Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la consumul de cofeină

Aflată în cafea, ceai, dar şi în băuturi răcoritoare, remedii pentru răcelă sau ciocolată, cofeina este cel mai consumat compus psihotrop în lume. Dacă te gândeşti să renunţi la ea, uite ce beneficii ai putea avea, conform cercetărilor!

image

Cofeina e absorbită rapid de organism, pătrunde în toate ţesuturile, ceea ce explică de ce poate afecta multe părţi diferite ale corpului. Se recomandă ca adulţii să nu consume mai mult de 400 mg de cofeină pe zi (aproximativ patru ceşti de cafea).

Aceasta poate cauza tremurături musculare, greaţă, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii şi chiar deces (în cazuri extreme).

Chiar şi persoanele care consumă mai puţină cafea sau ceai zilnic pot simţi în continuare efecte adverse - cum ar fi iritabilitatea, dificultatea de a adormi şi senzaţia de nelinişte.

De aceea, tot mai mulţi oameni decid să renunţe la cofeină.

Funcţia cerebrală

Renunţarea la cofeină poate cauza dureri de cap, oboseală şi somnolenţă deoarece organismul dezvoltă o toleranţă la cofeină.

În cap şi gât, cofeina determină îngustarea vaselor de sânge, reducând fluxul sanguin către creier.

Când încetezi să consumi cofeină, după aproximativ 24 de ore, vasele de sânge revin la normal, crescând fluxul sanguin către creier şi declanşând durerile de cap, care ţin până la 9 zile.

Cofeina afectează cu adevărat somnul doar atunci când e consumată după-amiaza şi seara târziu. Ea reduce scurtează perioada de somn profund.

Reducerea sau eliminarea cofeinei poate îmbunătăţi şi starea de spirit.

Acest lucru se datorează în parte îmbunătăţirii somnului, deoarece deprivarea de somn poate agrava anxietatea.

Sănătatea cardiovasculară

Renunţarea la cofeină poate să scadă tensiunea arterială şi să reducă ritmul cardiac, deşi unele studii au arătat schimbări minore.

Acest lucru se datorează faptului că, dacă cineva consumă cofeină zilnic timp de mulţi ani, organismul se adaptează la expunere - şi devine noua normă cu efectele sale stimulatoare asupra sistemului nervos, intestinelor şi inimii.

Reducerea sau eliminarea cofeinei ar putea, de asemenea, să trateze arsura la stomac şi indigestia.

Un zâmbet mai strălucitor

Renunţarea la cofeină poate ajuta la albirea dinţilor, dar nu din cauza cofeinei, ci pentru că ceaiul şi cafeaua conţin compuşi, inclusiv taninuri, care pătează dinţii.

Dovezile mai sugerează că băuturile cofeinizate pot reduce cantitatea de salivă produsă, care în mod normal protejează dinţii de deteriorare.

Mai puţine vizite la toaletă

Renunţarea la cofeină poate duce la scăderea numărului vizitelor zilnice la toaletă. Cofeina acţionează asupra muşchilor netezi ai intestinelor, în special în colon, determinându-i să se contracte şi să declanşeze defecaţia.

De asemenea, cofeina acţionează ca un diuretic uşor, provocând o creştere a producţiei de urină.

Cofeina este un iritant pentru vezica urinară, ceea ce poate determina o dorinţă mai frecventă de a urina.

Consum moderat

Întotdeauna moderaţia este foarte importantă. Dacă te gândeşti serios să elimini cofeina din dietă, cel mai bun mod de a o face este treptat, conform ­sciencealert.com.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
1 sfantul spiridon jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net