Ne apărăm de ţurţuri cu afişe

Zăpada ne dă mari bătăi de cap şi la mai bine de o săptămână de la încetarea ninsorii. Odată cu încălzirea vremii au început să curgă streşinile, dar şi cu amenzi pentru locatarii care nu îndepărtează gheaţa de pe acoperişurile locuinţelor lor.
Nu cred că e cineva care să nu-şi amintească îndemnul din copilărie al părinţilor: „Uită-te pe unde mergi!” În aceste zile ar fi bine să uitaţi de acest sfat de bine şi să ridicaţi privirea din pământ. De sus vă pândeşte o altă ameninţare: ţurţurii şi mormanele de zăpadă acumulate pe acoperişuri.

În Capitală, aproape că nu e casă, clădire administrativă sau bloc de locuinţe mansardat care să nu pună în pericol viaţa trecătorilor. Zăpada strânsă în urma ninsorilor de acum o săptămână a început să o ia la vale odată cu încălzirea vremii.

Când topirea e lentă, apa scursă de la înălţime se transformă în ţurţuri imediat ce temperaturile scad sub zero grade. O ştiu asta şi proprietarii clădirilor, dar, în loc să ia măsuri pentru îndepărtarea pericolului, nu fac altceva decât să lipească afişe prin care avertizează trecătorii de ameninţarea din cer. Ieri, pe Calea Victoriei din Capitală, pompierii bucureşteni au avut misiunea grea de a îndepărta sute de kilograme de zăpadă îngheţată, care putea oricând se cadă în capetele trecătorilor, de pe o clădire cu trecut istoric în care azi funcţionează un hotel.

“Intervenim la cererea locatarilor, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, atunci când oamenii nu pot îndepărta singuri gheaţa de pe imobilele în care locuiesc. Nu putem ascunde, însă, şi faptul că sunt persoane care apelează la noi din comoditate, deşi au obligaţia de a-şi curăţa singuri ţurţurii de pe case”, ne-au spus pompierii.
Ai grijă unde îţi parchezi maşina!

În general, riscul de producere a unor avarii asupra autovehiculelor ca urmare a căderii de ţurţuri sau zăpadă este o situaţie acoperită de poliţele CASCO. Proprietarii sunt despăgubiţi pentru „căderi de corpuri” sau pentru avarii provocate de „greutatea stratului de zăpadă sau de gheaţă”. Însă nu în toate situaţiile societăţile de asigurări sunt îngăduitoare. „Pot fi cazuri care se încadrează în situaţii de excludere generală din neglijenţă. Un exemplu ar fi situaţia în care un loc este semnalizat cu atenţionarea de pericol de căderi de ţurţuri sau zăpadă. Dacă un şofer ignoră avertizarea şi parchează maşina, iar ulterior maşina este avariată ca urmare a căderilor de ţurţuri, asigurarea CASCO nu va acoperi daunele provocate”, spune Marius Lazia, broker de asigurări la teasiguri.ro.
Cine e responsabil cu îndepărtarea zăpezii
Autorităţile locale stabilesc prin hotărâre de consiliu persoanele responsabile de îndepărtarea ţurţurilor şi a zăpezii de pe clădirile de locuit şi de interes public. În Bucureşti, Hotărârea 120 din 2010 prevede amenzi de la 200 la 500 de lei pentru persoanele fizice care nu îndepărtează pericolul reprezentat de ţurţuri, în termen de 24 de ore de la încetarea ninsorii. Aceeaşi amendă se aplică şi celor care nu-şi curăţă trotuarele din faţa casei de zăpada ori gheaţa acumulată în urma ninsorilor. În cazul imobilelor care la parter găzduiesc societăţi comerciale, obligaţia curăţării zăpezii de pe trotuare le revine administratorilor acestora. Amenzi mai mari (de la 500 la 2.000 de lei) se aplică persoanelor juridice care nu respectă prevederile acestei hotărâri. Cele şapte primării din Capitală amendează circa 10.000 de persoane în fiecare iarnă pentru aceste abateri.