Naziștii au planificat Holocaustul în 90 de minute. Ce s-a băut la întâlnirea pe care nimeni nu și-a mai amintit-o

22 ianuarie 2022

Naziștii de rang înalt au avut nevoie de numai 90 de minute pentru a hotărî soarta milioanelor de evrei din Europa. Totul s-a întâmplat la Vila Wannsee din Berlin, în urmă cu 80 de ani, pe 20 ianuarie 1942, iar decizia a fost stropită din belșug cu coniac.

image
Milioane de evrei au fost uciși în lagărele naziste

Ce s-a întâmplat la vila de pe malul lacului Wannsee nu a fost prima decizie de anihilare a evreilor, deoarece Holocaustul era în desfășurare de la invazia nazistă a URSS din 22 iunie 1941, dar a servit la coordonarea diferitelor birouri implicate.

ÔÇ×Deplasarea evreilor ├«n Est... reprezint─â ├«nceputul Solu╚Ťiei Finale la problema evreiasc─âÔÇŁ, a scris ofi╚Ťerul SS Adolf Eichmann ├«n ianuarie 1942 serviciului Gestapo.

Conferin╚Ťa de la Wannsee a fost, potrivit istoricilor, o crim─â de r─âzboi, un act administrativ de ucidere ├«n mas─â: nazi╚Ötii ╚Öi acoli╚Ťii lor au ucis cel pu╚Ťin ╚Öase milioane de evrei ├«n timpul genocidului, ├«n mai pu╚Ťin de patru ani (din vara anului 1941 p├ón─â la ├«ncheierea r─âzboiului, ├«n mai 1945), aproximativ dou─â treimi dintre evreii europeni.

Au stropit totul cu coniac, dar după război au spus că nu-și mai amintesc nimic

Conferin╚Ťa din vila secret─â de pe malul lacului Wannsee, construit─â ├«n 1914, a fost numit─â o ÔÇ×chestiune secret─â a Reich-uluiÔÇŁ, potrivit Romea.cz. La ├«nt├ólnire au participat 15 lideri de rang ├«nalt ai SS, oameni de stat ╚Öi func╚Ťionari de partid, la invita╚Ťia ╚Öefului biroului principal de securitate (RSHA), Reinhard Heydrich, c─âruia i s-a ├«ncredin╚Ťat ÔÇ×rezolvarea chestiunii evreie╚ÖtiÔÇŁ.

Dou─â treimi dintre participan╚Ťi erau absolven╚Ťi de universit─â╚Ťi ╚Öi mul╚Ťi de╚Ťineau titlul de doctor ├«n drept. ├Än cinstea ├«n╚Ťelegeri, to╚Ťi au ├«nchinat un pahar de coniac.

Dup─â r─âzboi ├«ns─â, to╚Ťi cei care au participat la conferin╚Ť─â au negat mai ├«nt├ói c─â au fost acolo, apoi s-au pref─âcut c─â nu-╚Öi mai amintesc nimic din ceea ce s-a discutat acolo. Singurul care a recunoscut a fost Adolf Eichmann, secretarul conferin╚Ťei (a scris protocolul) ╚Öi directorul Biroului IV B4 al Gestapo-ului, responsabil cu aplicarea solu╚Ťiei finale.

ÔÇ×Toat─â afacerea a durat mai pu╚Ťin de o or─â ╚Öi jum─âtate. Chelnerii au continuat s─â umple paharele ╚Öi, ├«n cele din urm─â, toat─â lumea s-a pus de acordÔÇŁ, a declarat Eichmann, ├«n timpul procesului de la Ierusalim, din 1961.

Totu╚Öi, el a sus╚Ťinut c─â nu a ini╚Ťiat nimic: ÔÇ×Am primit ordinele de la superiorul meu. ├Ämi petreceam cea mai mare parte a timpului ├«n col╚Ťul camerei ascu╚Ťind creioaneÔÇŁ.

Protocolul întâlnirii de la Wannsee a fost descoperit de subalternii procurorului american în martie 1947, într-un dosar la Ministerul de Externe, în timp ce căutau dovezi pentru viitoarele procese ale criminalilor de război naziști. Este vorba despre exemplarul cu numărul 16, singurul dintre cele 30 care au fost redactate la vila Wannsee.

ÔÇ×Nu exist─â o descriere mai sumbr─â a acestui regim, caracterizat prin crime sistematice. P├ón─â ast─âzi, Protocolul Wannsee r─âm├óne cea mai clar─â ╚Öi mai programatic─â declara╚Ťie despre modul ├«n care nazi╚Ötii au efectuat genocidulÔÇŁ, afirm─â istoricul britanic Mark Roseman.

Adolf Hitler nu a participat la conferin╚Ťa de la vila Wannsee

La început, documentul găsit părea să surprindă exact momentul în care naziștii au decis să-i anihileze pe evrei.

