Este consumul de cafea sigur în sarcină? Ce recomandă un medic din România: „Sunt multe studii care...”

Consumul de cafea în timpul sarcinii este un subiect care trezește interes în rândul femeilor însărcinate, mai ales pentru cele care sunt obișnuite să consume zilnic această băutură. Iată ce părere are despre acest subiect un medic specialist în obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale!

Este consumul de cafea sigur în perioada sarcinii? / foto: Shutterstock, Facebook
Este consumul de cafea sigur în perioada sarcinii? / foto: Shutterstock, Facebook

Cofeina, substanța activă din cafea, este un stimulent care oferă un plus de energie, stimulează concentrarea și poate chiar alunga durerile de cap. În general, consumul de cafea este considerat sigur, dar în timpul sarcinii, se recomandă prudența în ceea ce privește cantitatea sa.

Riscurile cofeinei în sarcină

Femeile însărcinate metabolizează cofeina mai lent, de până la 1,5 - 3,5 ori mai mult decât în mod obișnuit, pentru a o elimina din organism, potrivit celor de la „Healthline”. Când o femeie însărcinată consumă cafea, există riscul ca substanța activă din băutură să traverseze placenta și să ajungă în sângele bebelușului, ceea ce poate implica riscuri pentru sănătatea fătului, inclusiv naștere prematură și avort spontan, conform publicației. Alte efecte negative ale cofeinei pot include: hipertensiune arterială, bătăi rapide ale inimii, anxietate crescută, amețeli, neliniște, dureri abdominale și diaree.

Femeile însărcinate au interzis la cafea?

Consumul de cafea nu este complet interzis în sarcină, dacă starea de sănătate a fătului și a mamei este una bună, anunță Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi din America. Potrivit specialiștilor, o femeie însărcinată poate consuma până la 200 mg. de cofeină pe zi, ceea ce echivalează cu o cafea sau două cafele mai mici.

Ce spune medicul Ioana Boleac?

Specialistul Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie și doctor în științe medicale, a publicat un filmuleț în mediul online în care subliniază importanța monitorizării cantității de cofeină consumată în timpul sarcinii:

„Să știți că, în această privință, sunt multe studii care se contrazic. Dar concluza actuală este că un consum moderat de cafea, sub 200 mg. pe zi, nu crește riscurile de avort sau naștere prematură. Deci dacă beți 1-2 cafele, pe zi, mai mici, sunteți ok”, a spus Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, din București.

Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale / foto: Facebook
Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale / foto: Facebook

Băuturi de evitat în sarcină

Pe lângă limitarea cofeinei, specialiștii Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi din America au câteva recomandări privind evitarea anumitor băuturi care pot afecta fătul. Acestea sunt: energizantele și unele ceaiuri, cum ar fi cel din rădăcină de cicoare, din rădăcină de lemn dulce și schinduf.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
nicusor dan la finalul reuniunii 2 consiliului european foto captura vid FB png
Leros jpeg
image png
image png
7 front poza mare ei doi copy jpg
Taxi, foto Shutterstock jpg
accident 2719739 1280 jpg
highway 5960578 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net