Cum l-au ţinut în viaţă 3 oameni pe un tânăr cardiac

Ultima actualizare:

    Tinerele care l-au ţinut  în viaţă le-au spus  medicilor ce simptome  prezenta bărbatul
Tinerele care l-au ţinut în viaţă le-au spus medicilor ce simptome prezenta bărbatul

O mână de oameni cu o brumă de cunoştinţe medicale, dar cu inimă mare, l-au salvat de la o moarte sigură pe un tânăr, vineri seară. Bărbatul, bolnav de inimă, s-a prăbuşit din senin la staţia de metrou Politehnica şi părea că nu va supravieţui. Aceasta este povestea celor care l-au ţinut în viaţă până la sosirea ambulanţei.

Staţia de metrou Politehnica, 3 februarie, ora 19.50. Un tânăr de 35-37 de ani se prăbuşeşte în vestibulul staţiei, la câţiva metri de ieşirea din subteran. Se loveşte puternic la cap şi răcneşte teribil, strângând în pumnul drept o inimă imaginară, inima beteagă din pieptu-i, la care nu putea să ajungă. Călătorii roiesc în jurul lui pentru a încerca să-l ajute. Unii sună repede la 112.


    O durere cumplită  venită din piept  îl făcea să urle
O durere cumplită venită din piept îl făcea să urle

Din mulţime, trei siluete fac un pas în faţă. Trei oameni cărora acest tânăr cardiac, extrem de panicat, le datorează viaţa. Unul e agentul de pază de la metrou. Mai sunt două tinere, care se recomandă drept medici. Nimeni nu ştie ce specializare au, dar îşi pun toată nădejdea în ele. Tânărul începe să urle de durere, indicând mereu cu pumnul zona care-i provoacă suferinţa. Pe nesimţite, dă ochii peste cap şi îşi pierde cunoştinţa. „Fă-i resuscitare, dacă zici că eşti medic!”, se aude o voce gravă. „Să vină Smurdul, domne!”, ţipă altul. „Lăsaţi-l să respire!”. Cu un calm specific meseriei, cele două femei îi verifică pulsul, îl pălmuiesc şi-l ridică în şezut, asigurându-se că nu-şi înghite limba. Când îşi revine, cele două îl chestionează pe rănit pentru a afla de ce suferă. Inima e buba. Soarbe apă dintr-o sticlă, de parcă nu mai băuse niciodată. Ţipă iar, îşi dă ochii peste cap şi alunecă din nou de lângă noi. „Are puls, respiră încet, deci nu necesită manevre de resuscitare”, spune una dintre tinere.


    Medicii de la Ambulanţă  l-au preluat cu targa
Medicii de la Ambulanţă l-au preluat cu targa

Când îşi revine din nou, medicii de pe ambulanţă coboară scările de la metrou. Îl conectează la o serie de aparate, îi urmăresc pulsul, apoi îl urcă pe targă şi-l duc la maşină. Întins pe targa lui cea rece, bietul tânăr a avut norocul de a da peste oameni inspiraţi, la locul potrivit. Cinste lor!Staţia de metrou Politehnica, 1 februarie, ora 19.05. Un bărbat de 60 de ani se stingea în faţa familiei lui, pe peronul staţiei. Medicii de la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov l-au resuscitat vreme de o oră, după ce anterior o asistentă, aflată întâmplător la metrou, s-a luptat să-l menţină în viaţă.

Aşa faci corect manevrele de resuscitare

simeon stalpnicul png

1. Verifici starea pacientului. Primul pas e să te asiguri că zona în care se află pacientul e sigură (nu sunt maşini, iar persoana nu se află în dreptul unei clădiri şubrede etc.). Te apropii la 10 centimetri de victimă şi o întrebi dacă ştie ce i se întâmplă.2. Asculţi respiraţia. Dacă pacientul nu răspunde, verifici dacă respiră vreme de zece secunde (poţi număra în gând), deschizând căile aeriene. Acest lucru presupune flexarea capului pe spate, împingând cu degetele bărbia celui căzut. În lipsa respiraţiei, suni la 112, unde descrii starea în care se află acesta.3. Începi compresia toracică. Pui podul unei palme la jumătatea toracelui, pe stern, apoi cealaltă palmă peste prima şi intercalează degetele. Degetele celei de-a doua palme nu trebuie să se sprijine pe torace. Cu braţele întinse şi sprijinite perpendicular pe stern începi să comprimi toracele astfel încât să înfunzi sternul 5-6 centimetri. Execută 30 de compresii, păstrând ritmul, astfel încât decompresiile să fie egale ca timp cu compresiile.4. Ventilezi. După executarea celor 30 de compresii toracice urmează două ventilări (suflări în gura pacientului). Ventilarea corectă se face prin menţinerea capului în hiperextensie, iar gura întredeschisă, cu una din palme. În acelaşi timp, cu cealaltă mână susţii fruntea şi pensezi nasul pacientului. Inspiri profund, aşezi gura ta pe gura pacientului în mod etanş şi sufli de două ori cam 2-3 secunde. Toracele trebuie să se ridice în timp ce execuţi această manevră.5.Repetă paşii 3 şi 4 dacă pacientul nu-şi revine!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lapte pixabay jpg
Haan PalcuChang colaj instagram jpg
planta ciocolata jpeg
descoperire1 jpg
inundatii galati facebook jpg
Rugaciune jpg
Clanul sicilienilor
cicoarea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net