Controverse în Louisiana. Școlile publice au fost obligate să afișeze cele 10 porunci din Biblie

Ultima actualizare:

Recent, statul Louisiana a devenit centrul unei dezbateri aprinse în privința separării dintre biserică și stat, după ce guvernatorul republican Jeff Landry a promulgat o lege care obligă școlile publice să afișeze Cele Zece Porunci biblice în toate sălile de clasă. Această măsură, susținută de legislatorii statului, a stârnit reacții intense din partea organizațiilor pentru drepturile civile și de la grupurile care susțin separarea clară dintre religie și instituțiile guvernamentale.

Elevi. Foto: arhiva.
Elevi. Foto: arhiva.

Ce presupune legea?

Conform noilor reguli, fiecare școală publică, de la grădiniță până la nivel universitar, care primește finanțare de la statul Louisiana, trebuie să afișeze Cele zece porunci într-un mod vizibil în fiecare sală de clasă. Posterul trebuie să prezinte textul poruncilor în caractere mari, ușor de citit, cu mențiunea clară că acestea formează "Legea lui Dumnezeu".

Argumentele pro și contra

Susținătorii legii, printre care se numără guvernatorul Landry și alți politicieni republicani, consideră că Cele zece porunci sunt fundamentale pentru moralitatea și codul moral al societății americane. Ei susțin că afișarea acestora în școli poate contribui la promovarea unui comportament etic și responsabil printre elevi.

Pe de altă parte, criticii legii, inclusiv organizații precum ACLU (American Civil Liberties Union), susțin că aceasta încalcă Primul Amendament al Constituției SUA, care interzice guvernului federal sau statal să promoveze sau să favorizeze o religie anume. Ei argumentează că obligarea școlilor publice să afișeze poruncile biblice poate crea o presiune neconstituțională asupra elevilor, îngrădindu-le libertatea de a alege și practica propria lor religie sau de a nu o practica deloc.

Contextul istoric și legal

Dezbaterea are rădăcini adânci în istoria juridică a Statelor Unite, unde curțile au intervenit de mai multe ori pentru a clarifica separarea strictă dintre biserică și stat. Astfel de controverse au apărut în repetate rânduri în diverse state, unde legislații similare au fost aduse în fața instanțelor pentru a decide dacă respectă sau nu prevederile constituționale.

Ce urmează?

Organizațiile pentru drepturile civile și alte grupuri non-profit au anunțat că vor contesta în instanță legea promulgată de guvernatorul Landry. Ele consideră că acest demers este crucial pentru a apăra libertatea religioasă și pentru a asigura că instituțiile publice rămân neutre din punct de vedere religios, oferind elevilor o educație liberă de influențe religioase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
photo    2024 09 20 Athenee Cafe OPENING   platon digital   +40743668831 138 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
supermarket 5202138 1280 jpg
BeFunky collage (33) jpg
menopauza jpg
chescake jpg
colier 1 jpg
maggie smith jpeg
WhatsApp Video 2024 09 27 at 12 19 25 mp4 thumbnail png
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net