Copilul de 4 ani din Pitești a intrat în moarte cerebrală
O veste tulburătoare vine în cazul băiețelului de 4 ani de la Pitești, intrat în comă după o anestezie totală la un cabinet stomatologic. A intrat în moarte cerebrală. Copilul este ținut în viață doar de aparate, la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București.
Copilul a fost adus luni seară în spitalul din Capitală. Starea lui era deja critică, iar medicii au fost de la început extrem de rezervați cu privire la șansele de recuperare. Și au avut dreptate. Nu și-a revenit din comă, iar miercuri, reprezentanții spitalului au anunțat că micuțul mai este ținut în viață doar de aparate.
După două zile în carea starea copilului a fost extrem de gravă, a venit verdictul sfâșietor al medicilor.
”S-a efectuat, în prezența părinților, ElectroEncefaloGrama, care a aratat lipsa activității cerebrale. Copilul respiră doar susținut de aparate”, a spus Dr. Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din Capitală.
Cu doar câteva ore mai devreme, se instalase deja insuficiența multiplă de organe. Medicii au depus toate eforturile să îl mențină în viață.
Cum a intrat în comă copilul de 4 ani, după vizita la stomatolog
Totul a început luni după-amiază când părinții l-au adus pe cel mic la o clinică de stomatologie din Pitești pentru a-i trata niște afecțiuni dentare. Pentru că nu era cooperant, s-a decis, de comun acord cu părinții, spun reprezentanții clinicii respective, ca micuțul să fie anesteziat. I s-a făcut analgo-sedare, iar după 45 de minute s-a constatat că starea lui s-a înrăutățit. Copilul a fost resuscitat și a fost transportat la spitalul de pediatrie din Pitești. Însă acolo medicii au stabilit că starea lui este extrem de gravă și a fost adus la Spitalul Grigore Alexandrescu din București. Era în comă.
Imediat, Ministerul Sănătății a trimis inspectori ai Direcției de Sănătate Publică din Argeș să facă un control. S-a descoperit că acea unitate medicală nu avea dreptul să facă anestezie totală pentru că din autorizaţia de funcţionare nu reiese faptul că acest cabinet are o secţie de ATI- Terapie Intensivă. Clinica a fost amendată cu 20.000 de lei, însă conducerea firmei respective a transmis că totul a fost în regulă și că de fapt părinții au solicitat acest tip de sedare.
Și medicul anestezist spune că a acționat corect.
Ministrul Sănătății: Anestezia a fost făcută în mod ilegal
Ministrul Sănătății susține contrariul. „Suntem revoltați să știm că este o practică și transmitem acest mesaj tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc, fără autorizare, această anestezie generală intravenoasă, probabil cu propofol, din câte știu eu, fără a respecta normele minime de securitate. Anestezia generală poate fi dată numai în structuri sanitare acreditate. Transmitem un mesaj medicilor anesteziști să înceteze cu aceste practice. Din păcate, nu e un fenomen punctual, e un fenomen la nivel național. A trebuit să se întâmple o tragedie pentru a ieși la iveală”, a explicat dr. Victor Costache, ministrul Sănătății, la RFI.
Medicul a mai explicat că anestezia generală pe venă este o procedura care devine sigură când este practicată într-o instituție sanitară. Există întotdeauna riscul ca în această anestezie dacă nu este monitoriza, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. ”Cum poți intuba un pacient într-un cabinet de anestezie, unde nu ai un aparat, nu ai ventilator? Anestezia a fost făcută în mod ilegal”, a explicat Victor Costache.
Între timp, poliția a deschis dosar de cercetare penală în cazul copilului de 4 ani din Pitești, aflat acum în moarte cerebrală.
Citește și: