Ea ne poate duce la Mondiale după 20 de ani!
Sâmbătă (25 iulie) , la Sankt-Petersburg (de la ora 18.00, în direct la TVR 1), tricolorii îşi vor afla grupa preliminară pentru Mondialul din Rusia de peste trei ani. În tentativa de a reveni după 20 de ani printre granzii planetei, avem nevoie şi de inspiraţia celei care va conduce show-ul, fotomodelul Natalia Vodianova.
La finalul acestei săptămâni, cel mai aşteptat eveniment din lumea fotbalului nu se va desfăşura pe vreun stadion, ci la Palatul Constantin din Sankt-Petersburg. Aici, în oraşul nopţilor albe, FIFA organizează tragerea la sorţi a preliminariilor Cupei Mondiale 2018. Va fi un spectacol de gală, care va ţine cu sufletul la gură microbiştii din întreaga lume.
Practic, în afara Asiei (unde preliminariile au început) şi Americii de Sud (unde formatul e cunoscut, cu 10 echipe care se întâlnesc între ele), emoţiile vor copleşi toate celelalte continente. Bineînţeles, pe noi ne interesează Europa şi naţionala României, tricolorii urmând să-şi afle adversarele din cursa spre Mondialul din 2018. Deşi pare greu de crezut, ultimul turneu final cu România printre participante a fost în urmă cu două decenii, în Franţa (1998), pe vremea „Generaţiei de Aur”.
Ca la orice tragere la sorţi, e nevoie şi de mult noroc, adus de cei care se vor afla pe scena de la Sankt-Petersburg şi care vor extrage bilele din urne. Sarcina le va reveni unor foşti sau actuali fotbalişti, brazilianul Ronaldo, Diego Forlan, Fabio Cannavaro şi Samuel Eto’o fiind cele mai cunoscute nume. Toţi se vor alinia însă sub “comanda” unei dive locale, Natalia Vodianova (33 de ani).
“Pentru mine, e o mare onoare, dar şi o mare responsabilitate. Sper că voi fi la înălţime”, a declarat rusoaica după ce FIFA a desemnat-o coprezentatoare a tragerii la sorţi de sâmbătă.
Model de succes, Natalia e şi actriţă ocazională, remarcându-se de asemenea cu multe acţiuni filantropice. În 2012, revista Forbes a inclus-o pe Vodianova pe podiumul celor mai bine plătite modele din lume, cu venituri de peste 10 milioane de euro într-un singur an. Mamă a patru copii, ea şi-a adus aminte de un episod nostim care o leagă de sportul-rege. “Pe unul dintre băieţii mei l-am născut în 2007, la o zi după ce văzusem amicalul dintre Anglia şi Rusia. Din păcate, naţionala mea a pierdut cu 3-0, dar cine ştie, poate fiul meu va deveni şi el fotbalist şi va scrie istorie într-o zi”, a spus ea.
Suntem cap de serie după mulţi ani
Pentru prima dată după Euro 2004, România va fi plasată în urna capilor de serie. Pentru Mondialul din 2018, FIFA a luat în calcul doar rezultatele din ultimii patru ani (iulie 2011 – iulie 2015), care au dus România pe un incredibil loc 8 în lume. Tricolorii au beneficiat astfel de grupa extrem de lejeră din preliminariile Euro 2016, dar şi de o găselniţă a Federaţiei. Informaţi de faptul că meciurile amicale pot trage în jos punctajul României în clasamentul FIFA, oficialii FRF-ului au evitat în ultimul an partidele de verificare.
Aşa arată urnele europene pentru CM 2018
Urna 1
- Germania
- Belgia
- Olanda
- Portugalia
- România
- Anglia
- Țara Galilor
- Spania
- Croația
Urna 2
- Slovacia
- Austria
- Italia
- Elveția
- Cehia
- Franța
- Islanda
- Danemarca
- Bosnia
Urna 3
- Ucraina
- Scoția
- Polonia
- Ungaria
- Suedia
- Albania
- Irlanda de Nord
- Serbia
- Grecia
Urna 4
- Turcia
- Slovenia
- Israel
- Irlanda
- Norvegia
- Bulgaria
- Feroe
- Muntenegru
- Estonia
Urna 5
- Cipru
- Letonia
- Armenia
- Finlanda
- Belarus
- Macedonia
- Azerbaidjan
- Lituania
- Moldova
Urna 6
- Kazahstan
- Luxemburg
- Liechtenstein
- Georgia
- Malta
- San Marino
- Andorra
Cum arată grupa ideală
- România
- Austria
- Albania
- Feroe
- Moldova
- San Marino
Cum arată «grupa morţii»
- România
- Franţa sau Italia
- Suedia
- Turcia
- Cipru
- Georgia