Naziștii au planificat Holocaustul în 90 de minute. Ce s-a băut la întâlnirea pe care nimeni nu și-a mai amintit-o

Ultima actualizare:

Naziștii de rang înalt au avut nevoie de numai 90 de minute pentru a hotărî soarta milioanelor de evrei din Europa. Totul s-a întâmplat la Vila Wannsee din Berlin, în urmă cu 80 de ani, pe 20 ianuarie 1942, iar decizia a fost stropită din belșug cu coniac.

Milioane de evrei au fost uciși în lagărele naziste
Milioane de evrei au fost uciși în lagărele naziste

Ce s-a întâmplat la vila de pe malul lacului Wannsee nu a fost prima decizie de anihilare a evreilor, deoarece Holocaustul era în desfășurare de la invazia nazistă a URSS din 22 iunie 1941, dar a servit la coordonarea diferitelor birouri implicate.

„Deplasarea evreilor în Est... reprezintă începutul Soluției Finale la problema evreiască”, a scris ofițerul SS Adolf Eichmann în ianuarie 1942 serviciului Gestapo.

Conferința de la Wannsee a fost, potrivit istoricilor, o crimă de război, un act administrativ de ucidere în masă: naziștii și acoliții lor au ucis cel puțin șase milioane de evrei în timpul genocidului, în mai puțin de patru ani (din vara anului 1941 până la încheierea războiului, în mai 1945), aproximativ două treimi dintre evreii europeni.

Au stropit totul cu coniac, dar după război au spus că nu-și mai amintesc nimic

Conferința din vila secretă de pe malul lacului Wannsee, construită în 1914, a fost numită o „chestiune secretă a Reich-ului”, potrivit Romea.cz. La întâlnire au participat 15 lideri de rang înalt ai SS, oameni de stat și funcționari de partid, la invitația șefului biroului principal de securitate (RSHA), Reinhard Heydrich, căruia i s-a încredințat „rezolvarea chestiunii evreiești”.

Două treimi dintre participanți erau absolvenți de universități și mulți dețineau titlul de doctor în drept. În cinstea înțelegeri, toți au închinat un pahar de coniac.

După război însă, toți cei care au participat la conferință au negat mai întâi că au fost acolo, apoi s-au prefăcut că nu-și mai amintesc nimic din ceea ce s-a discutat acolo. Singurul care a recunoscut a fost Adolf Eichmann, secretarul conferinței (a scris protocolul) și directorul Biroului IV B4 al Gestapo-ului, responsabil cu aplicarea soluției finale.

„Toată afacerea a durat mai puțin de o oră și jumătate. Chelnerii au continuat să umple paharele și, în cele din urmă, toată lumea s-a pus de acord”, a declarat Eichmann, în timpul procesului de la Ierusalim, din 1961.

Totuși, el a susținut că nu a inițiat nimic: „Am primit ordinele de la superiorul meu. Îmi petreceam cea mai mare parte a timpului în colțul camerei ascuțind creioane”.

Protocolul întâlnirii de la Wannsee a fost descoperit de subalternii procurorului american în martie 1947, într-un dosar la Ministerul de Externe, în timp ce căutau dovezi pentru viitoarele procese ale criminalilor de război naziști. Este vorba despre exemplarul cu numărul 16, singurul dintre cele 30 care au fost redactate la vila Wannsee.

„Nu există o descriere mai sumbră a acestui regim, caracterizat prin crime sistematice. Până astăzi, Protocolul Wannsee rămâne cea mai clară și mai programatică declarație despre modul în care naziștii au efectuat genocidul”, afirmă istoricul britanic Mark Roseman.

Adolf Hitler nu a participat la conferința de la vila Wannsee

La început, documentul găsit părea să surprindă exact momentul în care naziștii au decis să-i anihileze pe evrei.

Cu toate acestea, istoricii și-au dat seama curând că Protocolul nu era ceea ce părea. Mai presus de toate, Adolf Hitler nu a participat la conferință, iar cei care au fost acolo nu se aflau în poziții care le-ar fi permis să ia o decizide despre genocid.

