Pasajul secret din Europa, construit în 1565, redeschis pentru public. Se află într-un oraș foarte vizitat

Celebrul Coridor Vasari din Florența, creat pentru familia Medici de marele arhitect și pictor Giorgio Vasari, a fost deschis publicului pentru prima dată după opt ani (timp în care a fost închis pentru a fi adus la standardele de siguranță necesare), începând de sâmbătă, 21 decembrie 2024.

Coridorul Vasari din Florență, redeschis pentru public / foto: Shutterstock
Coridorul Vasari din Florență, redeschis pentru public / foto: Shutterstock

Numit după arhitectul, pictorul și istoricul de artă din secolul al XVI-lea Giorgio Vasari, care l-a proiectat, Coridorul Vasari își croiește drum prin inima Florenței, traversând râul Arno pe Ponte Vecchio, unul dintre cele mai emblematice repere ale orașului. Într-un comunicat, reprezentanții Muzeului Uffizi, care administrează coridorul și care a gestionat lucrările de restaurare și de îmbunătățire a siguranței, în valoare de 11 milioane de euro, l-au numit „un tunel aerian”, care trece peste inima orașului.

Coridorul a fost construit în doar câteva luni, în 1565, pentru a permite conducătorilor Florenței să călătorească liber de la reședințele lor la Palazzo Vecchio, sediul administrației locale, trecând prin Galeria Uffizi.

Pasajul, care a fost închis din 2016, a fost deschis pentru prima oară publicului începând de sâmbătă 21 decembrie 2024, pentru grupuri de până la 25 de persoane, care se pot plimba prin pasaj de la Uffizi la Grădinile Boboli ale Palatului Pitti, traversând râul Arno de pe malul drept până pe cel stâng.

Coridorul Vasari, una dintre cele mai faimoase atracții turistice din Florența

În ultimele decenii, acest pasaj a fost decorat cu multe dintre autoportretele Galeriei Uffizi, însă după renovare, picturile au fost îndepărtate, iar pereții au fost lăsați goi, la fel ca acum cinci secole. Galeria Uffizi din Florența este una dintre cele mai importante colecții de artă din lume. Istoria sa datează din 1580, când Marele Duce al Toscanei, Francesco I de Medici, a comandat construirea unui nou complex administrativ pentru a găzdui birourile guvernamentale. Proiectul a fost realizat de arhitectul Giorgio Vasari și a fost denumit „Uffizi” (birouri), datorită funcției inițiale, conform historia.ro.

Începând cu mijlocul secolului al XVI-lea, colecția de artă a familiei Medici a fost expusă în acest spațiu. În timpul domniei lui Francesco I și a succesorilor săi, colecția s-a extins semnificativ, incluzând lucrări de artă renascentiste de la mari maeștri precum Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Botticelli și Caravaggio.

În 1765, Galeriile Uffizi au fost deschise publicului. După moartea ultimului membru al familiei Medici, Galeriile Uffizi a devenit un muzeu al statului italian.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Hussein Foto Instagram jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Camera Deputatilor FB jpg
femeie in zapada jpg
caine craciun getty jpg
aeroport heathrow gettyimages jpg
tren vechi istock jpg
zaraza 2 jpg
vlad oprea sinaia  jpg
ceata jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net