Preotul ascundea sub sutană telefoane pentru deţinuţi
Mergeau în capela penitenciarului la spovedanie, dar de fapt, ei făceau „afaceri" cu preotul. Deţinuţii de la închisoarea din Bacău primeau telefoane mobile de la rude prin intermediul părintelui Octavian Bălan. Acesta profita de faptul că, fiind om al Bisericii, intra nepercheziţionat în penitenciar.
Descinderi, ieri dimineaţă, la Penitenciarul Bacău. Mascaţii au luat cu asalt zeci de celule ale deţinuţilor, dar şi capela bisericii din incinta închisorii. După ce au scotocit zeci de minute, poliţiştii şi ofiţeri anticorupţie au găsit mai multe telefoane mobile în celule, lucru care le este interzis deţinuţilor. Cel care îi ajuta să intre în posesia aparatelor era nimeni altul decât preotul închisorii, Octavian Bălan.
El a fost percheziţionat şi prins în flagrant cu patru telefoane mobile ascunse sub sutană, pe care urma să le introducă în penitenciar, precum şi suma de 800 de lei, primită şpagă de la familiile deţinuţilor, pentru serviciile făcute. Octavian Bălan, angajat la penitenciar în 2003, este considerat capul reţelei de trafic cu telefoane mobile, reţea din care ar face parte şi mai mulţi agenţi angajaţi.
Zeci de telefoane mobile au ajuns ilegal pe mâinile puşcăriaşilor din Bacău
Deţinuţii aflaţi în regim deschis sau semideschis primeau telefoanele mobile în capela bisericii aferente penitenciarului, atunci când mergeau la spovedanie. În cazul deţinuţilor aflaţi în regim închis, care nu aveau voie să părăsească celulele, telefoanele erau oferite de câţiva agenţi ai penitenciarului aflaţi mână în mână cu preotul. Octavian Bălan primea telefoane de la rudele deţinuţilor în afara închisorii şi taxa fiecare aparat introdus cu sume între 200 şi 300 de lei.
El le specifica celor interesaţi că dorea mobile de mici dimensiuni, pentru a putea fi introduse lejer în penitenciar. Intrarea principală este dotată cu un sistem de control şi de detectare a obiectelor din metal şi a dispozitivelor electronice. Însă, spre deosebire de alţi vizitatori, preotul Bălan, fiind om al Bisericii, nu trecea prin dispozitivul de detecţie a obiectelor ascunse, intrând nepercheziţionat în penitenciar. Este primul caz din România în care un preot de penitenciar a fost reţinut.
Click!spune
Angajaţii închisorii susţin că ascensiunea lui Octavian Bălan a fost una fulminantă. Dacă în 2002 era preot la o biserică din comuna Urecheşti, după ce s-a angajat la penitenciar se lăuda la Episcopie că e „părinte-director", pentru că, ocazional, o înlocuia pe Geanina Ştefan, director-adjunct al Penitenciarului Bacău. Preotul nu avea grad militar.