Soluţii naturiste contra bolilor de ficat
Ultima actualizare:
Ficatul e centrala energetică a organismului, produce bila necesară digestiei, asigură echilibrul glicemic. Din cauza alimentaţiei nesănătoase şi a diverselor tulburări interne, funcţia hepatică poate avea de suferit. În noul număr „Click! pentru femei“ găseşti câteva reţete naturiste care previn afecţiunile ficatului sau ajută la vindecarea acestuia!
- Sucul de spanac şi morcov. Cei care suferă de steatoză hepatică sau de ciroză pot consuma o băutură naturală, preparată dintr-o jumătate de pahar de suc de spanac şi jumătate de suc de morcov. Se consumă în fiecare zi, de preferinţă dimineaţa, cu înghiţituri mici. Se ţine această cură minimum două luni.
- Sfecla roşie. Este bogată în substanţe care îmbunătăţesc funcţia hepatică. Se poate consuma atât în stare crudă, adăugată în diverse salate, sau se bea sucul proaspăt stors, diluat cu puţină apă. Siropul de sfeclă roşie ajută la eliminarea calculilor biliari şi se prepară fierbând 5-6 sfecle într-un litru de apă, la foc mic, până ce se îngroaşă lichidul. Se strecoară şi se bea din el de 2 ori de zi, timp de 2 luni.
- Ceaiul de anghinare. Anghinarea menţine un nivel scăzut al colesterolului în sânge şi elimină toxinele din organism. Conţine acid folic, antioxidanţi şi proteine care previn bolile hepatice. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la 500 ml de apă clocotită. Se strecoară şi se beau 2-3 căni de ceai pe zi, înaintea meselor principale. Cura se ţine 3 săptămâni.
- Rostopasca. Are un efect tonic si regenerator, descongestionează ficatul, stimulează secreţia biliară şi favorizează eliminarea bilei, având rol hepatoprotector. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă fierbinte. Se beau două căni de ceai pe zi, infuzia putând fi îndulcită cu puţină miere. Atenţie însă, nu se administrează peste această cantitate, deoarece lichidul poate provoca iritaţii, dureri de pancreas, icter sau alte complicaţii.