4 reţete de băuturi calde pentru zile friguroase

Ultima actualizare:

    Click! îţi spune cum se prepară vinul cu scorţişoară, ţuica fiartă, ciocolata caldă şi ceaiul cu romFoto: Shutterstock
Click! îţi spune cum se prepară vinul cu scorţişoară, ţuica fiartă, ciocolata caldă şi ceaiul cu romFoto: Shutterstock

A venit frigul şi, după o zi de muncă, atunci când ajungi acasă, poţi, în sfârşit, să te relaxezi lângă o băutură caldă care să te dezmorţească, dar şi care să te protejeze de gripă sau răceală. Ce să bem în această perioadă? Iată mai jos câteva idei şi reţete pentru a scăpa de frig şi de răceli!

Vin fiert cu scorţişoară

Vinul roşu cu şcorţişoară vindecă răcelile. El conţine antioxidanţi care protejează celulele sănătoase ale corpului de virusuri şi bacterii. Scorţişoara conţine un antioxidant care, împreună cu cel din vinul roşu, are efect decongestionant şi antiinflamator la nivelul aparatului respirator. De asemenea, vinul roşu cu scorţişoară vindecă şi durerile de gât. Scorţişoara are efect antiseptic şi este un anestezic local. 

Ingrediente: o sticlă de vin roşu, 3 linguri de zahăr, 3 mere mici, o portocală, condimente pentru vin fiert (cuişoare, boabe piper negru, o steluţă anason, jumătate de linguriţă de coriandru, câteva batoane de scorţişoară).

Mod de preparare: Pune vinul cu zahărul într-o oală, la foc mediu, să se încălzească. Între timp, se scot cotoarele merelor, iar apoi fructele se taie în felii mici. Condimentele se pun într-o tigaie şi se încălzesc până când se simte mirosul lor. Nu trebuie prăjite! Cum încep să degaje miros, se pun în oala cu vin. Lasă vinul cu arome să se încălzească bine. El nu trebuie să fiarbă pentru că se va evapora alcoolul. Adaugă apoi feliile de mere, pune un capac peste oală şi mai lasă la încălzit, la foc mic, 2-3 minute. Toarnă vinul în căni printr-o strecurătoare. Decorează cu felii de portocală şi batoane de scorţişoară.

Ciocolată caldă 

Ciocolata caldă vindecă tusea seacă. Dar nu vorbim despre ciocolata cumpărată la plic din magazine, ci despre cea preparată acasă, din câteva pătrăţele de ciocolată neagră şi puţin lapte. Această băutură caldă conţine, printre altele, o substanţă cu efect antitusiv, mult mai puternic decât codeina, cu care se tratează, de obicei, tusea seacă. 

Ingrediente: o ciocolată neagră cu peste 80% cacao, un litru de lapte

Mod de preparare: Se topeşte ciocolata caldă într-un recipient, iar apoi se toarnă două linguriţe într-o cană cu lapte cald. 

Ţuică fiartă 

Ingrediente: pentru un litru de ţuică fiartă se folosesc 100 grame de zahăr şi 5 grame piper boabe. 

Mod de preparare: Se amestecă zahărul, ţuica şi piperul. Ţuica se prepară într-un ibric metalic şi nu trebuie exagerat cu adaosul de condimente pentru că poate deveni o băutură rea la gust. Se ţine ibricul acoperit pe foc până când dă în clocot. Se toarnă fierbinte în ceşti cu câteva boabe de piper. 

Ceai cu rom 

Ingrediente: o lămâie, 200 grame zahăr, 200 grame rom, un litru de ceai fiert.

Mod de preparare: Se curăţă numai partea galbenă din coaja de lămâie. Pentru asta, poţi încerca să dai lămâia prin răzătoarea mică. Coaja curăţată se pisează cu zahărul. Apoi, se toarnă ceaiul clocotit. Se acoperă şi se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară, se adaugă sucul de la lămâie, romul şi se pune la încălzit fără să dea în clocot.

Cum alegi ustensilele pentru ceai

Cumpără un ibric gradat. Dacă doreşti să faci un ceai bun, aromat, foloseşte un ibric foarte curat, nears şi fără pete. Ibric găseşti în orice magazin care comercializează produse casnice, la hypermarket şi chiar în piaţă. Cumpără un model de mărime medie şi gradat pentru a şti ce cantitate de apă torni în el. Preţurile sunt mici, pentru orice buzunar, iar modelele nenumărate: din metal, din inox, din teflon sau emailat. 

Strecurătoarea, cât mai fină. Sunt de diferite mărimi şi materiale. Unele modele sunt din plastic, altele din metal. Când cumperi, trebuie să fii atent la sită: să nu fie cu ochiuri prea mari sau să prezinte defecte. Dacă sita este fabricată din plasă de sârmă şi nu este păstrată corespunzător, poate rugini. Apoi, ţine cont şi de mărimea sitei în raport cu mărimea cănii de ceai. Strecurătoarea trebuie să fie cât mai fină, pentru a filtra bine ceaiul.

Ceainicul, cu capac etanş. Ceaiul gata preparat se toarnă într-un ceainic din metal sau sticlă termorezistentă. După fierbere, apa este lăsată să absoarbă esenţa plantelor, iar ceainicul are forma ideală pentru acest lucru: capacul etanş nu îi dă voie să piardă aburii uleiurilor volatile. Gâtul ceainicului are dublu rol: să strecoare plantele şi să dirijeze perfect lichidul în recipiente. Atenţie când cumperi! Verifică sistemul etanş al produsului.

Bei ceai în cursul zilei? Ia-ţi un termos. Dacă vrei să iei cu tine în călătorii sau chiar la serviciu ceai sau cafea, poţi cumpăra un termos care să păstreze temperaturii băuturii tale. Lichidul din interior este izolat în aşa fel încât să nu existe nici un fel de transfer de energie termică între conţinut şi exterior. Modele de termos sunt variate: mici, medii, mari, simple sau mai sofisticate, pentru copii şi pentru adulţi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nepoții Regelui Suediei profimedia 0947513002 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
autostrada moldovei jpg
Coridorul Vasari din Florenta FOTO Shutterstock jpg
traditii de craciun   probr ro  jpeg
jasmine larsen rapunzel instagram jpg
nasterea domnului jpg
dimitrie tomozei captura video jpg
cafea turceasca istock jpg
Pahar pahare vin alcool FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net