Uite cum scapi de transpiraţia excesivă

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Căldura înăbuşitoare în combinaţie cu activitatea fizică intensă duc la apariţia sudorii, un mecanism complet normal. Dar când aceasta este şi urât mirositoare, atunci devine o problemă. Specialistul Click! în medicină tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne spune cum putem să o combatem.

Motivul mirosului urât de transpiraţie nu se datorează transpiraţiei în sine. Substanţele şi lichidele eliminate prin porii pielii nu sunt urât mirositoare. El este provocat de acţiunea care are loc între bacteriile ce coexistă în mod normal pe pielea noastră şi sărurile eliminate prin transpiraţie. Dacă aceste bacterii n-ar fi, nici sudoarea nu ar mirosi neplăcut. Aşadar, accentul n-ar trebui să cadă pe împiedicarea transpiraţiei, ci pe înlăturarea cât mai eficientă a bacteriilor de pe pielea noastră. 

• Apă şi săpun. Prin spălare, bacteriile sunt îndepărtate în mare parte de pe pielea noastră. În timpul dintre spălări, ele se înmulţesc. Cu cât trece mai mult timp de la o curăţire la alta, cu atât avem mai multe bacterii pe piele şi, ca urmare, riscăm să mirosim mai urât.

• Deodorantul din cristal mineral. Acesta este o alternativă naturală, fără efecte nedorite. Piatra de alaun, numită şi piatră acră, este un mineral compus dintr-un amestec de sulfat dublu de aluminiu şi potasiu. Se prezintă sub formă de piatră, culoarea gheţii, aproape transparentă, fară miros. Deodorantele obişnuite sunt pe bază de compuşi chimici cu proprietăţi antiperspirante ce diminuează sudoarea şi ”acoperă mirosurile”. Însă cristalul din rocă naturală previne formaţiunea microbacteriană, ce stă la baza formării mirosurilor neplăcute. Pielea este acoperită cu un strat fin de sare ce permite ca porii să transpire uşor. 

• Curăţenia internă a corpului. Medicina tradiţională Ayurveda recomandă şi o menţinere a curăţeniei interne a corpului, pentru a evita ca transpiraţia (produs rezidual al corpului) să fie foarte încărcată cu toxine acide. O piele cu pH acid va permite existenţa bacteriilor urât mirositoare, favorizează inflamaţiile şi infecţiile fungice şi bacteriene. În acest scop, recomandăm o dietă bogată în cereale, legume şi fructe, cât şi o cantitate suficientă de lichide alcaline cum ar fi: ceaiurile din plante medicinale, apă plată sau apă alcalină, sucuri vegetale preparate în casă şi supele de zarzavat fără carne, vegeta şi bulion de tomate.

Alte metode naturale care combat transpiraţia 

  • compresele cu oţet de mere sau cidru 
  • ceaiul de salvie, consumat intern 2-3 pahare pe zi 
  • clătirea cu apă aromată cu ulei volatil din arbore de ceai 
  • clătirea cu apă cu bicarbonat pentru alcalinizarea pielii.
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net