Micii fermieri au dat lovitura cu sistemul „legume cu abonament”

Ultima actualizare:

    Producătorii și consumatorii împart recolta, dar și riscurile pierderii ei
Producătorii și consumatorii împart recolta, dar și riscurile pierderii ei

Roadele curate și sănătoase ale pământului lucrat de țăranii români ajung acum mai ușor în casele orășenilor. O asociație a reușit să-i aducă împreună pe micii producători și pe consumatori, care stabilesc împreună ce pun în pământ și împart riscurile recoltei în sezonul estival. Iată cum funcționează sistemul „legume cu abonament”, început la Timișoara și prezent acum în alte cinci mari orașe din România.

Un model unic în România de susținere a micilor producători de legume curate a prins contur în 2008 la Timișoara. Azi, fermieri din mai multe zone rurale care nu produc legume în cantități industriale se întâlnesc cu consumatorii pentru a stabili împreună ce pun în pământ. Toată recolta e împărțită în mod egal abonaților, care plătesc între 1.400 și 2.200 de lei pe an pentru a primi acasă legume proaspete pe parcursul unui an calendaristic.

Demersul a fost inițiat de timișoreanca Mihaela Vețan, care a creat Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești (ASAT) pentru a ajuta micii fermieri să-și valorifice mai ușor munca. Totodată, inițiativa s-a dorit a fi un sprijin pentru familiile de români care sunt în căutarea alimentelor naturale și gustoase, provenite direct de la cei care trudesc în fiecare zi. Ideea este de inspirație franceză și presupune încheierea unui parteneriat solid și sincer între fermier și consumator. În luna decembrie sau în luna ianuarie, familiile din Timișoara, Sibiu, Odorheiu Secuiesc, Arad, Cluj-Napoca, București (unde asociația a identificat un interes ridicat) se întâlnesc cu producători locali pentru a stabili împreună care vor fi culturile de anul viitor.


    Toată familia legumicultorului Marcel Haș (județul Arad) lucrează pentru a avea o recoltă bogată
Toată familia legumicultorului Marcel Haș (județul Arad) lucrează pentru a avea o recoltă bogată

„Producătorii spun ce și cât pot cultiva pe suprafața lor de pământ și care sunt costurile necesare înființării acelei culturi. Totodată, fermierul face o proiecție a producției din acel an, care va fi împărțită în mod egal consumatorilor interesați să o cumpere. În momentul semnării contractului, o familie plătește un avans – de 200-300 de lei, bani pe care fermierul îi folosește pentru înființarea acelei culturi. Primele livrări de legume au loc în luna aprilie, când dau verdețurile, moment în care consumatorul începe să achite diferența de bani în rate lunare”, ne-a spus Mihaela Vețan.

Legumele proaspete sunt livrate săptămânal, în puncte de livrare stabilite cu un an înainte. Coșurile cu legume sunt egale pentru toți abonații, nu există diferențe, deoarece partenerii au stabilit în anul anterior că împart producția. Nimeni nu se simte păcălit cu această metodă, de cele mai multe ori cantitatea de legume pe care o primește fiecare fiind mai mare decât cea prognozată. Acum, în aprilie, familiile care au semnat parteneriate cu producători locali primesc în coșuri 5-6 tipuri de legume diferite, însă în iulie-august, în vârf de sezon, coșul conține și 20 de legume diferite. Marfa nu se cântărește la kilogram, toată recolta fiind împărțită abonaților pe măsură ce se coace. În planul tarifar stabilit cu un an înainte, fermierul a inclus costurile de producție, dar și marja de profit. Când recolta e afectată de calamități naturale, cei doi parteneri suportă împreună pierderile cauzate de acestea. Consumatorul nu plătește bani în plus, însă nu are pretenția de a primi legume în cantitățile stabilite cu un an înainte.


    În vârf de sezon, abonații vin și dau o mână de ajutor în realizarea coșurilor
În vârf de sezon, abonații vin și dau o mână de ajutor în realizarea coșurilor

Mai mult decât atât, în lunile de vară, când e vârf de sezon, familiile abonate vin la țară să dea o mână de ajutor la pregătirea coșurilor cu legume. În acest an, asociația se bazează pe produsele proaspete livrate de nouă producători autohtoni, care asigură hrană sănătoasă pentru 230 de familii.  

Mall țărănesc pentru produsele autohtone

Mâncarea sănătoasă câștigă tot mai mult teren în România, iar micii fermieri sunt luați în seamă pentru treaba grozavă pe care o fac. În ajutorul lor, Asociația Creștem România Împreună (Brașov) a demarat proiectul Adoptă un țăran, prin care încurajează românii să caute în zona lor de domiciliu un producător autohton de hrană sănătoasă și să cumpere ceea ce realizaează cu sudoarea frunții. Datorită succesului de care s-a bucurat inițiativa, membrii asociației au creat platforma online de cumpărături de la distanță malltaranesc.ro, de unde românii se pot aproviziona cu produse variate provenite de la mici fermieri din toată țara.


    Producătorii au un mall al lor, unde își pot valorifica marfa online
Producătorii au un mall al lor, unde își pot valorifica marfa online

„Identificăm producătorii dispuși să intre în rețea, căutăm un administrator de raion dispus să deservească o anumită zonă geografică, implementăm proiectul din punct de vedere informatic și logistic.Te încurajăm să alegi românește, cumpărând de la producătorii locali din jurul orașului tău, dacă vorbim despre produse agroalimentare de strictă  necesitate, sau de la orice producător din cadrul platformei, dacă vorbim despre produse procesate (dulcețuri, compoturi, miere) respectiv produse de artizantat și meșteșugărești. Pentru început te îndemnăm să mergi și să cunoști personal producătorul și condițiile în care sunt realizate produsele ce le achiziționezi. Pregătim dezvoltarea proiectului prin realizarea, într-un viitor ce depinde de implicarea fiecăruia dintre noi, a următoarelor componente: deschiderea pe aceiași platformă a unei PIEȚE ENGROS online, transportul produselor tranzacționate prin malltaranesc.ro în sistem de curierat rapid, casă de comenzi Coșul cu merinde de la țară, harta interactivă a produselor țărănești”, spun reprezentanții asociației.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa din care se auzeau zgomotele jpg
Insomnie jpg
targ craciun sibiu 2 jpg
shutterstock 1940409940 jpg
pufuleti jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net