21 – 23°C, temperatura potrivită în camera copilului
Oare îi e prea cald, să deschid fereastra, să pornesc aerul condiţionat, sau el e mic, sensibil şi răceşte uşor? Mulţi părinţi au această dilemă în ceea ce priveşte temperatura potrivită din camera copilului acum, pe timp de vară. Iată ce sfaturi dau medicii pediatri pentru a menţine atmosfera "în grafic".
"21-23 grade Celsius. Aceasta este atmosfera potrivită pentru camera unui copil. Îndiferent de vârstă, la această temperatură copilul va sta îmbrăcat lejer, cu o pereche de pantaloni uşori şi o bluză", spune Mihai Munteanu, medic pediatru în cadrul Spitalului de Copii Marie Curie.
"Căldura prea mare nu e bună pentru că inhibă centrii foamei. Dar nici în curent nu trebuie să stea", adaugă neonatologul Cătălin Cârstoveanu.
Cu alte cuvinte, aerul condiţionat ar fi bine să fie montat în altă cameră, astfel încât curentul să nu bată fix pe copil.
"Problema cea mare o reprezintă curenţii de aer care pot duce la răceli uşoare, dureri de articulaţii până la paralizie de nerv facial. De asemenea, filtrele aparatului de aer condiţionat se schimbă anual, pentru a preveni flora bacteriană", explică Mihai Munteanu.
Iată ce sfaturi vă mai dă pediatrul Mihai Munteanu pentru zilele caniculare:
* atmosfera uscată face rău copilului. Puneţi în cameră un vas cu apă care umidifică atmosfera.
* copilului i se face obligatoriu o baie seara, iar la prânz, dacă e cazul, un duş (dar fără săpun). Petele roşii de pe piele se tratează cu un simplu duş, nu cu medicamente.
* Puneţi plante în cameră, însă doar din cele cu frunze. Plantele cu flori, care emană polen, îl poate alergiza.
* Nu îl scoateţi afară decât dimineaţa şi seara, când soarele nu e aşa puternic.
* Hidrataţi-l cu multe fructe, legume şi lichide. Chiar şi îngheţata e binevenită, dacă o lăsaţi puţin la temperatura camerei.
* Nu îl înfofoliţi cu haine strânse pe corp, cu elastice şi ace de siguranţă.
* Peste noapte, înveliţi-l cu un cearşaf sau cu o păturică uşoară.
* Dacă vreţi să deschideţi ferestrele, dar nu aveţi plase împotriva insectelor, montaţi o pânză uşoară de jur împrejurul patului.
Cei care nu au aparate de aer condiţionat pot evita supraîncălzirea casei prin acoperirea geamurilor cu draperii sau folii reflectorizante. Lăsaţi ferestrele deschise, însă doar dacă nu se produce curent. Un ventilator este, de asemenea, indicat.
Alegeţi mobila care «creşte» odată cu copilul
Aşa cum hăinuţele rămân mici de la un sezon la altul, la fel şi mobila din camera copilului are viaţă scurtă. Prin urmare, ca să nu cheltuiţi bani reamenajând continuu, alegeţi mobila care "creşte" odată cu cel mic.
Astfel, dacă masa de înfăşat are sertare, ea poate deveni dulap pentru haine, iar locul de deasupra e perfect pentru jucării. Alegeţi pătuţ ale cărui gratii pot fi date jos, după ce copilul începe să meargă.