Adolf Hitler. Foto: Shutterstock
Adolf Hitler. Foto: Shutterstock

Momentul la care a avut loc întâlnirea a fost și el surprinzător. Se știa că uciderea în masă a evreilor din Uniunea Sovietică a început cu șase luni mai devreme și, de asemenea, se știa că evreii au fost gazați de la începutul lunii decembrie 1941 în Chełmno, Polonia ocupată, și că lagărul de exterminare Belzec era deja construit.

Când a fost luată decizia definitivă cu privire la Holocaust?

Istoricii încă nu au căzut de acord cu privire la momentul în care a fost luată decizia definitivă cu privire la Holocaust. Potrivit istoricului britanic Ian Kershaw, este posibil ca acest lucru să fi fost făcut în septembrie 1941, când Hitler a hotărât să-i deporteze pe evreii austrieci și cehi în estul Europei.

Istoricul german Christian Gerlach crede că Hitler a luat decizia la o întâlnire a șefilor partidului nazist din 12 decembrie 1941. Inițial, Conferința de la Wannsee a fost numită „întâlnirea secretarilor de stat” și trebuia să aibă loc pe 29 noiembrie 1941.

Cei 15 lideri naziști s-au întâlnit la vila Wannsee
Cei 15 lideri naziști s-au întâlnit la vila Wannsee

Data a fost apoi mutată la 9 decembrie, dar atacul japonez asupra Pearl Harbor a provocat o altă modificare a programului. Când a avut loc, în cele din urmă, întâlnirea nu a avut o agendă fermă, iar Heydrich a ținut mai multe prelegeri pe parcursul acesteia.

La Conferința de la Wannsee, naziștii au decis să deporteze evreii în vârstă, în special din alte țări din Europa, la Theresienstadt (Terezín). „Pentru soluția finală la problema evreiască din Europa sunt vizați aproximativ 11 milioane de evrei”, se încheie protocolul.

 „Soluția finală” și planul de lucru

Specialiștii susțin că scopul real al conferinței de la vila Wannsee a fost să introducă „Soluția finală” în structurile comune birocratice și politice ale statului german și să organizeze totul din punct de vedere tehnic. În felul acesta, fiecare individ a putut să renunțe la responsabilitatea personală, devenind în același timp un complice oarecum activ, dar în esență pasiv al Guvernului.

În Protocolul elaborat în timpul conferinței, se vorbește cu destulă prudență despre asasinat și se folosește mai degrabă eufemismul „evacuarea spre Est”. Pe de altă parte, există formulări despre distrugerea forței de muncă evreiești care sunt atât de deschise și ale căror consecințe sunt atât de clare, încât eufemismele devin inutile.

Ce s-a întâmplat cu participanții la conferința de la vila Wannsee după război

După război, unii participanți la Conferința de la Wannsee au fost condamnați, li s-au aplicat pedepse ușoare și, curând după aceea, au fost grațiați.

Eichmann a fost singurul participant la conferință care a fost executat după procesul de la Ierusalim, la sfârșitul lui mai 1962. Ultima persoană în viață care a participat la Conferința de la Wannsee a murit în ianuarie 1987. Este vorba despre fostul ofițer SS Gerhard Klopfer, care a lucrat din nou ca avocat după război și în al cărui necrolog scrie că a murit „după ce a trăit o viață împlinită, întru bunăstarea tuturor celor care se aflau în influența lui”.

Din 1992, vila Wannsee este un memorial al conferinței din 1942. O nouă expoziție permanentă despre Conferința Wannsee a fost deschisă acolo în ianuarie 2020.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
George Simion și paraclisul   în fundal   al nunții sale de la Măciuca Vâlcea Foto captură video jpg
Satul Criscior si centrul minier Barza Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Parcul arheologic Pompeii (foto: Pixabay)
5465654 jpg
most haunted hotel interior jpg
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net