Tradiții care aduc noroc în ziua Sfinților împărați Constantin și Elena

Ultima actualizare:

    Moneda străveche din vremea împăraților Constantin și Elena aduce norocSursa Foto: Creștin Ortodox.ro
Moneda străveche din vremea împăraților Constantin și Elena aduce norocSursa Foto: Creștin Ortodox.ro

În tradiția populară, în ziua praznicului Marilor Împărați întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, se împlinesc o serie de obiceiuri cu convingerea dovedită că acestea sunt purtătoare de noroc.

Păstrarea monedelor vechi aduce spor în familie

 Mama lui Constantin cel Mare a devenit o persoană importantă după urcarea pe tron a fiului ei. Mai multe monede poartă chipul împărătesei Elena,  mai ales după ce aceasta  a primit titlul de Augusta. Prin tradiție, chiar și fotografia unor monede  de acest fel, păstrate  în caseta Norocului, care trebuie să existe în fiecare cămin, atrage sporul, norocul și  împlinește dorințele.

Notați seria fiecărei bancnote- ea va rămâne în casa voastră!

Pentru ca sporul să se adune în fiecare familie, în ziua Praznicului  puneți în  Caseta Norocului  din familie o bancnotă nouă. În timp, dacă acesta trebuie cheltuită, gospodarul trebuie să noteze seria acesteia.   Se spune că, astfel, banul rămâne în casă şi nu se înstrăinează.    

Tradiția ”Sâmbăta oilor”

Ziua praznicului este importantă  pentru păstori. După ce și-au ales baciul, păstorii participă la petreceri câmpenești. După aceea, ei  stabilesc locul unde vor poposi la munte cu stâna pe timpul verii și aprind ”focul viu”.Prin tradiție, după acest ritual, realizat prin frecarea a două bucăți de lemne de brad, ciobanii și oile trec prin fumul degajat prin arderea lemnului, pentru ca toți să fie protejați  de necazuri și de atacul animalelor sălbatice.

”Focul viu” arde mereu în coliba ciobanilor

Cu focul viu se aprinde și focul din coliba ciobanilor. Fiecare cioban trebuie să vegheze ca acest foc să nu se stingă atâta vreme cât turma stă la munte. Dacă acest foc se stinge, se spune că este un semn rău pentru turmă. În popor există convingerea că acest ritual, împlinit din generaţie în generaţie, are un rol protector împotriva pagubei şi a bolilor în intervalul petrecut de ciobani și de animalele care stau la munte în timpul verii.  

Se bate și toaca în ziua praznicului

Din vremuri îndepărtate, în ziua acestui praznic, în zonele de munte  se ”bate toaca”, pentru a menține sporul laptelui în stâna respectivă. Ritualul acesta care produce mult zgomot se împlinește  tocmai pentru că, în acest fel, ”se sparg” farmecele vrăjitoarelor care știu să fure sporul laptelui din orice stână.

Este ziua împăcărilor!

Persoanele care sunt certate de multă vreme este bine să renunțe la dușmănie și la orgoliu și să îngroape securea războiului. Împăcarea din această zi este de bun augur pentru familie și pentru împlinirile care se lasă așteptate de multă vreme.

Sărbătoarea populară Constandinu Puilor

În această zi, calendarul popular menționează  o sărbătoare dedicată păsărilor de pădure, cunoscută sub numele de Constantin Graur sau Constandinu Puilor. Pentru a  preîntâmpina  pagubele care pot fi aduse recoltelor de păsările zburătore, în special de grauri, agricultorii nu lucrează în zilele tradiționale dedicate păsărilor.

În Sudul țării noastre, ziua dedicată păsărilor, de Constandinu Puilor, este  ultima perioadă când se mai pot semăna  porumbul, meiul și ovăzul. Potrivit tradiție, orice semănătură realizată după această dată se ususcă în câmp, deoarece soarele o arde .

Nici viticultorii nu trebuie să lucreze în vie

Pentru a proteja recolta strugurilor de atacul graurilor,  nici viticultorii nu trebuie să lucreze în vie în ziua praznicului.

Aduceți în casă florile lunii mai Bujorii, simbolul armoniei

După datini străvechi, bujorii sunt recunoscuți ca flori care mențin armonia în familie și în relațiile interumane. De aceea, în ziua praznicului, pentru ca voia bună să nu dispară din familie, stăpânul casei este bine să aducă în căminul său bujori îmbobociţi: trei, șapte sau nouă fire.

Pentru sănătatea membrilor familiei

Totodată, pentru sănătatea membrilor familiei, cel mai tânăr urmaș  trebuie să  ducă la biserică, la slujba din ziua praznicului: Florile lunii mai, în număr cu soț :  bujori și flori de lămâiţă, dar și pachete cu pâine şi dulciuri, preparate în casă. După slujbă, aceste ofrande se împart săracilor.  

Pentru împlinirile  urmașilor voștri aduceți o icoană în căminul vostru

În ziua praznicului, aduceți în căminul vostru o iconiţă,  care să-i  reprezintă pe Sfinţii prăznuiţi, susţin duhovnicii. Acest odor religios alungă paguba, dușmanii și împlinește dorințele urmașilor voștri, pe parcursul anului.

Pentru credincioșii  care doresc să asiste la slujbă în biserice cu hram iată adresele :

În Capitală:

Catedrala Patriarhală „Sfântul Dimitrie cel Noi ” și Sfinții Împărați   Constantin și Elena ( hramul istoric  al Catedralei), Aleea Dealul Mitropoliei nr.25.

Biserica Apostol, Calea Văcăreşti nr 143

Biserica Sfinţii Constantin şi Elena-Cișmigiu, strada Sf. Constantin nr 33.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (15) jpg
image
image
image
image
image
image
gatit salata istock jpg
prajitura cu piersici si migdale jpeg
Pregatiri fest2 jpg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
Voucherele cadou un instrument eficient de motivare a angajaților jpg
ce spune zodia despre destinul tau jpeg
horoscop webp
clatite pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net