Selecţioner avem, ne mai trebuie naţională!
Christoph Daum, neamţul în vârstă de 62 de ani de la care se speră salvarea fotbalului românesc, urma să fie validat aseară, după închiderea ediţiei, ca selecţioner al României. Dacă totul a mers aşa cum era prevăzut, el va debuta în mai puţin de două luni pe banca “tricolorilor”, direct în preliminariile pentru CM.
Numai că va avea mari probleme în a revitaliza nişte fotbalişti obişnuiţi mai mult cu eşecul. În linii mari, jucătorii sunt aceiaşi cu cei care au jucat la Euro, toţi aflându-se în criză de formă.
Ciprian Tătăruşanu - portarul a încasat patru goluri, unele strict din cauza sa. Prestaţia slabă i-a făcut pe şefii Fiorentinei, echipa sa de club, să caute un alt goalkeeper, iar românul va sta mai mult pe tuşă sau va fi împrumutat.
Vlad Chiricheş - fundaşul lui Napoli şi-a arătat limitele, iar la italieni are statut de rezervă. Va continua pe aceeaşi linie, iar prestaţia sa recentă a dus şi la o prăbuşire a cotei de piaţă, 5,5 milioane de euro, jumătate din cât valora acum doi ani.
Steliano Filip - un apărător haotic, ce faultează dur sau comite greşeli cum vezi la nivelul juniorilor. Dinamoviştii sperau să-l transfere în străinătate, dar după ce a arătat la naţională, nici un club nu s-a arătat interesat.
Dragoş Grigore - fundaşul activează la Al-Sailiya, iar la arabi s-a „remarcat” cu un autogol şi evoluţii modeste. La naţională era chemat din „inerţia” foştilor selecţioneri.
Alex Măţel - e obişnuit cu ideea de rezervă la naţională, dar şi la formaţia de club, Dinamo Zagreb. De fapt, de la o campanie de calificare la alta, bifează tot mai puţine minute în teren.
Răzvan Raţ - e veteranul naţionalei. I s-a luat şi banderola de căpitan, iar foştii colegi i-au transmis că e cazul să se retragă. Dar, la 35 de ani, el speră ca va mai juca mult şi bine, deşi e clar că fizic nu mai poate face faţă. În prezent îşi caută o echipă de club.
Cristi Săpunaru - Printre puţinii care au avut evoluţii bune şi care l-ar putea ajuta şi-n viitor pe Daum, deşi are 32 de ani. “Săpun” nu duce lipsă de oferte şi poate juca atât în flancuri, cât şi-n centrul apărării.
Alex Chipciu - ajuns la naţională pentru a-i creşte cota, a arătat că e un mijlocaş limitat. Beneficiază de cel mai mare salariu din Liga I, leafa fiind invers proporţională cu prestaţia sa din teren, atât la naţională, cât şi la Steaua.
Ovidiu Hoban - genul de muncitor, activează în linia mediană, dar nu oferă decât pase cu latul, cât mai scurte. Nu e creativ şi acum evoluează la Hapoel Beer Sheva, în Israel.
Mihai Pintilii - are 31 de ani şi se zabte mult la centrul terenului, dar realizările sunt aproape spre zero. Cu mai multă atenţie ar putea şi el să mai bifeze prezenţe la naţională sub comanda neamţului.
Adi Popa - are o calitate: viteza. Nu degeaba i se spune „Motoreta”, însă incursiunile sale pe flanc nu se finalizează în general cu o centrare bună. Totuşi, la 27 de ani, poate reprezenta în continuare o soluţie pentru „tricolori”.
Andrei Prepeliţă – mijlocaşul de 30 de ani nu a impresionat deloc, aşa cum nu a făcut-o nici la echipele de club. E un jucător mediocru, are şi unele probleme de vedere şi probabil va mai prinde vreo partidă pentru România doar în campanii de calificare.
Lucian Sânmărtean – i se spune „Magicianul”, e un tip extrem de inteligent, are viziune şi oferă pase de geniu. Dar are 36 de ani şi e clar că va mai apărea la naţională doar meteoric, probabil în aceste preliminarii. Mai mult, acum e liber de contract.
Nicolae Stanciu - noul decar, înlocuitorul lui Mutu, a arătat că se apropie de nivelul „Briliantului” doar la capitolul tatuaje. Avantajul său e că are doar 23 de ani şi mai poate recupera.
Gabi Torje – om de bază la naţională, mijlocaşul e împrumutatul de serviciu al lui Udinese, club de care aparţine. Culmea e că-şi face treaba la echipele unde este cedat, însă italienii nu-l consideră de nivelul lor. Oricum, pentru Daum e un câştig, fiindcă şutează periculos de la distanţă şi centrează foarte bine.
Denis Alibec – talentat şi cam atât. Daum trebuie să aibă grijă, fiindcă atacantul e fumător înrăit şi are tendinţe de îngrăşare. Totuşi, dacă prinde o zi bună, face diferenţa pe teren.
Florin Andone – e golgheter în liga a doua spaniolă, iar la naţională a arătat că se poate lupta cu orice apărare. Din păcate, nici o acţiune de a sa nu a fost finalizată cu un gol. Atacantul de 23 de ani poate fi un atuu în viitor.
Claudiu Keşeru – „vârful” de 29 de ani i-a ajutat pe „tricolori” în preliminarii, cu Feroe, în rest nu prea şi-a adus aportul. Poate prinde însă lotul pentru CM, chiar dacă e inconstant în joc.
Bogdan Stancu - „Motanul” a fost singurul atacant al nostru care a înscris. A punctat de două ori, însă de fiecare dată din penalty, pentru că atunci când a avut ocazii a ratat cu nonşalanţă. Curios e că la Genclerbirligi marchează şi din acţiune, dar poate germanul îl învaţă să o facă şi la naţională.
Christoph Paul Daum
- Data şi locul naşterii: 24 octombrie 1953, la Zwickau, Germania de Est (62 de ani)
- Juniorat: 1971 Hamborn 07
- Seniorat:
- 1972–1975 Eintracht Duisburg
- 1975–1979 1. FC Köln
- Echipe antrenate:
- 1986–1990 1. FC Köln
- 1990–1993 VfB Stuttgart
- 1994–1996 Beşiktaş
- 1996–2000 Bayer Leverkusen
- 2001–2002 Beşiktaş
2002–2003 Austria Wien
2003–2006 Fenerbahçe
2006–2009 1. FC Köln
2009–2010 Fenerbahçe
2011 Eintracht Frankfurt
2011–2012 Club Brugge
2013–2014 Bursaspor
Trofee ca jucător: Bundesliga, în 1978, cu FC Köln
Trofee ca antrenor: Campion al Germaniei şi câştigător al Cupei cu Stuttgart, în 1992. Campion al Turciei cu Beşiktaş în 1995 şi cu Fenerbahce în 2004 şi 2005. Câştigător al Cupei Turciei cu Beşiktaş în 1994 şi cu Fenerbahce în 2009. Campion al Austriei, cu Austria Viena, în 2003.
Cifră: 985 de meciuri ca antrenor principal în Germania, Austria, Turcia şi Belgia.