12 beneficii ale dovleacului
Toamna nu e toamnă dacă nu mănânci dovleac! Ai atâtea motive! Este ieftin, uşor de preparat, gustos atât ca desert, cât şi ca fel principal, în plus are o mulţime de beneficii pentru sănătate.
Ce vitamine şi minerale conţine
Dovleacul conţine betacaroten, un puternic antioxidant care protejează pielea şi previne îmbătrânirea, conţine fibre, proteine, vitamina A, C, E, B, K, calciu, potasiu şi magneziu. 100 de grame de dovleac conţin doar 26 kcal, astfel că este desertul permis oricui, în curele de slăbire, pentru că dă o stare de saţietate pentru mult timp, în schimbul unui număr mic de calorii.
Ce beneficii are
- Întăreşte imunitatea.
- Îmbunătăţeşte vederea, digestia, activitatea splinei şi a pancreasului.
- Reduce nivelul colesterolului rău.
- Anihilează toxicitatea altor alimente.
- Reglează glicemia şi scade necesarul de insulină.
- Este un puternic antioxidant şi antiinflamator.
- Tratează constipaţia.
- Combate retenţia de lichide datorită proprietăţilor diuretice şi laxative.
- Protejează inima şi creierul.
- Este aliatul siluetei. Fiind o sursă valoroasă de fibre, el dă o senzaţie de saţietate pentru mult timp, în schimbul unui număr mic de calorii, ajutând, astfel, la pierderea în greutate.
- Este un bun detoxifiant. Pentru a vedea efectele, e bine să ţii o cură de 10-14 zile în care să bei câte un pahar de 100 ml de suc proaspăt de dovleac.
- Combate insomnia. Înainte de culcare, consumă 50 ml de suc de dovleac proaspăt, îndulcit cu puţină miere.
- Vei dormi mult mai bine şi, în plus, poţi scăpa de pungile de sub ochi care apar în timpul somnului.
Îl poţi consuma în atâtea feluri!
Îl poţi consuma sub formă de suc proaspăt sau copt, cu scorţişoară şi nuci. Îl poţi adăuga în orezul cu lapte, în brioşe, clătite, plăcinte sau gogoşi. Însă pentru că e dulce nu înseamnă că se consumă doar ca desert. Dovleacul poate fi adăugat în mâncăruri cu legume (ex ghiveci de toamnă), tăiat cubuleţe. Sau poţi face o delicioasă supă cremă de dovleac, cu ţelină, morcov, ardei, ceapă, dovlecel, puţin ghimbir şi la sfârşit smântână şi verdeţuri.
Riscul consumului în exces
Dacă mănânci prea mult dovleac, pielea ta poate căpăta o culoare gălbuie, din cauza betacarotenului. Procesul se numeşte carotenemie, însă nu ridică niciun fel de probleme. Betacarotenul nu este toxic şi, după o pauză, pielea va reveni uşor la normal.
Seminţele, extrem de valoroase
Adevărata comoară a dovleacului o reprezintă seminţele. Ele conţin fitoste-roli care reduc colesterolul şi chiar previn anumite tipuri de cancer. Bogate în proteine, magneziu, potasiu şi zinc, seminţele de dovleac scad riscul apariţiei pietrelor la rinichi, opresc mărirea prostatei, previn depresia şi au o acţiune benefică în tulburări hormonale la adolescenţi.