Joi, ziua e egală cu noaptea. Când trecem la ora de vară?

Ultima actualizare:

    Ne vom bucura mai mult timp de razele soarelui
Ne vom bucura mai mult timp de razele soarelui

Soarele răsare devreme, iar joi, 20 martie, ziua va fi egală cu noaptea. Are loc echinocţiul de primăvară care marchează începutul primăverii astronomice.

Echinocţiul de primăvară are loc pe 20 martie 2014, la ora 18:57. Este momentul în care ziua este egală cu noaptea şi care marchează începutul primăverii astronomice.

 „La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest”, explică Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers, pe 20 martie având loc echinocţiul de toamnă. În regiunile polare,  în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Trecerea la ora de vară în anul 2014 se face în noaptea dintre 29 şi 30 martie  (ultima duminică din luna martie).

Ora 3.00 a dimineţii de 30 martie devine ora 4.00, iar ziua va avea doar 23 de ore.

Măsura va fi luată de majoritatea statelor, din dorinţa de a profita de lumina soarelui şi economisirea energiei electrice.

image
image
image
image
image
image
Dubai, din Emiratele Arabe Unite, votat în clasamentul celor mai sănătoase oraşe jpeg
Vladimir Putin si Kim Jong Un FOTO Profimedia jpg
IMG 2641 jpg
Băile Herculane Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (1) JPG
1 cuplu cu pusculita 1680613060 jpg jpeg
Dunărea  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (1) JPG
elevi romani scoala spania unsplash jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net