6.000 de lei amendă pentru elevii bătăuşi
Părinţii vor fi nevoiţi să fie mai atenţi ce fac copiii lor la şcoală pentru că noua Lege a Educaţiei prevede amenzi de până la 5 salarii medii nete pe economie, circa 60 de milioane de lei. Documentul mai prevede ca, la naştere, fiecare copil va primi 500 de euro într-un cont special.
Camera Deputaţilor a aprobat în doar trei zile noua Lege a Educaţiei şi urmează ca şi Senatul să fie de acord cu această formă. Vă prezentăm, cele mai importante prevederi.
La naşterea unui copil, cetăţean român, statul va depune echivalentul a 500 de euro, într-un „cont pentru educaţie permanentă", deschis pe numele copilului, iar părinţii pot contribui cu 2% din impozitul anual la majorarea sumei; prevederea se aplică la data intrării în vigoare a legii şi după aprobarea normelor de deschiderea contului.
În cazul în care elevul chiuleşte, este violent sau are abateri grave, părinţii vor fi sancţionaţi cu amenzi între unul şi cinci salarii medii nete pe economie, adică între circa 1.200 şi 6.000 de lei.
La sfârşitul clasei a II-a, elevii vor fi evaluaţi la scris-citit şi Matematică, iar rezultatul va intra în portofoliul şcolar, un fel de „cazier" care se va completa până termină şcoala.
La finalul clasei a IV-a, se va face o evaluare la nivel naţional, după model internaţional.
La sfârşitul clasei a VI-a, elevii vor fi evaluaţi prin două probe: Limbă şi comunicare în limba română, modernă şi maternă, dacă este cazul, Matematică şi ştiinţe.
După clasa a IX-a, se organizează evaluare naţională obligatorie, după modelul testelor internaţionale, cu punctaj, la Comunicare, Matematică şi ştiinţe, competenţă digitală, competenţe civice şi sociale.
Admiterea la liceu se va face după portofoliu, unde sunt mai puţini candidaţi decât locuri, dar cu examen unde sunt mai mulţi pe un loc.
Examenul de Bac are în plus faţă de acum, la proba E, un test din mai multe discipline, în funcţie de profilul sau specializarea studiată.