Planta care îţi purifică sângele, combate constipația și protejează ficatul. Românii nu-i cunosc beneficiile, dar e aur curat pentru organism!

Cei mai mulţi o folosesc pe post de cafea fără cofeină, însă cicoarea are şi beneficii pentru sănătate. Combate constipaţia, protejează ficatul, este recomandată în caz de acnee şi poate fi utilă în curele de slăbire.

image

Cicoarea este o planta erbacee care se poate utiliza atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern. Toate părţile plantei sunt folosite, însă în moduri diferite. Astfel, frunzele sunt utilizate în salate, florile pentru ceai, iar din rădăcină se prepară o băutură asemanatoare cafelei. Unele persoane consumă rădacina, preparând-o termic şi servind-o cu unt.

Curăţă organismul de toxine

Inulina pe care o conţine cicoarea ajută la dezvoltarea bacteriilor „bune“, necesare pentru funcţionarea optimă a intestinelor.

Decoctul de cicoare ajută activitatea ficatului şi a rinichiului, reglează digestia, este un remediu laxativ şi diuretic bun şi curăţă organismul de toxine şi purifică sângele.

În scop medicinal, cicoarea este recomandată ca adjuvant în hepatita cronică, dischinezia biliară, constipaţia cronică, în caz de acnee şi furunculoze, anemie, digestie lentă, pietre la rinichi şi la vezică şi infecţii urinare.

Constipaţie

Dacă vrei să îţi reglezi tranzitul şi să scapi de neplăcerile asociate digestiei lente, încearcă infuzia sau decoctul (10 minute) de cicoare.

Se prepară dintr-o linguriţă de rădăcini mărunţite, la o cană cu apă clocotită. Bea 2-3 căni pe zi, până scapi de constipaţie.

image

Cure de slăbire

Cicoarea se recomandă şi în tratamentul obezităţii, pentru că scade pofta de mâncare. Acelaşi decoct recomandat în caz de constipaţie se bea dacă persoana vrea să slăbească: o cană pe parcursul unei zile. Se face o cură mai lungă, care se poate prelungi chiar şi o lună.

Probleme biliare

Cicoarea are proprietăţi coleretice, adică stimulează secreţia biliară a ficatului, cât şi proprietăţi colagoge, care favorizează evacuarea bilei în duoden.

De ajutor este infuzia, care se prepară din 1-2 linguriţe de plantă (atât părţile aeriene, flori şi frunze, cât şi rădăcini), la o cană cu apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.

Acneea

De la cicoare, în caz de acnee, se pot folosi atât rădăcinile, cât şi părţile aeriene. Se fac spălături locale şi se pun cataplasme pe zonele cu probleme, cu o infuzie care se prepară din 40 g de plantă la 1 litru de apă clocotită şi strecurată.

Boli de ficat şi rinichi

Planta protejează ficatul, rădăcina având capacitatea de a-l proteja împotriva acţiunii radicalilor liberi şi toxicităţii, îmbunătăţind funcţionarea acestui organ. În cazul digestiei leneşe şi pentru combaterea flatulenţei, se recomandă decoctul.

Se pun 15-30 g de amestec de rădăcină, frunze şi flori la fiert, într-un litru de apă. Se fierb toate 5 minute. Se strecoară şi se bea 1 cană înainte de prânz şi înainte de cină.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inundatii galati facebook jpg
Rugaciune jpg
Clanul sicilienilor
Inger pazitor jpg
mohamed al fayed gettyimages jpg
actibild copii shutterstock1 jpg
lillie langtry captura video jpg
avion delta airlines jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net