vor să se mute în mediul rural, o persoană a cerut să afle cu cât se plătește o zi de muncă în agricultură.
„Nimeni nu mai găsește oameni dispuși la muncă fizică în agricultură, știm. Totuși: cât mai plătiți pentru o zi de sapă la grădină? Mulțumesc. P.S.: poate menționați și județul”, a scris persoana cu pricina pe platforma de socializare.
„„Primesc mai mult de atât cei care mai au chef de muncă”
Postarea a stârnit o mulțime de comentarii și reacții. Tot mai mulți fermieri se plâng de faptul că nu găsesc oameni pe care să îi angajeze, chiar dacă au oferte uriașe ce depășesc cu mult nivelul salarial din România.
„Noi, în Dâmbovița, ne-am liniștit, nu mai căutăm, că știm că nu mai găsim. Îl convocăm pe fiu și vine când poate, de la oraș, să ne ajute. Unei vecine i s-au cerut 600 pentru tăiat lemne, pe o zi. Ea se aștepta la 300, i-a dat 500 și cetățeanul nemulțumit nu a mai venit și a doua zi”, a comentat cineva.
„Primesc mai mult de atât cei care mai au chef de muncă. 150 lei/zi, plus mâncare, cafea, bere, țigări. Doar berea și țigările și tot adaugă vreo 50 de lei la plata zilei” / „250 lei în Bistrița Năsăud Dar nu mai găsești decât bieți pensionari care mai pot! Tineret nu ai să vezi! S-a mai motorizat! Parcele mari le lucrează cu erbicid și tractoare! Dar cât e de frumos o mică grădină la țară cât se poate de bio! Bio e doar ce cultivi tu, atât cât se poate!”, sunt alte câteva comentarii ale românilor.