Tătăneasa, leac de varice şi contuzii
Cunoscută din vechime, tătăneasa este o plantă cu numeroase efecte terapeutice. Află din noul număr al revistei “Click! pentru femei” de ce mierea ursului, aşa cum mai este numită în popor tătăneasa, ocupă un rol important în medicina populară românească, fiind utilizată în vindecarea diverselor beteşuguri.
Află din noul număr al revistei “Click! pentru femei” de ce mierea ursului, aşa cum mai este numită în popor tătăneasa, ocupă un rol important în medicina populară românească, fiind utilizată în vindecarea diverselor beteşuguri.
Remediu pentru ulcere varicoase
Tătăneasa te ajută dacă ai varice sau ulcere cronice de gambă. Prepară o alifie din 12 g extract fluid de tătăneasă, 20 de picături esenţă de bergamotă, 20 g oxid de zinc, 10 g lanolină şi 30 g vaselină, toate aceste ingrediente putând fi procurate din magazinele cu profil naturist. Alifia se aplică zilnic pe răni, ulceraţii şi varice.
Contra entorselor şi luxaţiilor se pot aplica zilnic comprese cu tinctură de tătăneasă, timp de o săptămână, pentru uşurarea durerilor (câteva picături pe un prosop înmuiat în apă rece). Tătăneasa poate fi folosită şi sub formă de alifie, care se prepară din 50 g de plantă amestecată cu 200 g untură nesărată de porc sau pasăre. Tătăneasa e lăsată să clocotească 10-15 minute în untură încinsă, iar după 24 de ore se strecoară şi se adaugă 50 g de miere, agitându-se până se formează o cremă. Cu această alifie se face un masaj blând pe zonele afectate.
Bună în gingivite şi abcese
Numai în uz extern se poate folosi un decoct din 4-5 linguriţe de rădăcină rasă de tătăneasă, lăsată la fiert 10 minute, într-o cană cu apă. Cu acest decoct faci gargară, având grijă doar să clăteşti gura, fără a înghiţi lichidul. Operaţiunea ameliorează simptomele date de gingivite, stomatite, abcese dentare.
Împotriva contuziilor
Contuziile se referă la aproape toate traumatismele provocate prin loviri şi căzături, leziuni ale ţesuturilor manifestate prin inflamaţii locale, edeme şi vânătăi. Atunci când nu ai la îndemână spray-uri sau creme speciale, tătăneasa ajută, sub formă de spălături cu decoct sau prin aplicarea de comprese locale. Decoctul se prepară din 4-5 linguri de plantă, lăsată să fiarbă într-o cană de apă. Lichidul se foloseşte doar dacă epiderma nu prezintă leziuni deschise.