Percheziții de amploare la traficanții de alcool. Făceau whisky din spirt medicinal

Ultima actualizare:

    Polițiștii au dus la audieri peste 150 de persoane din nouă județe și municipiul București (foto: Arhivă Click!)
Polițiștii au dus la audieri peste 150 de persoane din nouă județe și municipiul București (foto: Arhivă Click!)

Anchetă fără precedent a procurorilor DIICOT și polițiștilor Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) din Galați. Oamenii legii vizează peste 150 de persoane suspectate de trafic cu băuturi spirtoase contrafăcute, care au fost vândute în magazinele și cluburile din toată țara. Aflați mai jos cum făceau traficanții whisky și alte băuturi căutate în cluburi din spirt medicinal.

Până și polițiștii au fost șocați de amploarea traficului cu alcool contrafăcut. Mascații din Galați, însoțiți de inspectori ai Direcției Antifraudă și ai Direcției Vămilor, au luat la control 110 locuințe și sedii de firme pentru ridicarea de probe în vederea anihilării unei rețele impresionante trafic de alcool. Perchezițiile au loc marți, concomitent, în județele Brăila, Constanța, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Maramureș și municipiul București. Vizate sunt peste 150 de persoane, suspectate de evaziune fiscală, trafic cu băuturi spirtoase contrafăcute, spălare de bani, producere de bunuri accizabile fără a plăti impozit.

Din primele cercetări rezultă că grupul infracțional a fost creat în județul Brăila, cu scopul de a obține bani necuveniți din comerțul cu alcool contrafăcut și nedeclarat. Modul de acțiune a acestui grup este incedibil. Pentru a scăpa de impozite și accize, producătorii de băuturi contrafăcute obțineau alcool etilic „modificat genetic” de la furnizorii din Brăila sub forma unor alte produse care conțin alcool (spirt medicinal, loțiuni cosmetice, soluție pentru parbriz). Metoda, cunoscută sub numele de „denaturare”, presupunea modificarea compoziției și structurii alcoolului cu ajutorul unor agenți chimici. Produsele modificate ajungeau în hipermarketuri și, de aici, la traficanții de alcool de lux, care, prin renaturare (filtrări succesive și alte procedee empirice, spun procurorii), se transformau în băuturi spirtoase cu pretenții. Sticlele, frumos etichetate, erau vândute în cluburile de fițe cu sume mari, fără achitarea impozitelor.

În plus, anchetatorii au descoperit mai multe nuclee infracționale. Traficanții din Brăila au colaborat cu cei din Maramureș pentru crearea de alcool etilic ilegal. Mai multe firme din Brăila și București au fost depistate livrând mari cantități de spirt medicinal acestor grupuri infracționale, fie în mod direct, fie prin firme fantomă. Ulterior, spirtul medicinal era filtrat în vederea obținerii alcoolului etilic. „Cumpărătorii alcoolului etilic obţinut prin filtrarea alcoolului sanitar, produs de SC Marex SA Brăila şi valorificat prin intermediul societăţilor intermediare, a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populaţie”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la peste 5 milioane de euro, însă acesta ar putea fi infinit mai mare dacă ne gândim că mii sau zeci de mii de oameni au consumat alcool contrafăcut fără să știe. Procurorii spun că au beneficiat de aparatură specială de verificare și interceptare furnizată de Serviciul Român de Informații.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Horoscope 2025 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
kate jpeg
ziua sacalului video jpg
image png
Insomnie FOTO Shutterstock (2) jpg
geamuri jpg
casa braikoff jpg
oameni pe strada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net