3 alimente care te refac după boală
Ultima actualizare:
Când te refaci după o boală grea, apelează şi la ceaiuri sau sucuri. Ele te ajută să-ţi revii mai repede şi sporesc capacitatea de apărare a organismului.
- Sfecla roşie. Datorită faptului că te remineralizează, sucul de sfeclă tonifică organismul, îţi creşte apetitul şi te ajută să te vindeci mai repede după gripe, răceli, perioade stresante. Ideal ar fi să bei câte o jumătate de pahar dimineaţa şi la prânz, înainte de masă, pe o perioadă de o lună. Remediul e indicat şi în boli de inimă şi hepatice.
- Lămâia. Ca să-ţi revii după o boală ai nevoie de vitamina C, de proteine, fier, calciu, potasiu. Lămâia le conţine pe toate şi-ţi ajută corpul să se revigoreze dacă ai avut bronşită, anemie, astenie, hepatită sau dacă suferi de diabet, astm, boli de inimă, artrită. Urmează o cură cu zeamă de lămâie timp de o lună. Bea în prima zi zeama unei lămâi, apoi, în fiecare zi până ajungi la a 15-a, creşte cantitatea de zeamă, adăugând sucul de la o jumătate de lămâie. Scade apoi treptat cantitatea până ajungi să bei zeama unei lămâi în ultima zi de cură.
- Măceşele. Vitamina C îţi poţi lua şi din măceşe care cresc imunitatea în convalescenţă. Dacă te lupţi cu afecţiuni respiratorii, pregăteşte-ţi decoct de măceşe dintr-o linguriţă de măceşe şi 250 ml de apă. După ce dă în clocot, mai laşi pe foc 5 minute. Strecoară şi bea decoctul răcit. Ai nevoie de 2-3 căni pe zi, mai ales dacă vrei să scapi de tuse şi să combaţi anemia. Este un leac bun şi în perioada de refacere după o enterocolită sau dacă ai o circulaţie periferică deficitară.