Coşmar în întuneric pentru copilul legat cu sfoară de clanţă

Ultima actualizare:

    Cum arată o zi din viaţa lui Nicolae, băiatul cu handicap sever legat cu sfoară de îngrijitoare
Cum arată o zi din viaţa lui Nicolae, băiatul cu handicap sever legat cu sfoară de îngrijitoare

Toată ţara l-a văzut la televizor legat cu sfoară în jurul brâului, de clanţa uşii. Un oftat grav şi-o lacrimă a stors de la fiecare dintre noi. Nicolae, adolescentul instituţionalizat din sectorul 6, trăieşte fiecare clipă fără să ştie că există. Iată cum arată o zi din viaţa lui.

Nicolae este un copil bolnav. El nu ştie că scriu despre el şi nu înţelege motivul pentru care a ajuns în centrul atenţiei. La 16 ani, are inteligenţa unui copil de 3 ani. Nu are vise, dar cei care-i urmăresc evoluţia, da: măcar să facă diferenţa dintre un cub şi o sferă. Iată ce face într-o zi un copil cu autism şi întârziere psihică severă, din cadrul Casei de tip familial din sectorul 6.

  • Ora 7.00. Se trezeşte şi e ajutat să se îmbrace şi să se spele. Nu e prieten cu periuţa de dinţi, pe care, uneori, o vede ca pe o ameninţare. Ia micul dejun (lapte sau ceai şi nişte sandvişuri) cu ajutorul îngrijitoarei. Nu poate duce lingura la gură, aşa că e alimentat asemenea unui copil de un an.
  • Ora 8.00. Este însoţit la o şcoală cu nevoi speciale din sector, unde stă până la ora 16.00. Aici are 6-7 colegi de clasă, copii cu handicap similar, dar proveniţi din familii. El nu învaţă rolul locuţiunilor prepoziţionale, tabla înmulţirii cu 8 sau rostul matricelor, ci să distingă formele geometrice, apa rece de apa caldă, culoarea roşie de cea albastră. „Învaţă mecanic, nu ce vede la psihopedagog. De multe ori e ajutat să pună cubul în spaţiul alocat lui, căci el nu realizează acest lucru”, ne spune Roxana Bogdan, psiholog în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială.
  • Ora 10.00. Ia o gustare rapidă, formată din corn cu lapte sau iaurt cu fulgi.
  • Ora 10.30. Reia activităţile de stimulare senzorială, care nu depăşesc nivelul celor studiate în grădiniţe, până în jurul prânzului.
  • Ora 12.30. Mănâncă bine la şcoală, două feluri de mâncare şi desert, după care face terapie de recuperare fizică (kinetoterapie) şi exerciţii de logopedie.
  • Ora 16.00. Revine în grupul său din centrul de plasament, format din 12 copii cu afecţiuni la fel de grave. Aici, toţi sunt supravegheaţi de patru îngrijitori, deşi ar fi nevoie de cel puţin un om la doi copii. În acest mediu se petrec cele mai multe crize, automutilări şi atacuri asupra personalului. Nicolae e genul furios, se zgârie pe faţă, muşcă îngrijitorii sau copiii, dărâmă mobilierul sau aruncă cu obiecte în ceilalţi. „Afecţiunile sale sunt foarte grave. Comportamentul lui e justificat şi de schimbările ce se petrec în el sub aspect hormonal. El nu mai e copil, ci adolescent cu impulsuri sexuale, ca orice om de vârsta lui”, ne spune psihologul.
  • Ora 19.30. Mănâncă de seară şi se pregăteşte de culcare. Pentru îngrijitoare începe un nou coşmar: spălarea din cap până în picioare a 12 copii, îmbrăcarea în pijamale şi îngrijirea dinţilor. De obicei adoarme singur şi are un somn lin, însă uneori se trezeşte urlând, ca după un coşmar. Terapeuţii nu ştiu dacă băiatul e tulburat de un vis urât, fiindcă nu se poate comunica cu el. Nicolae e total rupt de lumea de afară fiindcă e surdo-mut.

Click! spune

Trei îngrijitoare şi un asistent medical, care au muncit în ziua când Nicolae a fost legat de uşă cu o sfoară, au fost concediaţi ieri în urma anchetei Direcţiei de Asistenţă Socială. Şi-a pierdut postul şi directorul centrului de copii. Toţi sunt anchetaţi penal pentru rele tratamente aplicate minorului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
autobuz troleibuz stb foto shutterstock
distractie jpeg
Nicki Minaj profimedia 0717344716 jpg
praf saharian jpeg
cana jpg
shutterstock 2238691451 jpg
foto1 aglomerati autostrada 12711400 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net