Povestea reală a lui Oskar Schindler, germanul care a salvat peste 1.200 de evrei în timpul Holocaustului. Ce scrie astăzi pe mormântul lui?
În timpul Holocaustului, viețile a peste 1.200 de evrei au fost salvate de Oskar Schindler, un om de afaceri neamț și membru al Partidului Nazist. El a creat sarcini de muncă pentru a împiedica deportarea muncitorilor în lagăre. Află-i povestea impresionantă!

Cu mult înainte de anul 1964, unul dintre supraviețuitorii Holocaustului, Poldek Pfefferberg, i-a povestit lui Martin Gosch, producător la MGM, cum a fost salvat, printre miile de evrei, de un nazist, pe care l-a descris drept un „bețiv frumos”, „afemeiat” și „cu puține calități eroice”. Acesta era Oskar Schindler!
Povestea lui Poldek Pfefferberg l-a impresionat pe Martin Gosch, care și-a dorit să realizeze un film demn de Hollywood despre viața lui, intitulat „To The Last Hour". Ulterior, viața lui Oskar Schindler a fost expusă pentru prima oară pe micile ecrane, la BBC, în anul 1964, chiar în anul în care filmul urma să fie făcut:
„Poate că nu ați auzit încă de el, dar într-o zi o veți face. Astăzi, el locuiește în Germania: bolnav, șomer și fără bani. Trăiește datorită celor 1.300 de evrei ale căror vieți le-a salvat în timpul celui De-al Doilea Război Mondial”, le-a spus jurnalistul Magnus Magnusson telespectatorilor.
Acel film nu s-a mai realizat, dar în anii '80, Poldek Pfefferberg l-a abordat pe scriitorul australian Thomas Keneally, care, impresionat de povestea lui, a decis să scrie un roman. Astfel, a luat naștere cartea „Schindler’s Ark” (Arca lui Schindler), publicată în 1982, sursa de inspirație a filmului „Schindler’s List” (Lista lui Schindler).
Poldek Pfefferberg i-a spus scriitorului că a fost închis într-un lagăr din Cracovia, unde aproximativ 15.000 de evrei au fost aduși într-un loc care adăpostea doar 3.000 de oameni. Tot în Cracovia, Oskar Schindler profita de mizeria din timpul războiului pentru a face bani, preluând mai multe afaceri confiscate de la evrei, iar Pfefferberg a fost unul dintre angajații săi. Cei considerați apți pentru muncă au fost duși la muncă, în timp ce alte mii de oameni, considerați inapți pentru muncă, au fost fie uciși pe străzi, fie trimiși în lagărul de exterminare de la Auschwitz.
Oskar Schindler a salvat peste 1.200 de evrei
Pentru a salva viața muncitorilor, Schindler i-a convins pe oficialii germani că lucrătorii săi erau esențiali pentru război și i-a mituit pe ofițerii de rang înalt cu bani și alcool. Când războiul s-a încheiat, afacerile lui Schindler s-au prăbușit, iar el s-a refugiat în alcool. Cei pe care îi salvase l-au ajutat oferindu-i sprijin financiar.
Oskar Schindler a murit în 1974, la vârsta de 66 de ani. Supraviețuitorii l-au adus în Israel, unde a fost înmormântat în Cimitirul Catolic din Ierusalim. Pe mormântul său este înscris: „Salvatorul de neuitat al celor 1.200 de evrei persecutați”.