Mâncarea nesănătoasă și lipsa mișcării ne îmbolnăvesc copiii de diabet

Ultima actualizare:

    Părinții trebuie să știe că mâncarea nesănătoasă, precum hamburgerii, îi poate îmbolnăvi de diabet pe copiii lor
Părinții trebuie să știe că mâncarea nesănătoasă, precum hamburgerii, îi poate îmbolnăvi de diabet pe copiii lor

Diabetul și obezitatea au provocat, conform specialiștilor, cea mai mare epidemie din istoria umanității. În România, această boală face tot mai multe victime, de la un an la altul, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. La finalul unui program privind prevalența diabetului în rândul copiilor de clasa a V-a, cifrele arată că 30% dintre aceștia sunt în pericol de a face diabet.

Date îngrijorătoare au fost prezentate, ieri, în premieră de Asociația Medicover despre prevalența riscului de diabet zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației la copii, după ce, timp de un an, s-a desfășurat Pogramul „înCerc”, în orașul Ploiești. „Am ales Ploieștiul și județul Prahova pentru desfășurarea acestui program, deoarece aici este zona cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din România”, a declarat George Istrate, directorul general al Asociației Medicover.

Cifre îngrijorătoare despre diabetul la copii

Așadar, în urma evaluării elevilor ploieșteni, de clasa a V-a (10-11 ani), din 29 de școli, au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 405 copii, adică 30,16% din totalul celor verificați. Printre elevii examinați, s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali, respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade. O altă îngrijorare este faptul că s-a constatat tensiune arterială crescută la 353 (26,3%) dintre copiii consultați. Mai mult, la testul de capacitate fizică au obținut rezultate slabe și foarte slabe 649 de copii, adică peste 50% din cei evaluați. În plus, întreruperea testului de capacitate fizică a fost necesară în 161 de cazuri (12,6%).

Copiii obezi riscă să se îmbolnăvească de diabet

„Cifrele sunt foarte îngrijorătoare. Procentele sunt extraordinar de mari, iar acest program trebuie să fie un semnal de alarmă pentru autorități. De-a lungul timpului, omul și-a schimbat alimentația, apoi, și-a schimbat forma din cauza obezității și postura, din cauza lipsei de mișcare. În România, 11,6% dintre adulți au diabet, acesta fiind prima cauză de orbire la populația adultă, una dintre cauzele accidentului vascular cerebral și una dintre principalele cauze ale amputării de membre”, a declarat prof. dr. Maria Moța, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Prof. dr. Maria Moța spune că obezitatea la copii reprezintă un risc crescut de a face diabet
Prof. dr. Maria Moța spune că obezitatea la copii reprezintă un risc crescut de a face diabet

Cum se poate preveni apariția diabetului

Potrivit acesteia, „cel mai important mod pentru a evita creșterea în greutate a copiilor este exercițiul fizic, nu dietele excesiv de restrictive, care îi privează de aportul de substanțe nutritive necesare creșterii. Orele de sport de la școală ar trebui respectate. Ele ar asigura, din plecare, pentru 2-3 zile pe săptămână exercițiile fizice atât de necesare. Este timpul ca școlile și comunitățile noastre să înceapă să joace un rol în prevenirea obezității și a diabetului de tip 2 la copii. Școlile trebuie să reinstituie programe viguroase de educație fizică pentru toți copiii și pentru toate gradele. De asemenea, școlile trebuie să se concentreze asupra îmbunătățirii nutriției, cu ajutorul specialiștilor”.

Ce simptome te anunță că ai diabet?

Prof. dr. Maria Moța spune că simptomele diabetului sunt diverse. Printre cele mai întâlnite, însă, sunt: senzația de sete, urinatul des și mult, scăderea în greutate, deși mereu există poftă de mâncare și de dulce, astenia fizică. „Părinții trebuie să știe că obezitatea crește riscul de diabet. O persoană, indiferent de vârstă, când și-a depășit greutatea normală, este expusă tot restul vieții de a se lupta cu kilogramele. Copilul obez va fi într-un procent foarte ridicat și un adult obez. Va avea un risc crescut de boală aterosclerotică, hipertensiune arterială, va dezvolta diabet în procent crescut, dislipidemie, gută, boli digestive, risc de cancer, de demență.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Horoscope 2025 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
kate jpeg
ziua sacalului video jpg
image png
Insomnie FOTO Shutterstock (2) jpg
geamuri jpg
casa braikoff jpg
oameni pe strada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net