Unul dintre cele mai mare mister al istorie a fost deslușit, după 84 de ani. Cum au fugit trei fetițe de Holocaust

Unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei moderne a fost deslușit. Este vorba despre povestea din spatele fotografiei a trei fetițe care au reușit să evadeze din Holocaust.

Timp de 84 de ani, nimeni nu a știut cine sunt fetele / foto: Getty Images
Timp de 84 de ani, nimeni nu a știut cine sunt fetele / foto: Getty Images

Misterioasa fotografie a fost făcută, potrivit BBC, în gara Liverpool Street din Londra. În timp, aceasta a devenit o imagine reprezentativă pentru Germania nazistă, apărând în muzee, expoziții și publicații. Însă abia acum s-a descoperit cine erau cele trei copile care și-au schimbat soarta prin fugă.

Una dintre fetele din fotografie, Inge, a văzut imaginea cu ea după zeci de ani de la realizarea ei. Femeia susține că nu știa de existența acestei fotografii și nici nu își amintește când a fost făcută.

Au fugit de acasă singure, fără părinți, frați sau surori

Atunci când a fost realizată, Inge avea doar cinci ani. A fugit de acasă, din Breslau, Germania, acum Wroclaw, în Polonia, împreună cu sora ei Ruth, în vârstă de 10 ani.

Acum, în vârstă de 89 de ani, Inge povestește că mama și sora lor mai mică nu au avut același noroc ca ele, fiind ucise la Auschwitz.

Inge, al cărei nume de fată era Adamecz, a descoperit fotografia din întâmplare, abia când a ieșit la pensie. Abia după ce a văzut-o în cartea istoricului Martin Gilbert și-a dat seama că ea și Ruth, care a murit în 2015, au fost imortalizate pentru totdeauna ca un simbol al Holocaustului și a Kindertransportului, evacuarea în masă a copiilor evrei din Germania nazistă în 1939.

„A fost o mare surpriză”, a declarat Inge, al cărei nume de fată era Adamecz. „Nu știu cine este cea de-a treia fată cu păpușa. Nu am știut niciodată cine este”, a mai spus ea.

Cine este fetița cu păpușa

Până de curând, nimeni nu a știut cine este copila cu păpușa din celebra fotografie. Acum, după 84 de ani, s-a aflat că fetița se numea Hanna Cohn, în vârstă de 10 ani, care a sosit în același tren cu fetele împreună cu fratele ei geamăn Hans, numit mai târziu Gerald, din Halle, Germania.

Hanna nu a putut să uite acea călătorie cu trenul, dar la fel ca celelalte două fete, nici ea nu își amintea să fi făcut o fotografie în gara Liverpool Street din Londra. Hanna a murit în 2018, însă și-a spus povestea într-un interviu acordat Universității din Londra.

„Îmi amintesc că am trecut prin Olanda și doamne amabile ne dădeau chifle lipicioase și limonadă. Am ajuns la stația Liverpool Street în acest tren din Harwich. Scaunele erau tapițate, nu erau scaune din lemn și eram foarte îngrijorată că am putea fi din greșeală la clasa întâi. Știu că am ajuns într-o sală mare. Țineam în brațe o păpușă pe care am numit-o Evelyn”, a spus ea.

Hanna a aflat și ea târziu că fața ei reprezintă o icoană a luptei împotriva Holocaustului

Imaginea, care a devenit un simbol a luptei împotriva crimelor care s-au întâmplat în timpul Holocaustul, a fost expusă a fost expusă în Biblioteca Camden din Londra în cadrul unui eveniment care marca cea de-a 50-a aniversare a Kindertransportului.

Fratele Hannei a observat fotografia și i-a povestit surorii sale despre ea. Hanna Cohn a avut două fiice gemene, Debbie și Helen Shinger. Acestea au mărturisit că mama lor a fost mereu curioasă în legătură cu cele două fetițe alături de care a fost fotografiată în urmă cu mulți ani.

„Când vedeam fotografia și ea stătea acolo cu împletitura și păpușa ei, spunea: „Mă întreb cine sunt celelalte două fete?”, a spus Debbie. La mai bine de 80 de ani după ce a fost făcută fotografia, gemenele Hannei au aflat cine sunt cele două fete din fotografie. Ele au aflat adevărul după ce au descoperit un podcast al sursei menționate mai sus.

Care este, de fapt, povestea celor trei copile care au evadat din Holocaust

„The Girls: A Holocaust Safe House” este povestea uitată a unui cămin, unde Inge, al cărei nume de căsătorie este Hamilton, și Ruth au petrecut o parte din război.

„Era Ziua de comemorare a Holocaustului și un prieten mi-a trimis un link către știrea de pe site-ul BBC. M-am gândit: „De ce îmi trimite acest link?” Am derulat în jos și am văzut poza cu mama și numele celorlalte două fete, Ruth și Inge”, a spus Helen.

„Am fost atât de emoționate. I-am trimis un mesaj lui Debbie și i-am spus: Le-am găsit pe fete”, a mai adăugat fiica Hannei. În luna aprilie a acestui an, fiicele regretatei Hanna Cohn s-au întâlnit cu Inge la Muzeul Imperial de Război din Londra, unde fotografia este expusă de mai bine de 20 de ani, pentru a afla mai multe despre ambele familii și despre ce s-a întâmplat după ce a fost făcută.

„Inge este această persoană specială din viața noastră. Cred că mama ar fi foarte mândră de noi. Întotdeauna a vorbit despre cele două fetițe și faptul că le-am găsit ar fi foarte important pentru ea”, a mărturisit Debbie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Parcul arheologic Pompeii (foto: Pixabay)
5465654 jpg
most haunted hotel interior jpg
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
carte pixabay jpg
urgente targu jiu jpg
pian1 jpg
FotoJet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net