Tot ce trebuie să ştii despre asigurările private de sănătate

Ultima actualizare:

    Aşteptăm  întrebările dvs. pe  teme de sănătate pe  adresa de e-mail  redacţie@click.ro,  cu menţiunea  „pentru dr.  Cristian Buşoi”
Aşteptăm întrebările dvs. pe teme de sănătate pe adresa de e-mail redacţie@click.ro, cu menţiunea „pentru dr. Cristian Buşoi”

Asigurările private de sănătate au directă legătură cu apariţia pe piaţa românească a spitalelor şi clinicilor private şi reprezintă o alternativă la sistemul de sănătate public. În România, piaţa asigurărilor private de sănătate abia se dezvoltă şi a reuşit să atragă până acum 4% din români, potrivit unui studiu GfK.

Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), ne explică astăzi la ce ne ajută poliţele private de sănătate, cât ar trebui să plătim pentru acestea, dar şi la ce trebuie să fim atenţi pentru a beneficia de cele mai bune servicii. Poliţa de sănătate privată îi oferă asiguratului posibilitatea să apeleze la serviciile unei reţete de clinici şi spitale private din ţară şi uneori chiar şi din străinătate. În urma plăţii primelor, asiguratul are garanţia că îi vor fi acoperite toate cheltuielile negociate la momentul încheierii asigurării.

Ce acoperă asigurarea privată?

  • plata investigaţiilor medicale de specialitate
  • plata analizelor de radiologie şi imagistică, de exemplu: CT, RMN, MRI,  PET scan (tomografia cu emisie de pozitroni)
  • plata analizelor de laborator
  • suportarea cheltuielilor unei eventuale intervenţii chirurgicale
  • plata cheltuielilor de spitalizare
  • tratamentul la domiciliu după externare
  • servicii de ambulanţă
  • lata serviciilor de stomatologie
  • despăgubire în caz de deces al asiguratului (valabilă numai în cazul în care decesul a survenit în urma unui eveniment care a fost asigurat, cum ar fi contactarea unei boli sau în urma unui accident)

Cât costă o poliţă?

Fiecare companie de asigurări are o politică proprie în stabilirea preţului poliţelor, însă principalele criterii care se iau în considerare sunt:

  • vârsta
  • istoricul medical al pacientului
  • istoricul medical al familiei pacientului
  • viciile (fumatul şi/sau consumul de alcool)
  • practicarea sporturilor cu risc mare de accidentare

Preţurile variază şi în funcţie de pachetul de servicii pe care alegeţi să îl acopere poliţa. În medie, în ţara noastră, sumele care trebuie plătite lunar variază între 100 şi 1.300 de lei. Există însă şi posibilitatea negocierii pachetelor, mai ales în cazul în care mai mulţi membri din familie aleg să încheie poliţe private la aceeaşi companie.

Cât timp sunt asigurat?

Persoanele care doresc o poliţă de sănătate privată vor semna cu compania de asigurări un contract valabil timp de un an. Acesta poate fi însă prelungit.

Dezavantaje

Persoanele care doresc să încheie o poliţă de asigurare de sănătate vor fi supuse înainte unei consultaţii medicale complete. În urma investigaţiilor se va stabili dacă suferă de vreo boală sau vreo afecţiune cronică. Asigurarea privată de sănătate NU acoperă tratamentele unor boli existente anterior încheierii contractului.Riscuri

Este recomandat să NU alegeţi poliţe de sănătate private care prevăd ca dumneavoastră să plătiţi analizele, tratamentul, spitalizarea, etc. şi mai apoi asiguratorul să vă deconteze sumele cheltuite.

Dacă pacientul ar transforma în plăţi lunare la o asigurare privată aşa numitele plăţi informale pe care le oferă când are probleme de sănătate, ar putea beneficia de servicii de o calitate superioară atunci când are nevoie şi ar fi protejat de posibilele accidente/incidente.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net