A murit şi Rapid!

Ultima actualizare:

    Şi fotbaliştii de legendă deplâng situaţia Rapidului
Şi fotbaliştii de legendă deplâng situaţia Rapidului

Rapid s-a chinuit patru ani în insolvenţă, dar până la urmă n-a reuşit să scape de datorii. Patronii care s-au perindat pe la club nu doar că n-au achitat restanţele, dar au mai acumulat altele, iar instanţa a spus ieri stop-joc! Ar urma un restart, dar rămâne de văzut cine se va băga s-o facă.

Vestea falimentului clubului, venită ieri de la Tribunalul Bucureşti, a căzut ca un trăsnet peste capul feroviarilor. Nimeni nu se aştepta la asta, mai ales că Rapid a promovat în Liga I şi urmează să încaseze pentru asta 1,3 milioane de euro, bani cu care ar fi putut supravieţui. Judecătorii s-au săturat însă de tergiversările avocăţeşti ale familiei Moraru, acţionarii majoritari ai clubului, şi au decis intrarea în procedură de faliment. Pentru că decizia are caracter executoriu, Rapid este în acest moment o societate dizolvată şi nu mai poate funcţiona ca o firmă în insolvenţă. De club nu se mai ocupă administratorul judiciar, ci lichidatorul juridic, care va inventaria toate bunurile din club în vederea valorificării lor pentru plata datoriilor. Există un termen de 10 zile în care Rapid poate face totuşi apel şi toată lumea se agaţă de asta ca înecatul de pai, familia Moraru dând chiar ca sigură anularea deciziei de faliment. Toate indiciile duc însă spre o confirmare a dezastrului, iar efectele sunt clare. Rapid în forma actuală nu mai există şi fotbal pe Giuleşti se va mai juca doar dacă cineva va reînfiinţa o societate nouă, obligatoriu la Liga a IV-a. Respectiva va trebui să ia palmaresul de după 2006 de la familia Moraru şi pe cel istoric de la Asociaţia ProRapid, deţinută de George Copos. 

Chiar astăzi clubul împlineşte 93 de ani de la înfiinţare

  • Dată înfiinţare: 15 iunie 1923;
  • Titluri: (3) 1967, 1999, 2003;
  • Cupe ale României: (13) 1935, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941, 1942, 1972, 1975, 1998, 2002, 2006 și 2007;
  • Supercupe ale României: (4) 1999, 2002, 2003, 2007;
  • Cupa Ligii: (1) 1994;
  • Cupa Balcanică 1964-1965, 
  • 1965-1966;
  • Finalistă în Cupa Europei Centrale Ediția a XIV-a, 1940, nedisputată din cauza începerii celui de-al Doilea Război Mondial;
  • Sfert-Finalistă în Cupa UEFA: 
  • 2005-2006;
  • În cupele europene: 20 participări, 86 jocuri, 36 victorii, 21 egaluri, 29 înfrângeri, golaveraj 124-99;
  • Jucători notabili: Valentin Stănescu, Rică Răducanu, Dan Coe, Niculae  Lupescu, Cristian Sapunaru, Liţă Dumitru, Nicolae Manea, Ion Ionescu, Teofil Codreanu, Sandu Neagu, Daniel Pancu.

Vor juca în serie cu Sportul şi Progresul

Înfiinţarea unui nou Rapid e singura variantă de continuitate după falimentul actualei societăţi pe acţiuni, iar respectivul club ar trebui să înceapă din al patrulea eşalon. Ironia sorţii face ca giuleştenii să dea la acest nivel peste alte două cluburi de mare tradiţie care au fost obligate s-o ia de jos: Sportul Studenţesc şi Progresul. Ambele evoluează sub egida Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti,  alături de cluburi ca Metaloglobus, Electroaparataj şi Venus 1914.

UTA, Călăraşi şi Poli îi vor locul în Liga I

Până la radierea Rapidului din Registrul Comerţului, giuleştenii pot totuşi să înceapă legal sezonul 2016-2017 din Liga I. Viorel Duru, şeful Comisiei de Licenţiere din cadrul FRF, spune că nu mai are rost ca feroviarii să facă asta, din moment ce e o chestiune de timp până când contractele jucătorilor devin nule, iar primul eşalon va rămâne incomplet. Acesta nu ştie însă cine e îndreptăţită legal să ia locul Rapidului, UTA, Călăraşi şi ACS Poli revendicându-şi dreptul, fiecare cu argumentul ei, de a juca în Liga I.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Helmuth Duckadam (Sportpictures) jpg
david popovici 2 jpg
ilie nastase facebook jpeg
Endrick, Real Madrid (EPA) jpg
Bayern Munchen Dinamo Zagreb (EPA) jpg
Salvatore Schillaci (Getty Images) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net