Măsuri de adoptat dacă ai răcit
Strănut, nas care curge, febră? Cel mai probabil, este vorba de răceală, una dintre cele mai răspândite boli din lume. Pentru a fi pregătit să-ți combați inamicul, este mai bine să îl cunoști.
Cunoscută și ca guturai sau viroză, răceala comună este o infecție de origine virală a nasului și gâtului. Printre cei mai frecvenți microbi care o cauzează se numără rinovirusul (aproape jumătate din cazuri) și coronavirusul (20%). Inițial, virusul incriminat se fixează pe mucoasa nazală sau pe cele ale gâtului, determinând un proces inflamator. Ca urmare, se instalează simptome precum durerea de gât, strănuturile, senzația de nas înfundat și secrețiile nazale.
Un adult face, în medie, 2-5 episoade de răceli pe an, această infecție respiratorie fiind mai frecventă la copii (care se pot îmnolnăvi chiar și de 10 ori anual), la cei cu diverse boli și la vârstnici, care au un sistem imunitar vulnerabil. Organismul uman încearcă de mai multe ori pe an să atace virusurile care produc răceală. Cu o imunitate slăbită, avem riscuri mai mari de a ne îmbolnăvi.
De ce răcelile sunt mai frecvente iarna
Răcelile nu sunt produse de frig, așa cum se crede, însă temperaturile scăzute sunt o cauză indirectă. În sezonul rece, petrecem mai mult timp în spații închise, ceea ce contribuie la răspândirea virusurilor. În plus, aerul din casă este mai uscat. Acest lucru duce, implicit, la uscarea mucoasei nazale, care devine mai sensibilă în fața infecțiilor. De asemenea, frigul în sine slăbește imunitatea.
Răceala se transmite, de obicei, prin contactul cu secrețiile celui bolnav (strângerea mâinilor sau atingerea obiectelor folosite de persoana infectată).
Acționează de la primele simptome!
În cele mai multe cazuri, răceala poate fi tratată acasă. În plus, dacă iei măsuri cât mai repede, îi poți reduce durata. În principiu, o răceală nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână.
■ Spală-te cât mai des pe mâini, cu apă caldă și cu săpun, mai ales după ce îți sufli nasul. Această măsură ajută la prevenirea îmbolnăvirii celor din jur (familie, colegi);
■ Pentru nas, folosește șervețele de unică folosință, pe care le arunci;
■ Hidratarea mucoasei nazale se face cu ajutorul serului fiziologic și a apei de mare; suflă-ți nasul cât mai des.
■ Consumă multe lichide calde (supă de pui, ceai) și apă. Hidratarea ajută la fluidizarea mucusului, precum și la ușurarea eliminării lui. De asemenea, aburii ajută la desfundarea nasului;
■ Evită cafeaua și alcoolul, pentru că deshidratează;
■ Odihnește-te cât mai des posibil, somnul este esențial pentru susținerea imunității;
■ Calmează durerea de gât cu gargară cu apă călduță și sare.
Află pe clicksanatate.ro ce medicamente poți lua și când trebuie să te adresezi medicului!