Cu toate acestea, istoricii ╚Öi-au dat seama cur├ónd c─â Protocolul nu era ceea ce p─ârea. Mai presus de toate, Adolf Hitler nu a participat la conferin╚Ť─â, iar cei care au fost acolo nu se aflau ├«n pozi╚Ťii care le-ar fi permis s─â ia o decizide despre genocid.

image
Adolf Hitler. Foto: Shutterstock

Momentul la care a avut loc ├«nt├ólnirea a fost ╚Öi el surprinz─âtor. Se ╚Ötia c─â uciderea ├«n mas─â a evreilor din Uniunea Sovietic─â a ├«nceput cu ╚Öase luni mai devreme ╚Öi, de asemenea, se ╚Ötia c─â evreii au fost gaza╚Ťi de la ├«nceputul lunii decembrie 1941 ├«n Che┼émno, Polonia ocupat─â, ╚Öi c─â lag─ârul de exterminare Belzec era deja construit.

Când a fost luată decizia definitivă cu privire la Holocaust?

Istoricii încă nu au căzut de acord cu privire la momentul în care a fost luată decizia definitivă cu privire la Holocaust. Potrivit istoricului britanic Ian Kershaw, este posibil ca acest lucru să fi fost făcut în septembrie 1941, când Hitler a hotărât să-i deporteze pe evreii austrieci și cehi în estul Europei.

Istoricul german Christian Gerlach crede c─â Hitler a luat decizia la o ├«nt├ólnire a ╚Öefilor partidului nazist din 12 decembrie 1941. Ini╚Ťial, Conferin╚Ťa de la Wannsee a fost numit─â ÔÇ×├«nt├ólnirea secretarilor de statÔÇŁ ╚Öi trebuia s─â aib─â loc pe 29 noiembrie 1941.

image
Cei 15 lideri naziști s-au întâlnit la vila Wannsee

Data a fost apoi mutat─â la 9 decembrie, dar atacul japonez asupra Pearl Harbor a provocat o alt─â modificare a programului. C├ónd a avut loc, ├«n cele din urm─â, ├«nt├ólnirea nu a avut o agend─â ferm─â, iar Heydrich a ╚Ťinut mai multe prelegeri pe parcursul acesteia.

La Conferin╚Ťa de la Wannsee, nazi╚Ötii au decis s─â deporteze evreii ├«n v├órst─â, ├«n special din alte ╚Ť─âri din Europa, la Theresienstadt (Terez├şn). ÔÇ×Pentru solu╚Ťia final─â la problema evreiasc─â din Europa sunt viza╚Ťi aproximativ 11 milioane de evreiÔÇŁ, se ├«ncheie protocolul.

 ÔÇ×Solu╚Ťia final─âÔÇŁ ╚Öi planul de lucru

Speciali╚Ötii sus╚Ťin c─â scopul real al conferin╚Ťei de la vila Wannsee a fost s─â introduc─â ÔÇ×Solu╚Ťia final─âÔÇŁ ├«n structurile comune birocratice ╚Öi politice ale statului german ╚Öi s─â organizeze totul din punct de vedere tehnic. ├Än felul acesta, fiecare individ a putut s─â renun╚Ťe la responsabilitatea personal─â, devenind ├«n acela╚Öi timp un complice oarecum activ, dar ├«n esen╚Ť─â pasiv al Guvernului.

├Än Protocolul elaborat ├«n timpul conferin╚Ťei, se vorbe╚Öte cu destul─â pruden╚Ť─â despre asasinat ╚Öi se folose╚Öte mai degrab─â eufemismul ÔÇ×evacuarea spre EstÔÇŁ. Pe de alt─â parte, exist─â formul─âri despre distrugerea for╚Ťei de munc─â evreie╚Öti care sunt at├ót de deschise ╚Öi ale c─âror consecin╚Ťe sunt at├ót de clare, ├«nc├ót eufemismele devin inutile.

Ce s-a ├«nt├ómplat cu participan╚Ťii la conferin╚Ťa de la vila Wannsee dup─â r─âzboi

Dup─â r─âzboi, unii participan╚Ťi la Conferin╚Ťa de la Wannsee au fost condamna╚Ťi, li s-au aplicat pedepse u╚Öoare ╚Öi, cur├ónd dup─â aceea, au fost gra╚Ťia╚Ťi.

Eichmann a fost singurul participant la conferin╚Ť─â care a fost executat dup─â procesul de la Ierusalim, la sf├ór╚Öitul lui mai 1962. Ultima persoan─â ├«n via╚Ť─â care a participat la Conferin╚Ťa de la Wannsee a murit ├«n ianuarie 1987. Este vorba despre fostul ofi╚Ťer SS Gerhard Klopfer, care a lucrat din nou ca avocat dup─â r─âzboi ╚Öi ├«n al c─ârui necrolog scrie c─â a murit ÔÇ×dup─â ce a tr─âit o via╚Ť─â ├«mplinit─â, ├«ntru bun─âstarea tuturor celor care se aflau ├«n influen╚Ťa luiÔÇŁ.

Din 1992, vila Wannsee este un memorial al conferin╚Ťei din 1942. O nou─â expozi╚Ťie permanent─â despre Conferin╚Ťa Wannsee a fost deschis─â acolo ├«n ianuarie 2020.

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News!  

oana zavoranu jpg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
image png
maria dragomiroiu
cristina siscanu 1 jpeg
cub radu stefan banica png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg