Şcolile noastre, între modern şi Evul Mediu! Pentru prima dată, unele vor avea toalete în interior

Ultima actualizare:

„Loteria Românească”. Aşa se poate descrie în două cuvinte starea învăţământului din ţara noastră în anul şcolar 2023-2024. În timp ce unii copii vor învăţa în şcoli fără apă potabilă, alţii au la dispoziţie unităţi care se învârt după soare, notează adevarul.ro. 

Arad. Câteva școli și grădinițe  au fost moderinzate  din sponsorizări
Arad. Câteva școli și grădinițe au fost moderinzate din sponsorizări

Încă există instituţii de învăţământ cu WC în curte dar au apărut şi clădiri moderne, cu dotări ca în Occident. 

La Galaţi, autorităţi luate prin surprindere

Încă mai există școli fără apă potabilă, fără canalizare și cu toalete turcești
Încă mai există școli fără apă potabilă, fără canalizare și cu toalete turcești

„Lăsaţi voi ce intraţi aici orice speranţă”. Aşa ar trebui să scrie la intrarea în multe unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi, abandonate de autorităţi şi unde anul şcolar le găseşte fără autorizaţie de funcţionare. De parcă nu ar fi trecut o vară în care se puteau face modernizări în şcoli şi licee, edilii şi mai marii judeţelor au inaugurat fără a clipi şi fără remuşcări anul şcolar în multe instituţii insalubre. Obişnuiţi să înveţe aşa şi fără alternativă, elevii nu se mai miră, nu mai speră, doar se chinuie. Dintre cele 434 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi, 30 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare (dintre care 14 din mediul urban, 16 din mediul rural), scrie adevarul.ro. Potrivit raportului Inspectoratului Şcolar, cele mai mai probleme sunt la Liceul Tehnologic „Costache Conahi” din comuna Pechea, care funcţionează într-un corp vechi. Unitatea nu a primit aviz sanitar, deoarece iluminat natural este necorespunzător, cubajul de aer nu se respectă, parchetul şi mobilierul sunt degradate şi lipseşte grupul sanitar în interior.

Încă mai există școli  fără apă potabilă,  fără canalizare și  cu toalete turcești
Încă mai există școli fără apă potabilă, fără canalizare și cu toalete turcești

Şi la Şcoala nr. 1 din Priponeşti copiii au început şcoala într-o clădire veche, cu plafoane fisurate, curte neamenajată, instalaţie electrică subdimensionată.

Alte probleme în comuna Drăguşeni, unde o grădiniţă nu poate obţine autorizaţia sanitară, deoarece funcţionează în fosta şcoală, într-o „încăpere subdimensionată, cu lumină naturală insuficientă, iar pompa de alimentare este defectă”. Tot în aceeaşi comună, grădiniţa din satul Nicopole funcţionează în fosta şcoală fără apă curentă, curtea este neamenajată, clădire deteriorată, iar pentru apa potabilă se foloseşte un dozator. 

La Arad, sponsorizările schimbă învăţământul

Așa arată  clubul de  istorie
Așa arată clubul de istorie

La capătul celălalt al României, în judeţul Arad, autorităţile nu au mai mulţi bani faţă de cei din Galaţi, dar au învăţat să atragă sponsorizări, scrie adevarur.ro. Acestea au schimbat faţa multor instituţii de învăţământ, iar chipurile fericite ale copiilor, mulţumirea părinţilor şi mândria profesorilor spun totul. Clase unice şi luminoase, cu un look „de Occident” cum caracterizează românul simplu ceva modernizat, curat şi digitalizat, diferenţa se vede şi lumea apreciază. Un exemplu este „Cetatea Voluntarilor”, o organizaţie guvernamentală locală devenită celebră după ce s-a umplicat în renovarea unor instituţii medicale.

Clasele au  dotari de top
Clasele au dotari de top

Acum, membrii asociaţiei s-au implicat în atragerea unor sponsorizări pentru renovarea şcolilor şi grădiniţelor cu probleme. Rezultatul: au fost deja reabilitate un cabinet medical, trei şcoli, 20 de  grădiniţe, o cantină şi trei creşe, dar şi de unele săli de clasă. Astfel, la Liceul cu Program Sportiv Arad au fost amenajate clasele mici, la fel şi la şcoala din Nadăş şi la clasa de istorie de la Apateu, totul fiind renovat exclusiv din sponsorizări de la companii şi din donaţii. În sfârşit o premieră este şi faptul că membrii ONG-ului au reuşit să atragă şi armata în modernizarea instituţiilor de învăţământ. Batalionul 191 Infanterie a ajutat la reabilitarea grădiniţei din satul Sederhat la 13 kilometri de Arad.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net